Valladolid Üniversitesi

İspanya’nın Valladolid kentinde bulunan Valladolid Üniversitesi (University of Valladolid) 32.000 öğrencisi ile Erasmus öğrencilerinin en çok tercih ettiği üniversitelerden biridir. İspanyada bilinen adı Universidad de Valladolid‘dir. Valladolid Üniversitesi Eğitim dili İspanyolca olup Akademik takvim ODTÜ ile aynıdır.

Oryantasyon programı: Tek günlük programda okul ve Erasmus Programı hakkında bilgi verilmekte.

İngilizce ders açılıyor mu? Üniverstenin inglizce verilen dersleri bulunmaktadır fakat endüstri ürünleri tasarımı için çok uygun değildir.

Dil kursu var mı?: Dönem başından sonuna kadar ücretli olan kurs kredilendirilmekte.

ODTÜ ile kıyaslama: Zorluk derecesi ve ders yükü açısından benzemekte.

ECTS / Transkript: Evet.

Yurt olanakları: Okul yurt olanağı sağlamakta ve isteyene ev de bulabilmekte. Ev kiraları ve depozito 150-250 avro arası değişmekte. Okulun internet sitesi bu konuda yeterli bilgi sunmakta. Yurtlar evlere göre daha pahalı olduğu için öğrenciler evde kalmayı tercih ediyor.

Okulun kendi yurdu mevcut, başvurunuzda yurt seçeneğini işaretlerseniz sizi alığ alamayacaklarına dair bir cevap vize işlemlerinize yakın elinize ulaşıyor, ama İspanya’da ev kiralamak yurttan daha makul bir seçenek. Yurtta aylık konaklama ücretim yaklaşık 300 euro iken eve çıktığımda bu rakam 200 euroya kadar indi. Bunun sebebi de hem yurt daha pahalıya mal oluyor, hem de yurdun olanakları oldukça kısıtlı: ocak yok, buzdolabı yok; her katta ortak kullanıma açık bir mikrodalga fırın, çamaşır makinesi, kurutucu ve ütü var. Bu da yemek işini çoğunlukla dışarıda yiyerek halletmek demek olduğundan yurdun zaten fazla olan ücretine ekstradan bir ücret demek oluyor. http://alfonso8.uva.es/ yurdun internet sayfası. Ev olanaklarına gelince, geldiğiniz döneme ve araştırma kaynaklarınıza göre bir çok opsiyon olabiliyor aslında. Sitelerde, forumlarda, ya da oraya gittiğinizde gezerek, inceleyerek kendinize bir oda bulmanız mümkün. Valladolid’de öğrenciye oda kiralayan bir çok insan mevcut.

Ulaşım olanakları: Türkiye’den havayoluyla gitmek en mantıklısı olacaktır. Şehir ve ülke içinde dolaşım kolay ve çok pahalı olmamakta. Toplu taşıma adına öğrenci pasosu mevcut.

Valladolid’de bir havaalanı mevcut-muş ancak çok küçük-müş. Ben havaalanını hiç kullanmadım. Ama Madrid’den neredeyse saat başı otobüs ve tren kalkıyor Valladolid’e. Otobüs her zaman için trenden daha ucuz. ESN kartınız olursa (oryantasyon gününde çıkarmayı seçerseniz) otobüs biletlerinde öğrenci indirimi de elde edebiliyorsunuz.

Şehir-içi ulaşıma gelince, Valladolid’de neredeyse heryere otobüs bulunabilir, ama genellikle buna gerek olmaz. Oldukça küçük bir yer olduğundan gitmeniz gereken yere genellikle maksimum 30 dakika yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehir içi bisiklet kiralama sistemi mevcuttur bakınız: http://usualbike.com/vallabici/ Valladolid’de yokuş kavramı olmadığından bisiklet keyifli bir ulaşım aracıdır.

Otobüsler öğrenci pasonuz olması durumunda çok daha avantajlı bir hale gelir. Ev ile fakülte aranız uzaksa ve sık kullanıcaksanız çıkarmanızda fayda var. Öğrenci kartıyla uğraşmak istemezseniz çoklu geçiş kartları da her seferinde ayrı ödeme yapmaktan avantajlı. Öğrenci kartının çıkması neredeyse 1 ay kadar bir zaman aldığından eğer çıkartma niyetiniz varsa en başından başvurmanızı öneririm.

Vize süreci:Vize, tüm gerekli belgeler olması halinde bir ay gibi bir sürede çıkmakta. Başvuru ücreti var. Tüm belgelerin eksiksiz ve doğru olmasına dikkat edilmeli.

Benim vize işlemim oldukça kısa sürdü (çok farklı hikayeler dinlediğimden dolayı açık kapı bıraktım) Gereken belgelerin listesi biraz uzun, konsolosluğun sitesinden ve forumlardan temin edilebilir. Eğer eksiksiz giderseniz bir sorun olmadan başvurunuzu yapabilirsiniz. En dikkat ettikler madde sağlık sigortanızın uzunluğu ve kapsamı, onunla ilgili uyarılara ve detaylara oldukça dikkat edin. Nerede konaklayacağınızı ve dönüş bileti rezervasyonunuzu da görmek isteyecekler. Dönüş tarihiniz kesin değilse bile sonradan iptal edebileceğiniz bir rezervasyon yaptırıp kağıda dökmeyi ihmal etmeyin, bir rezervasyon için kapıdan dönmeyin. Benim vizem belgeleri tamamladıktan 2 hafta sonra çıkmıştı.

İkamet izni: İkamet izni vize süresince gerekli olmamakta.

Kişisel görüşler: Aylık harcama 600 avro civarında olmakta. Turistik ve kültürel etkinliklere katılmak çok kolay ve çok pahalı gelmemekte.

Öncelikle herkesin yapacağı uyarıyı yapmak isterim: Valladolid küçük bir yer. Beklentilerinizi buna göre ayarlamakta fayda var. Çok çeşitlilik arayan biriyseniz çok da mutlu olmayabilirsiniz.

İkinci en önemli uyarım, kişisel eşyalarınıza sahip çıkın. Valladolid (hatta genel olarak İspanya) güvenilir değildir. Aynı dönemi paylaştığım, kendim dahil, telefonunu çaldıran bir çok insan oldu (çaldırmanız durumunda da bana mail atın, ben hemen size izlemeniz gereken prosedürleri açıklayayım) o yüzden dikkatli olun.

Tax – free diye bir olay vardır, eğer meblası yüksek kaliteli şeyler alıyorsanız alışveriş yaptığınız yerden tax – free fişi alırsanız Türkiye’ye dönerken havaalanlarındaki Tax – free noktalarından ekstra ödediğiniz vergileri geri almanız mümkün.

İspanyolca bilmek, kullanmak önemlidir, çünkü Valladolid’in genelinde İngilizce bilen insan bulmak çok zordur, biliyorum derler, ama yine de bilmezler. Aynı durum Erasmus için gelen öğrencilerde de mevcuttur, genellikle İspanyolca konuşurlar. Bu bakımdan öğrenip gitmek ve orada pratik yapmak iyidir.

Turistik&kültürel anlamda Valladolid’de birkaç müze dışında pek fazla birşey yoktur ama ESN topluluğu sık sık gezi düzenler ancak görmek istediğiniz yerler belliyse ve ciddi turistik bir gezi olmasını istiyorsanız onu kendi başınıza düzenlemenizde fayda vardır, ESN’in gezileri genellikle öyle olmaz. Castilla y Leon bölgesinde birçok yakın şehir de vardır, kısa süreli geziler için ideallerdir.

Aylık masraf konusu zor bir konudur, çok net rakamlar veremem. Ev fiyatları çok değişkendir, 120 eurodan 250 euroya kadar alternatifler mevcuttu ben gittiğimde. Güz döneminde gitmek isteyenler için yakıt masrafları da işin içine girecektir. Market alışverişi aylık 50 – 60 euro arasında değişirdi ve biz hep evde yapar yerdik o yüzden dışarıdan yemenin fiyatlara yansıması nasıl olur bilemiyorum. Dışarı çıktığınızda ne kadar harcayacağınız tamamen sizinle alakalı bir durumdur, 2 – 7 euro arası genel içecek fiyatlarıdır. Otobüsler ben oradayken: tekli binişler 1.40 euro, çoklu kart 70 cent, öğrenci kartı 40 cent şeklindeydi. Bir de aldığınız ders sayısına göre, ya da dil kursu alıyorsanız onların ücretleri olacak. Gezilerin size ne kadar mal olacağı sizin planınızla ilişkili.