Southampton Üniversitesi

İngiltere’nin Southampton kentinde bulunan Southampton Üniversitesi (University of Southampton) Eğitim dili İngilizce olan ve Erasmus Öğrencilerinin en çok tercih ettiği bir üniversitedir.Akademik takvimi ODTÜ ile aynı olup Ekim -Ocak ve Şubat – Haziran dönemlerini kapsamaktadır.

Oryantasyon programı: Program için önceden kayıt yaptırmanız gerekmekte.

Dil kursu var mı?: Dönem içinde 1 haftalık süreyle farklı dillerde ve çeşitli kurlarda ücretsiz dil kursları verilmekte. İnternet üzerinden kayıt yaptırmanız gerekmekte. Academic writing hakkında ücretsiz dersler açılıyor. Özel bir dil kursu yoktu fakat dönem içinde 1 haftalık süreyle farklı dillerde ve çeşitli kurlarda ücretsiz dil kursu veriliyor. Sadece internet üzerinden kayıt olmak yeterli.

Almanca, İspanyolca, Çince gibi pekçok dilde kurslar veriliyor. Dönem boyunca devam etmek isterseniz cüzi bir miktar para ödeyerek kurslara kayıt olabiliyorsunuz. Paskalya tatilinde ise hızlandırılmış 1 haftalık ücretsiz kurslar var. Dersler kredilendirilmiyor ancak bu kursların haricinde kredili ders olarak yabancı dil seçme imkanınız da va.

ODTÜ ile kıyaslama: Ders yükü ODTÜ’ye kıyasla oldukça hafif. Bölüm içi 3 ders almak zorundasınız, isterseniz 2 de seçmeli ders alabiliyorsunuz. Teorik eğitim yerine pratiğe dayalı bir ders işleyişi var. Güncel haberler, makaleler, araştırmalar vs analiz ediliyor ve yorumlanıyor. Dersi yönlendiren etmen ezbere yazılmış power point sunumları değil, öğrencinin ta kendisi. Assessment ise genelde 1 paper ve 1 final şeklinde. Yazacağınız paperlarda analitik düşünceniz ve kritize etme yetiniz değerlendiriliyor.
Ders yükü olarak Odtü kadar gereklilikleri yok ve dönemde 1 final yapılıyor. Derslere devamlılık şart değil. Dönemde birkaç quiz yapılıyor ve ödev veriliyor. Grup veya bireysel olarak yapmanız isteniyor. Geçme notu da 40 olduğu için çok zor denilemez, fakat son sınav çok genel olduğu için çalışmak şart.

ECTS / Transkript: Evet. E-mail ile gönderildi.

Southampton Üniversitesi Yurt olanakları: Okulun kendi yurtları bulunmaktadır. İngiltere para biriminden dolayı yurt fiyatları yüksek olmaktadır. Tek kişilik odalarda kalmaktasınız. Erasmus öğrencilerine başvuru yapanlara yurtlarda garanti yer veriliyor. En ucuz yurt aylık 1800 lira civarı tutuyor. Depozito yok. 1 ay sonra başlayarak iki taksit şeklinde toplam kaldıgın süreyi birden ödüyorsunuz.

“Erasmus öğrencisi olarak kabul aldığınızda üniversiteye ait konaklama seçenekleriyle ilgili e-mail geliyor. Başvurunuzu online olarak yapıyorsunuz. Yurtlar haftalık 90-150 pound arasında değişiyor. Herkesin kendine ait odası var. Banyo ve mutfak olanakları ücretlerle paralel, yurttan yurda değişiklik gösteriyor.”

Ulaşım olanakları: Okulun şehir içinde de kullanılan ringleri bulunmakta. Bunları kullanmak için yurt ücretine dahil olan ve kayıt sırasında verilen kartları kullanmanız gerekmekte.

Öncelikle İstanbul’dan Londra’ya uçmanız gerekiyor. Southampton’a direk ulaşımın olduğu iki havaalanı var: Heathrow ve Gatwick. Bu havaalanlarından otobüs yada tren kullanarak şehre 1-2 saatte geçebilirsiniz.

Southampton içi ulaşım ise Unilink kartlarıyla yapılıyor. Eğer üniversiteye ait yurtlarda kalırsanız bu kart zaten yurt ücretine dahil. Bu kartla kampüs-yurt-şehir merkezi ulaşımını sınırsız yapabiliyorsunuz.

İngiltere’de şehirler arası ulaşımda otobüsler trenlere kıyasla oldukça ucuz. Örnek vermek gerekirse London-Southampton otobüsle tek gidiş 8 pound civarındayken trenle 17 pound. Eğer kaldığınız süre boyunca İngiltere’de farklı şehirleri gezmeyi düşünüyorsanız National Express otobüs firmasından student card almanızı öneririm. Bu kart sahiplerine normal ücretler üzerinden üçte bir oranında indirim yapılıyor.

Vize süreci: Kısa dönemli vize almak yeterli olmakta.Vize almak 1 hafta sürüyor. 380 lira civarı ücreti vardır. https://www.gov.uk/apply-uk-visa

Gerekli bütün bilgilere yukarıdaki adresten ulaşılabilir. 6 aydan kısa süre öğrenim görecek öğrenciler short-term study vizesine başvuruyor. Süreç oldukça hızlı işliyor. Gerekli evrakları teslim ettikten 5 gün sonra benim vizem onaylanmıştı.

İkamet izni: Gerekmemekte.

Kişisel bilgiler: Ulusal marketlerden Türk markaları ve yiyecekleri bulmanız mümkün olmakta. Aylık yaklaşık 200 pound yemek masrafına gitmekte. Paranızın büyük kısmını yol masraflarına harcamaktasınız.

Bahar dönemi gitmeme rağmen biraz soğuk ve yağmurluydu bu yüzden çok yazlık kıyafetler götürmenizi tavsiye etmiyorum. Yiyecek olarak çok sıkıntı çekmedim çok rahat ulusal marketlerden Türk markaları ve yiyecekleri bulabildim. Kredi kartı şart! Çünkü tüm gezi planları önceden ve internet üzerinden yapılıyor. Otobüste 1’den fazla kişi ile seyahatte daha fazla indirim yapılıyor. Tüm planlarınızı en az 1 hafta önceden yapmanızı tavsiye ederim. Bu sizin ekonomik olanaklarınızı güçlendirecek. Aylık yaklaşık 200 pound yemek için gidiyor ama kendiniz yaparsanız bu daha da azalabilir. Genellikle masraflar müze girişleri ve yol masrafları olarak söylenebilir. Diğer şehirlere ulaşım oldukça kolay uçak,otobüs ve trenle ulaşım kolaylıkla mümkün. İngiltere genel olarak rahat ve huzurlu yaşamıyla çok etkileyici bir yer. Özellikle bina şekilleri ve o güzel yeşil tonuyla.

Cafe ve restaurantlarda yemekler oldukça pahalı. Bir anayemek 10-15 pounddan başlıyor. Haftalık market alışverişinizi 15-20 pounda yapıp kendi yemeğinizi yapmak daha hesaplı oluyor. En ucuz marketler Asda ve Tesco. Yemekle uğraşmak istemezseniz Tesco, Sainsburys, Marks n Spencer gibi marketlerde 3 pounda sandviç menüleri var. İçecek ve tatlı/crisp/meyve menüye dahil.

Benim gibi bahar döneminde giderseniz 4 haftalık paskalya tatilini gezmek için değerlendirebilirsiniz. Ryanair, easyjet, flybe gibi firmalardan çok komik rakamlara uçak bileti almak mümkün.

Özellikle haftasonlarını İngiliz kır hayatını ve küçük tarihi kasabalarını gezerek geçirmenizi tavsiye ederim. Bath, Oxford, Cambridge, York, Winchester gezmesi gayet keyifli yerler. Deniz kenarında vakit geçirmek isterseniz Bournemouth yada Brighton’a gidebilirsiniz.

Facebookta ESN-Southampton grubuna üye olmayı unutmayın. Dönem boyunca international dinner, günübirlik geziler vs düzenleniyor.