Groningen Üniversitesi

Hollanda’nın Groningen kentinde bulunan Groningen Üniversitesi (University of Groningen) Erasmus anlaşmalı olup 1614 yılında kurulmuştur. 30.000 öğrencinin öğrenim gördüğü Groningen Üniversitesi Eğitim dili İngilizce olan bir üniversitedir.

Akademik takvimi: Her yıl değişebileceği için üniversitenin sitesini takip etmek faydalı olacaktır. http://www.rug.nl/ocasys/ sitesinden öğrenebilirsiniz.

Oryantasyon programı: Oryantasyon programı hem bölüm hem de kütüphane için yapılmakta. Size gelen maile göre cevap verip programa kayıt olmanız gerekmekte. Ayrıca okulun ESN topluluğu 1 haftalık introduction week düzenlemekte ve size şehri ve yeni gelen öğrencileri tanıttıracak etkinlikler düzenlemekte.

2.öğrenci: Her fakültenin kendi oryantasyon program var. Program 2 gün sürüyor. Fakulte binalari, unv. Kutuphanesi, spor kompleksi vb. yerleskeler tanıtılıyor. Egitim sisteminden ve egitmenlerin ogrencilerden ne beklendiginden bahsedilir. Ögrencilerin gunde ortalama calismasi gereken sureden ve etkili calisma metodlarindan calisma programi ya da herhangi bir konuda (ozellikle icinde bulundugumuz farkli kulture ve egitim sistemine adaptasyon sorunu cekenler icin) destek veren univ.’ye ait kurumun tanitimi yapılmaktadır.

Sosyal bilimler bölümünün bir günlük oryantasyon programı vardı. Önce bölüm binaları, yemekhanesi vb. yerler tanıtıldı. Daha sonra oryantasyona gelen sosyal bilimler öğrencileri beş altı gruba ayrıldı. Groningen’de üniversite binalarının belli yerlerine saklanmış ipuçlarına dayalı bir görevi çözmemiz istendi. Daha sonra ortak bir barda buluşuldu, birinci gruba ödül verildi. Öğrencilerle eğlenceli bir akşam geçirerek hem onları tanımış olduk hem de bölüm, bölümün kuruluşu ve tarihi hakkında bilgi edinmiş olduk.

Dil kursu var mı?: Ücretli dil kursları verilmekte.

Groningen Üniversitesi’ni ODTÜ ile kıyaslama: Alacağınız derse de bağlı olarak zorluk derecesi ODTÜ’ye benzer olmakta. Genellikle sizden essay, proje beklenmeyen dersler açılmakta ve derste üzerine konuşulsun ya da konuşulmasın tüm ders materyallerinden sorumlu tutulmaktasınız.

Endüstri Müh. açısından ODTÜ çok daha zor ve uğraştırıcı. Groningen’de hocaların yükledikleri makaleleri okumak gerekiyor. Curve olmadığı ve öğrenci profili baya çeşitli olduğu için dersleri vermek o kadar zor değil.

Groningen Üniversitesi’nde dersler ODTU’deki derslere gore cok daha agirdi. Her dersin, ogrenci icin hesaplanmis haftalik ortalama on hazirlik suresi belirmenmisti. Egitmenler bu sureyi ve ders programlarini gozeterek haftalik bir okuma listesi hazirlamislardi. Aldigim derslerin hemen hepsinde, bir on okuma yapmam ve okumalarla dogrudan iliskilendirilmis bir konuda odev hazirlamam gerekiyordu. Hazirlanan odevler oldukca titiz bir sekilde okunmus ve mutlak suretle eksiklikleri ve yanlis noktalari belirtilmis sekilde ogrenciye teslim ediliyordu (ben ODTU’de yaptigim odevin/sinavin geri donusunu zar zor alabiliyorum). Ozellikle 10 kredilik derslerin sinavlar disinda bir de bitirme odevleri vardi. Bu nedenle derslerin ilk gununden final sinavlarinin bitis tarihine kadar oldukca yogun bir tempoda calismak gerekiyordu. Devam zorunlulugu vardi ve bunu ciddiye aliyorlardi, gelmedigin gun icin dersin egitmenine mazeret belirtmen bekleniyordu. Bununla beraber, egitmenler oldukca hos gorulu ve yardim severlerdi. Yabanci ogrenci oldugum icin bilhassa benimle yakindan ilgilendiklerini dusunuyorum. Egitim doneminin sonlarina dogru yapilan egitmen degerlendirme anketlerini oldukca ciddiye aliyorlardi. Egitmenler her turlu elestiriye, dersi ve egitim yontemlerini gelistirecek her turlu oneriye oldukca aciktilar. Acikcasi ODTU’deki hic bir egitmenimle bu konuda oradakilerle oldugu kadar rahat bir sekilde konusamam. Ayrica ODTU’deki hic bir hocamdan orada gordugum yardim maalesef bu zamana kadar goremedim.

Kisacasi hem dersler hemde genel anlamda egitim sistemleri ODTU ile kiyaslandiginda cok daha zor, ders yuku ise cok daha fazla olsada egitimin ve egitmenlerin cok daha iyi oldugunu soyleyebilirim.

ECTS / Transkript: Evet.

Groningen Üniversitesi Yurt olanakları: Groningen Üniversitesi SHH diye bir firmayla anlaşmalı. İnternet üzerinden kiralıyorsunuz odanızı. Tek kişilik odaya aylık 360 euro ödeniyor. Ek olarak ilk seferde aracı şirkete 270 euro hizmet ücreti veriyorsunuz. Kayıt sırasında ilk ve son ayın ücretini ve hizmet ücretini 24 saat içinde ödemenizi istiyorlar. Daha uygun olan yurtlar da var ama sınırlı sayıda oda vardır. Ayrıca sakın anahtarlarınızı kaybetmeyin, anahtar başı 25 euro istiyorlar yenisini vermek için. Neredeyse tüm uluslararası öğrenciler SHH yurtlarında kalır. Ama ev ayarlayabilenlerde olabiliyor.

Bunun disinda emlak ofislerinin internet sitelerinden de faydalanilabilinir. Fakar bazi siteler maalesef Hollandaca. Ayrica ev kiralarken imzalatilan kontrat gene Hollandaca ve kontratinizin bitim tarihi ne olursa olsun evden tasinmadan bir ay once emlak ofisini cikacaginiz konusunda bilgilendirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kontratiniz kendiliginden yenileniyor ve oturmayacak bile olsaniz en az 1 aylik fazladan kira vermek zorunda kaliyorsunuz. Kisaca burokratik islemler oldukca karisik ve maalesef ingilizce olmadigi icin gozden kacan seyler olabiliyor. Dikkatli olunmasi gerekiyor.

Ulaşım olanakları:Bisiklet! Mutlaka bir bisiklete ihtiyacınız olacak. Şehirde hatta ülkede herkesin bisikleti var ve ulaşım bisikletle çok rahat sağlanıyor. İkinci el 56 euro civarı bulabilirsiniz ama dikkat edin bisiklet hırsızlığı çok fazla olduğu için çalıntı bir bisiklet almış olabilirsiniz. İkinci bir seçenek olarak 138 euro ya 6 aylığına bisiklet kiralayabilirsiniz. Bu pahalı bir seçenek olsa da her türlü tamiri ücretsiz yapıyorlar ve çalınmaya karşı da garantisi var, size yeni bir bisiklet veriyorlar çalınırsa.

Türkiyeden Amsterdama uçakla gidiliyor, Groningene trenle geçiliyor. Ülkede tren ulaşımı en çok kullanılan yol. Ancak tren biletleri pahalı örnek vermek gerekirse Amsterdam groningen arası tek yön 25 euro. Öğrenciler kendi aralarında anlaşıp group ticket alarak daha ucuza seyehat edebiliyorlar. Groningende ise herkes bisiklet kullanmakta. Bisiklet ile neredeyse tüm şehir gezilbilir. Mesafeler kısa ve bisiklet kullanmak çok rahat. Diğer ülkeleri gezmek isteyenler için ucuz uçak firmaları bulunmakta, böylece biçok ülkeye çok ucuza uçabiliyorsunuz. Avrupa içi birçok otobüs firmasıyla da ucuz fiyatlara seyehat edilebilir. Öğrenci pasosu yok.

OV chip kaart alabilirsiniz toplu taşıma için, km bazında ücret çeker kartınızdan. Normal bilet alırsanız otobüste, 1 saat geçerli olanı 2 euroydu.

Ülke içinde ulaşım trenle yapılıyor. Tren biletleri pahalı olmakla birlikte Dutch banka hesabınız varsan (ki olacak) grupça alınan gidiş dönüş biletleri gayet ucuza geliyor. Tren ağı çok gelişmiş, ülkenin her yerine trenle gidebilirsiniz. Tren tarifeleriyle ilgili bilgi için http://www.ns.nl/en adresini ziyaret edebilirsiniz.

Groningen’e dogrudan hava yolu ile gidilmiyor. Once Amsterdam’a oradan da tren yolu ile Groningen’e ulasilabiliyor. Ogrenci kartini aldiktan sonra paso alinabiliyor ancak onun icinde belli bir ucretin odenmesi gerekiyor. Toplu tasim araclari oldukca pahali. Eger uzun sureli kalinacaksa ozellikle ikinci el bir bisikletin alinmasini tavsiye ederim.

Groningen Üniversitesi Vize işlemleri: Vizeye sizin adınıza üniversite başvurmakta. Sizin gerekli evrakları e-mail aracılığıyla okulun gerekli birimine göndermeniz gerekmekte.

İkamet: Üniversiteye 307 euro kadar bir miktarı başvuruyu yapması için gönderiyorsunuz. Bu ücret Hollanda’nın ikamet izni için istediği ücret ama sizin adınıza başvuruyu üniversite yaptığı için siz onlara gönderiyorsunuz, onlar sizin adınıza işlemleri yapıyor. Ayrıca gitmeden önce orada geçinecek şekilde belirlenen asgari miktarda parayı önceden göndermeniz gerek. Hibe mektubunuzu göndererek, eksik kalan kısmını yatırabilirsiniz eğer hibeniz daha yatmadıysa.

Kişisel görüşler: Para gönderirken muhabir banka ücretini (aracı bankaların alabileceği ücret) aklınızda tutmanız gerekmekte, para gönderirken muhabir banka ücretini gönderen ödeyecek şeklinde seçip hesabınızda para bulundurun ki eksik ödeme yapmış olmayın. Ayrıca paranızın siz gittikten sonra oradaki hesabına yatırılması uzun sürebileceğinden (3 hafta kadar uzayabilirmiş) yanınıza sizi 1 ay geçindirecek kadar para almanız faydalı olacaktır.

Facebook gruplardan bisikletleri ve esyalari ucuz satin alabiliyorsunuz. Aylik masrafim yaklasik: 300 (oda) + 200den fazla (yemek). ESNlerin etkinliklerine katilin, onlar cok gezileri hazirliyorlar.

350 kira + 150 alışveriş + 150 başka yerlere seyahat + 100 de extra harcamalarınız desek 750 Euroya aylık güzel yaşayabilirsiniz, yine de ilk ay masraflarınız çok olacaktır.

Facebook’ta NS ticket grupları var bunları öğrenmeniz lazım tren biletini 23 Euro yerine 7 Euroya alırsınız.

Oturma izninizi kaybetmeyin yenisini çıkarmak 200 Euro gibi bir miktara patlıyor.

Bisikletinizi gece şehir merkezinde bırakmayın.

Erasmusla ilgili hazırladığınız bütün dökümanları, karşı taraftan gelen tüm mailleri bilgisayarınızda düzgünce bir klasörde biriktirin, aynı belgeleri tekrar tekrar hazırlamanız gerekecek.

Müzikle ilgileniyorsanız ESN Music Project diye bir oluşum var, facebooktan gruplarına katılın, kendinizi çok geliştirip sosyalleşebilirsiniz. ESN’in ayrıca güzel etkinlikleri oluyor katılmanızı tavsiye ederim.

Groningen çok güzel bir şehir, hayatınızın en güzel dönemine hazırlıklı olun.

Orada saglik sistemi oldukca karisik. Gidecek ogrencilerin yanlarinda (doktora danisarak) genel spektrumlu antibiyotik, bogaz icin antibakteriyel gargara, ates dusurucu vb. ilaclar almalarini oneririm. Hemen herkes ingilizce anliyor, cok ender de olsa konusamayan cikiyor. Nazikler ve yardim talebinde bulunursaniz sizi geri cevirmezler.

Arkadaslik konusunda oldukca mesafeliler ve tensel temasi yadirgiyorlar (konurken arkadasinin koluna yada omzuna dokunmak, yada sadece gecerken yanliklikla kendilerine degilmesi bile rahatsiz edebiliyor). Ispanyol ya da Italyan gibi Akdeniz bolgesinden insanlarla daha rahat arkadaslik ediliyor.

Groningen sehri Almanya’ya cok yakin, eger vaktiniz olursa Bremen gibi sinira yakin yerleri ziyaret etmenizi tavsiye derim.

Sehre yaklasik 2 saatik mesafede adalar var, mutlaka gormenizi tavsiye ederim. Bir bisiklet kiralayarak adanin cevresinde tur atabilirsiniz.

Haren’de (bisikletle yaklasik 45dk mesafede) cok guzel bir gol var.

Groningen’e trenle 20dk mesafede Assen bolgesinde Bronz cagindan kalma bir cok tas yapiyi ve bolgeyi ziyaret edebilirsiniz.

Roterdam, savastan oldukca etkilenmis buyuk sehirlerinden biri. Bir cok yerli ve yabanci mimar yeniden yapilanma doneminde deneysel mimari orneklerini burada hayata gecirmis. Bu nedenle gorulmesi gerek yerlerden biri diye dusunuyorum.

Giderken yaninizda mutlaka iyi bir yagmurluk goturun.

Hollanda’nin oldukca pahali bir avrupa sehri oldugunu dusunuyorum. Aylik harcamam yaklasik 800 avroydu. Meyve ve sebzeler cok pahali. Cesme suyu iciliyor ve cok da lezzetli. Groninden ogrenci sehri oldugu icin ev kiralari (genelde bir evi bir kac ogrenci ile paylastigindan oda kiraglari demek daha dogru) oldukca yuksek. Merkezdeki evler eski ve kiralari cok yuksek. Merkezin disinda gorece daha yeni ve uygun fiyata ev bulmak mumkun.

Saat 18.00’dan sonra eglence mekanlari haric hemen yer yer kapaniyor. Aksam yemegini disarda yiyecekseniz saati takip edin. Ac kalabilirsiniz ya da en kotu doner yersiniz!:)

Kisacasi bence Groningen cok guzel bir sehir ve cevresinde hem bisikletle hemde tren ile gidilebilecek bir cok yer var.

“Ülkenin iklimi oldukça soğuk, kalabalık değil, ulaşım rahat ve Türkiye’ye nazaran oldukça pahalı bir ülke. Groningen bir öğrenci şehri ve on binlerce öğrenci mevcut şehirde. Aylık gider ortalama 800-900 Euro civarında (eğlence+yemek+gezi+kültürel etkinlik+yurt ücreti vs.).”