Dünyada kurulan ilk üniversitelerden olan Bologna Üniversitesi’nin (University of Bologna) merkezi İtalya’nın Bologna şehrindedir. Erasmus ve yurtdışı eğitim görmek isteyen öğrenciler için cazip olan ve 1088 yılında kurulan Bologna Üniversitesi’nin Eğitim dili İtalyanca’dır. Akademik takvimi ODTÜ ile aynı zamanda başlamakta ve bitmektedir.
Oryantasyon programı:1 gün sürüyor. İçeriği Erasmus öğrencilerine sunulan olanaklar. “Oryantasyon programı Bologna kampüsü için var. Cesena’da bulunan fakültem çok ayrtınılı bir oryantasyon yapmadı. Sadece kendi bölümüm için bir toplantı yapıldı. Ayrıca bir şehir tanıtma, okulun işleyişi hakkında bir sunum olmadı.”
İngilizce ders açılıyor mu? Hayır. “İngilizce sadece 1. Sınıflara verilen İngilizce dersi var. İtalyanca öğrenmek zorunlu gibi birşey, sınavlarda hocalar italyanca konuşulmassa sorun çıkartabiliyor.”
Dil kursu var mı? Erasmus öğrencilerine dil kursu var. İlk kur ücretsiz.. Kredisi (5ECTS), fakat geçerken notlandırılmıyor, sadece geçti yada geçemedi şeklinde. Dönemlere göre değişen başvuru tarihleri var. Örneğin bahar dönemi için şubat ayında.
“Kredili dil kursu var fakat saatlerini ders saatlerine koydukları ve şehirde (cesena kampüsü) başka dil kursu olmadığı için genelde kursa gidemiyorsunuz.”
ODTÜ ile kıyaslama: Mimarlık eğitimi kendi ağır bir eğitim olduğu için, her üniversitede olduğu gibi Bologna’da da ağırdı. Fakat bana göre her dersin grup çalışması olarak bir finale tabii tutulması biraz daha ağırlaştırıyor. “ODTÜ’den daha kolay. Sabahlama kültürü yok.”
ECTS / Transkript: Evet.
Yurt olanakları: Üniversiteye bağlı yurt bulunmamakta. Yurt olanakları var 2 kişilik yada tek kişilik şeklinde değişen oda tipleri seçeneklerinde. Komfor olarak da yeterli diyebiliriz.
Ulaşım olanakları: Her yer yürüme mesafesinde yer almakta. Ulaşım olanakları gayet rahat. Türkiye’den Bologna’ya oldukça fazla uçak seçenekleri mevcut ve ekonomik diyebiliriz.İtalya içinde ise, İtalya’daki tren sistemi oldukça gelişmiş olduğu için bir problem yaşamadım.
Vize süreci: Sorunsuz bir şekilde halledilmekte. 15 gün içinde alınabilmekte. Vize süreci de oldukça rahat. Eğitim amacıyla gidildiği için vize işlemleri hızlı oluyor. Yaklaşık2-3 günde çıkıyor. Başvuruda elçilik para almıyor.
“İtalya vizesiyle ilgilenen iDATA isimli şirket tam bir rezalet. İşim çok basit bir öğrenci vizesi olmasına rağmen saçma sapan çalışma saatleri yüzünden üç kere sabah 5.30 6.00’da ofislerinin önünde nöbet tutmam gerekti.”
İkamet izni: İkamet izni almak gerekiyor. 150 euro ücreti. Oturma izninin başvurduktan sonra elinize geçmesi biraz zaman alıyor. Bu bir sıkıntı olabilir. “Başvuru, parmak izi ve belgenin çıkması yaklaşık 2-3 ay sürüyor 153€ ücret ödemek gerekiyor. Sonuçta bu belgeyi 1 kez bile soran/görmek isteyen olmuyor. Eğitim amaçlı gittiğimiz bir ülkede, üstelik de kısıtlı bir bütçeyle böyle bir uygulamaya tabi olmak hiç hoş değil.”
Kişisel görüşler: “Gitmeden önce az çok İtalyanca öğrenilmesini tavsiye edebilirim. Turistik ve kültürel etkinlikler için topluluklar takip edilebilir. Oldukça güzel etkinlikler düzenleniyor. Aylık yaklaşık 1000 euro masrafım vardı diyebilirim.”
Yakınlardaki kentlere gidip gelmek, müze ücretleri, kalacak yer, etkinlikle katılım vb harcamalarla ayda 600 € civarı masraf oluyor.