University of Granada

Erasmus öğrencilerinin gitmek istediği ülkelerin başında gelen ve İspanya’nın Granada şehrinde bulunan Granada Üniversitesi (University of Granada) İspanyanın en büyük üniversitelerindendir. Eğitim dilinin İspanyolca ve İngilizce olduğu Granada Üniversitesinin Kuzey Amerika ve Avrupa’da Kampusleri vardır. 1531 yılında kurulan Granada üniversitesinin öğrenci sayısı yaklaşık 60.00 ve eğitim dili İspanyolca ve İngilizcedir.

Akademik takvimi:ODTÜ ile hemen hemen aynı olan bir akademik takvim vardır. Dönemler ise Şubat – Temmuz dönemlerinden oluşmaktadır.

Oryantasyon programı: 3 gün süren tanıtım programında üniversite ve bölümler hakkında bilgiler verilmektedir.
“Evet. Yaklaşık 1 hafta sürüyor. Öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca alacağı dersler, okul imkanları, erişim olanaklarına ilişkin bilgilendirmeler yapılıyor. Üniversite topluluklarının tanıtımları oluyor.”

İngilizce ders açılıyor mu?:İngilizce ders sayısı dönemden döneme değişiyor. 1. Dönem 3 ingilizce ders açılırken 2.dönem sadece 1 ingilizce ders açılıyor. Ders programına üniversitenin kendi sitesinden rahatlıkla ulaşılabiliniyor.
“Evet açılıyor ama benim gittiğim dönemde sadece 1 tane açılmıştı ve sosyoloji bölümünden değil siyaset bilimi bölümündendi ancak bu iki bölüm onlarda aynı fakülteye bağlı. Derleri Üniversitenin ana internet sitesine girdikten sonra sosyoloji bölümünü seçtiğinizde hemen bulabilirsiniz.”

Dil kursu var: Ücretli olarak verilen dil kursu için 150 avro talep edilmekte ve kredilendirilmektedir. “Yaklaşık 1 hafta sürüyor. Öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca alacağı dersler, okul imkanları, erişim olanaklarına ilişkin bilgilendirmeler yapılıyor. Üniversite topluluklarının tanıtımları oluyor.”

ODTÜ ile kıyaslama:“Dersler ODTÜ’ye kıyasla daha hafif olmakta. Erasmus öğrencilerine de kolaylık sağlanmakta”
Erasmus değişim programına giden 2.öğrenci: “Dersler daha az kişilik sınıflarda veriliyor ve ödev yükü daha fazla. Zorluk derecesinde ODTÜ bir adım daha önde”
“Eğitim dilinin İspanyolca olması sebebiyle, ODTÜ’de aldığım derslere kıyasla beni oldukça zorladı. Bazı dersler interaktif katılım içerdiği için, bu durum başarı oranımı etkiledi. Aynı zamanda İngilizce ödev, sunum,sınav gibi taleplerin karşılanması söz konusu olmuyor.”
“Derslerin içerikleri akademik dönemler göz önünde bulundurulduğunda aşağı yukarı aynıydı bence. Ama ODTÜ’de okuduğumuz makalelerin hem çok daha fazla hem de daha eski makaleler olduğunu gözlemledim. İspanya’da eğitim biraz daha güncel makalelerden oluşmaktaydı diye düşünüyorum.”

ECTS / Transkript: Evet.

Yurt ve Konaklama Olanakları: Granada tam bir öğrenci şehri olduğu için çok sayıda kiralık ev bulabilirsiniz. Yurtlar hakkında bilgim yok. Kaldığım ev 4 kişilikti. Kişi başına 175 Euro düşüyordu.
“Granada Üniversitesinde Yurt imkanları vardı ama ben evde kaldım. Ancak yurtlarla ilgili duyduğum şeyler pek de olumlu sayılmazdı. Hem pahalı hem de şehre gerçekten uzak bir yerdeydi yurtlar.”
“Üniversite yurt konusunda bir imkan sağlamıyor. Dolayısıyla ev veya oda kiralama yoluna gidiliyor. Fakat fakültenin facebook üzerinden organize ettiği ve oda kiralamak/odasını kiralamak isteyenlere paylaşım/iletişim imkanı sağlayan bir sayfa var”

Ulaşım olanakları: İstanbul- Madrid uçağına binip Madrid otobüs terminalinden ALSA otobüsleriyle Granada’ ya gidebilmektesiniz. Üniversiteden şehir içi otobüsler için kart alınabilmekte.
“Şehir zaten oldukça küçük ve kampüsler de birbirlerine görece yakın. Ancak iki kampüs dışında ve bunlar da campus cartuja ve güzel sanatlar kampüsüydü. Ancak oralara da şehir içi otobüslerle çok rahat ulaşılıyor.”
“Şehiriçinde öğrenci pasosu verilmiyor. Fakat küçük bir şehir olduğu için, birçok noktaya yürüyerek ulaşma imkanı var. Otobüs ücreti 1,20€. Şehirlerarası yolculuklarda ise öğrenciler daha ucuz olabileceği için otobüsü tercih ediyorlar. Ama zaman zaman uçak imkanı daha avantajlı olabiliyor.”

Vize süreci: “Vize başvurudan 15 gün sonra çıkmakta. Vize için gerekli bilgiler ankaravisa.es adresinde bulunmakta. Banka hesabınızda bir miktar para bulunması gerekmekte.”
“Eğer eksik belge yoksa, vize yaklaşık 2 veya 3 hafta içerisinde veriliyor. Erasmus programıyla gidildiği için ve elbette Ankaradaki büyükelçilikten başvuru yapılıyorsa, vize ücreti talep edilmiyor. İspanya büyükelçiliğinin gayriresmi internet sayfasından en doğru ve kolay bilgiye ulaşılabilir. (http://www.ankaravisa.es/turco/turco.html)”

İkamet izni: Eğer kalınacak süre 6 ay’ı geçiyorsa ve verilen vize süresi 6 aydan az ise ikamet izni almanız isteniyor. Fakat ben 6 aydan daha kısa bir süre kaldığım için gerek duymadım, dolayısıyla ücretler hakkında bilgim yok. Ama internet yoluyla öğrenmek mümkündür.

Kişisel görüşler:“Aylık toplam masraf 400 Euro civarında olmakta. Gerek üniversitedeki gruplarla gerekse de üniversite dışındaki turlarla İspanya’yı, Portekiz’i gezmek mümkün olmakta.”
“Kaliteli bir eğitim alabileceğiniz ve tarihi yönü çok gelişmiş; ucuz, mistik ve havası tertemiz bir şehre gideceksiniz. Sadece eğitimin İspanyolca olması biraz zorluk yaratabilir ama bu da İspanyolca’nın ilerlemesi için önemli bir kıstas oluyor. Bunlarla beraber international students’larla değil de İspanyol öğrencilerle ya da İapanya’nın herhangi başka bir yerinden gelen öğrencilerle daha fazla vakit geçirmek ya da ev arkadaşı olmayı daha olumlu görüyorum hem dili geliştirme açısından hem de kültüre, şehre ve üniversiteye adapte olmak açısından.”
“Aylık toplam masrafım 400 – 450 Euro arasıydı ve verilen hibe yeterli gelmedi. İspanya’da kültürel etkinlikler oldukça fazla ve bunların her biri kişiye ayrı tecrübeler katıyor. Turistik açıdan da oldukça zengin imkanları olan bir ülke.”
“Granada da kesinlikle Tapas yerlerine gitmelisiniz. İçeceğe para ödüyorsunuz yanında atıştırmalık yiyecekler geliyor ve doyabiliyorsunuz bunlarla. Rynair havayolu şirketini gezilerinizde kesinlikle kullanın. Ulaşımın en ucuz yolu diyebilirim. Yıl içinde bir çok festival oluyor, onlara kesinlikle katılmanızı öneririm.”