Slovakya’nın Bratislava kentinde bulunan ve Erasmus öğrencilerini konuk eden Slovak Teknoloji Üniversitesi (Slovak University of Technology (STU)) 1937 yılında kurulmuştur. Özellikle Mühendisliklerin gittiği Üniversitenin Eğitim dili Slovakça ve İngilizce’dir
Yaklaşık 20.000 öğrencinin öğrenim gördüğü Slovak Teknoloji Üniversitesi ODTÜ ile hemen hemen aynı dönemleri kapsayan Akademik Takvim’e sahiptir.
Oryantasyon programı: Okuldaki ESN bir hafta süren oryantasyon programı düzenlemekte. Şehrin ve okulun tanıtımı ile günlük hayatta yararlı olabilecek bilgiler verilmekte.
“Oryantasyon programı vardı ancak uzun süreli bir etkinliktense buddy sistemi uygulandı her erasmus öğrencisinin bir buddysi vardı ve birebir ilgilenildi. Bunun dışında dekan yardımcısıyla ve erasmus ofisiyle toplantılarımız oldu her türlü sorunumuzda ilgilenebileceklerini belirttiler.”
İngilizce ders açılıyor mu?: Hocalar, istendiği takdirde açmakta. “Gittiğim fakültede (Faculty of Electrical Engineering and Information Technology) tam zamanlı yabancı öğrenci olmadığı için normalde açılan dersler Slovakça idi. Ancak talebimiz üzerine fakülte yardımcı oldu ve office hour şeklinde haftalık İngilizce dersler aldık.”
Ders listesini gösteren bir döküman var web sitelerinde, buradan bakıldığında dersler Slovakça ve İngilizce olarak görünebiliyor ama yine de hocalarla iletişime geçmek ve İngilizce ders verip veremeyeceklerini sormak faydalı olabilir bazı hocalar ekstra çaba harcamak istemeyebiliyor İngilizce için.
Dil kursu var mı?: Bazı fakültelerde Slovak dil dersi kredili olarak verilmekte. Hızlandırılmış dil kursu vardı ve sadece konaklama için ücret ödedik. Dönemim başlamasında önce 2 hafta sürdü. Dönem içerisinde Slovak Teknoloji Üniversitesi’nde dil kursu açılmadı ancak isteyenler için başka üniversitelere yönlendirme yaptılar. Hızlandırılmış dil kursları kredilendirildi
ODTÜ ile kıyaslama: Bazı dersler ODTÜ ile aynı seviyede olmakta fakat kalan dersler daha kolay görülmekte.
“Aldığım derslerden bir tanesi dışındakiler ODTÜ ye kıyasla kolaydı. Ders yükü fazla değildi. Sadece bir tanesi yoğun çalışma gerektiriyordu. Ancak bunun sebebi üniversitenin eğitiminin kötü olması değil, bizim Slovakya’yı ve Avrupa’yı tanımamız için hocalarımızın tolerans göstermesiydi diye düşünüyorum.”
“Eğitim konusunda, ODTÜ’ye göre oldukça kötü. Dersler basit, yükü az.”
ECTS / Transkript: Evet.
Yurt olanakları: Yurt konusunda yardımcı olunmakta. Sakin ve düzenli olan yurtlar için aylık 80 Euro talep edilmekte. Yurt kontenjanında sıkıntı oluşabiliyor. Başvuru süreci başlar başlamaz başvuru yapılmalı, ilk zamanlar yurt dışı konaklama aranması gerekebilir (hostel, ev vs.)
“Yurt işlemlerini üniversite yapıyor. Ama üniversite yabancı öğrencilere konaklama garantisi vermiyor. Tamamen şans. Ben şahsen kendi çabalarımla Comenius Universitesi ‘nin yurtlarında konaklayabildim. Fakat daha sonra aynı sorunlarla karşılaşan kişilere bu üniversite konaklama imkanı tanımadı. Aylık internet dahil 3 kişilik oda kişi başı 63 Euro.”
Ulaşım olanakları: Türkiye’den Viyana, Budapeşte veya Prag’a giderek oradan geçmek gerekmekte. Şehirde ulaşım otobüs ve tramvaylarla sağlanmakta. Zaten çok büyük bir şehir olmadığı için ulaşım problemi olmamakta. Öğrenciler için aylık ve 3 aylık pasolar verilmekte.
“Bratislava içi ulaşım gayet sistemli, öğrenciler için indirimli biletler mevcut. 3 aylık sınırsız tüm ulaşım olanakları öğrenciler için 35 Euro idi.”
Vize süreci: Yeşil pasaport sahibi öğrencilerin vize alması gerekmemekte. Sadece oturma izni almak gerekmekte ama o da biraz uzun ve sıkıntılı bir süreç almakta. Kırmızı pasaport için hem vize hem oturma izni gerekmekte.
İkamet izni:Evet, oturma izni almak gerekiyor. Bunun için yabancılar polisine gidilmeli. Direk oturma izni ücreti istenmiyor, ancak istedikleri belgeler ücretli. Örneğin istedikleri sağlık belgesinin ücreti 140-200 Euro arasında değişiyordu. “200 – 250 Euro arasında değişen ücreti olan izni almanız gerekmekte.”
“İkamet izni almak gerekiyor ve çok uzun sürüyor. Türkiye’ye dönüşümden birkaç hafta önce alabildim. İkamet izni almak için sağlık raporu gerekiyor ve bu pahalı 150 euro civarında, bunun yanında bir pul istiyorlardı 100 Euro civarında ancak değişen yasa gereği o paramızı geri aldık. Bundan sonra gidecekler için bu önemli bir öneri olabilir. 100 Euroluk pul almak zorunda değiller.”
Kişisel görüşler: Hibe aşırı sosyal bir hayat yaşanmıyorsa yetmekte. Yurtta kalınırsa aylık 500 Euro ile sorunsuz yaşanabilmekte. Şehirde kültürel etkinliklerin çoğu Slovakça olarak yapılmakta. Ama şehrin Avrupa’daki konumu çok iyi ve diğer ülkeleri gezmek oldukça kolay olmakta.
“Bana verilen hibe(yaklaşık 360 euro/ay) yeterli. Bratislava; Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ ya çok yakın ve ulaşım ucuz. Bu ülkeler gezilebilir. Ayrıca Bratislava’da da turistik ve kültürel etkinlikler çokca yapılıyor.”
“Oturma iznine Slovakya’da başvuruluyor ancak Türkiye’den gitmeden bazı belgelerin konsoloslukta onaylatılması gerekiyor. Bunun öncesinde de tercüman ofislerinde Slovakça’ya çevirtilmesi gerekiyor. Bu tercüman ofisi için konsolosluktan öneri alınmalı, bazı ofisler prosedürü yanlış uyguluyor.”
Be the first to comment