Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Paris Siyasi Bilimler Akademisi (L’Institut d’études politiques de Paris) Sciences Po Üniversitesi özellikle sosyal bilimler alanında avrupanın en iyi üniversitelerinden biridir. Émile Boutmy tarafından 1872 yılında kurulan üniversite uluslararası ünvana sahiptir. Birçok ünlü siyasetçi bu okuldan mezun olmuştur. ODTÜ Erasmus değişim programı anlaşması olan üniversiteye Sosyoloji Lisans ve Avrupa Çalışmalarında Yüksek Lisans yapan öğrencimiz gitmiş buradaki bazı bilgilerde onların doldurduğu formlardan alınmıştır.
Akademik takvimi bahar ve güz olmak üzere iki yarı yıldan oluşmaktadır. Bahar dönemi: Ocak – Mayıs Güz Dönemi ise Eylül – Aralık arasındadır. Oryantasyon programı 1 hafta sürmekte ve bu programda dersler, turistik turlar vb etkinlikler yapılmaktadır.
Eğitim dili: Fransızca ve İngilizce olup İngilizce ders açılmaktadır.
Dil kursu var mı? Evet. Dil dersi var ve zorunlu. Dönem boyunca devam ediyor ve kredi hesabına dahil ediliyor.
ODTÜ ile kıyaslama: Dersler daha zor, okumaları düzenli yapmak gerekmekte. Derslere katılım önem arz etmekte. Her hafta sunum ve paper hazırlanması istenmektedir. Okulun kendi notlandırma sistemine alışmak pek kolay olmamaktadır.
Diğer Öğrenci: Dersler içerik bakımından ODTÜ’deki derslerle çok benzer olsa da dersin notlandırılış şekli ODTÜ’den bir hayli değişik. Dersler genelde sunum, ödevler ve sınavlar üzerinden notlandırılıyor ve sunum puanları oldukça önemli. Dersler okumaların çokluğu ve hocaların beklentilerinin yüksek olmasından dolayı daha yoğun ve zorlayıcı. Her hafta ortalama 100 sayfa okuma yapılması beklenmekte ve öğrenciler okumalarla ilgili tartışmalara katılım konusunda yüreklendirilmekte. Katılımı eksik olan öğrencilerin sunuma ait olan puan türünden önemli bir miktar kısılması da oldukça yaygın bir durum.
ECTS / Transkript: Evet.
Yurt olanakları: Konaklama konusunda yardımcı olunmamakta ve okula ait yurtlar bulunmamakta. Şehirde yurt bulmakta zor olduğundan ev tutmanız gerekmekte.
Ulaşım imkanları: Paris’e sürekli uçak var. Okul merkezi konumda yer almakta ve bir çok yere ulaşım konusunda sorun yaşanmamakta. Öğrenci pasosu mevcut fakat 9 aylık yani bir eğitim yılı boyunca veriliyor. Bürokratik süreç oldukça uzun olmaktadır. 35 avro ya öğrenci pasosu alınabilmektedir.
Vize İşlemleri ve Süreci: Okula Kabul mektubu gelince vize almak çok sorun olmamaktadır. Vize veren aracı kurumda belirtilen belgeleri eksiksiz sağlandığında sorun yaşanmamaktadır. Bir iki haftada vize geliyor. 25 avro vize ücreti var.
Vize işlemleri CmapusFrance randevuları ve daha sonra da aracı kuruşul olan VFS Global’deki işlemler dahil 20 günü buluyor. Vize için öncelikle öğrenci bilgilerinin oluşturulması için CampusFrance’dan randevu almak ve randevu gününe kadar gerekli evrakları CampusFrance sitesinde yüklemek gerekiyor. Randevu sonrası CampusFrance’dan alınacak gerekli bir form ile VFS Galobal aracılığıyla vize başvurusunda bulunmak mümkün. Öğrenci belgesi, karşı üniversiteden alınan kabul mektubu, banka hesap dökümleri, uçak bileti gibi belgeler vize süresince önemli ve gerekli.
Yararlı siteler:
http://www.turquie.campusfrance.org/tr/node/5118
İkamet İzni: İkamet izni 3 aydan uzun kalmak isteyen öğrenciler için fransada zorunludur. Fakat, bürokratik süreç yine oldukça uzun olmaktadır. Vize sağlayan aracı kurum ve büyük elçilik websitesinden gereken bilgileri alabilirsiniz. 60 avro ücretle izin almanız gerekmekte.
Kişisel görüşler: Paris gerçekten çok güzel ve global bir şehir. Kalacak yer bulmak öncelikli problem. Fransa’nın geri kalanının aksine paris oldukça pahalı. Hibe miktarının tam olarak yeterli olması pek mümkün değil. Pahalılık dışında oldukça tatmin edici bir erasmus dönemi geçirdiğimi belirtmek isterim. Aylık masraf 1000 – 1300 avro arasında kişisel harcamalarınıza göre değişebilmektedir.
Paris kültürel olarak çok güzel ve doyurucu bir şehir olmasına rağmen oldukça pahalı. Aylık giderlerim toplam 950-1000 euro arasında değişmekte idi. 35 metrekarelik ve üç kişi yaşadığımız evimiz için 600 euro kira veriyordum. Okul ile ev yürüme mesafesinde olmasından dolayı herhangi bir ulaşım ücreti ödemedim ama aylık 350-400 euro yeme-içme-eğlenme masrafları için ancak yeterli olabiliyor. Paris’de olmanın mali olarak en büyük artısı öğrenciler için tüm müzelerin ve Notre Dame Katedrali gibi tarihi yerlerin öğrenci ziyaretçilere ücretsiz olması idi.
Diğer Fransa Üniversitleri için tıklayınız