Bochum Ruhr Üniversitesi

Almanya’nın Bochum bölgesinde bulunan ve 1960’lı yıllarda kurulan Bochum Ruhr Üniversitesi (Ruhr Bochum University) 40.000 dolayında ve epeyce de yurtdışından gelen öğrenci sayısı ile Erasmus ve yurtdışına gidecek öğrenciler için cazip bir üniversitedir. Ekim, Şubat ve Ağustos aylarından oluşan 3 dönemi kapsayan ders dönemleri vardır.

Oryantasyon programı ve içeriği: Haftalık Tanıtımda okul tanıtımı, kampüs gezisi yapılmakta ve Erasmus dönemi boyunca yardımcınız olacak “erasmus tutor” larınızla tanışmanız sağlanmakta.

Dönemin başlamasından önce 3 hafta süren programda hafta içi her gün 3 saat olmak üzere Almanca dersleri verilmekte ve şehri tanıtıcı bilgiler verilip diğer öğrencilerle kaynaşmanız sağlanmaktadır.

Dil kursu: Okulun Öğrenci Ofisinin düzenlediği dil kursu ücretsiz ancak gerçekten dil öğrenme amaçlı gidiyorsanız bu kurs yetersiz kalabilir. Kampüs içinde ASTA Dil kursları var. Aylık 200 Euro verip daha iyi bir dil eğitimi alabilirsiniz. Dil kursları kredilendiriliyor. (4 ECTS)

Eğitim dili: Almanca- İngilizce. Lisans derecesinde Almanca. Yüksek Lisans derecesinde İngilizce.

** Okulun eğitim dili almanca fakat ingilizce derslerde açılıyor. Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak gittiğim bu üniversitede Computational Engineering (Master Bölümü) Bölümünden açılan ingilizce dersleri seçip aldım.

ODTÜ ile Kıyaslama: ODTÜ’de ki derslere oranla daha kolay olduğu söylenmektedir. 2.Öğrencimiz ise: Alınan dersler Yüksek Lisans dersi olmasına rağmen, ODTÜ’de lisans seviyesinde alınan derslere kıyasla ders yükü daha az ve daha kolay olmaktadır.

ECTS / Transkript: Evet.

Konaklama Olanakları: Okulun yurt olanakları oldukça yeterli olup herhangi bir erasmus öğrencisinin okul yurtlarında yer bulamayıp başka yerlerde konaklaması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Fiyat aralığı 190-270 euro civarında olmak üzere tek kişi yada 2-3 kişi kalmanıza ve yurdunuzun yerine göre değişiklik göstermektedir.

“Uluslararası ofis aracılığı ile yurt işlemlerim biz henüz gitmeden yapıldı ve yurt konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ücretler yaklaşık aylık 250-300 Euro arasında değişiyor. Taşınırken bir aylık ücret depozito olarak alınıyor ve yurttan çıkarken geri ödeniyor.”

Ulaşım Olanakları: Genelde ekonomik olduğu için tren kullanılmakta. 250 Euro ödeyerek alacağınız NRW Ticket ile Nord Rhine Westphalia eyaleti içinde hemen her trene bir dönem boyunca ücretsiz binilebilmekte. Köln ve Düsseldorf havaalanlarına yakın konumda yer almakta, trenle ulaşım kolay olmakta ve 7 gün 24 saat boyunca ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamakta. Yaklaşık 300 Euro olan harç niteliğindeki “Social Contrubition Fee” ödendikten sonra dönem boyu sınırsız ulaşım olanağı verilmekte.

2.öğrencimiz: Üniversiteye ulaşım merkezden taksiyle (ki 11 euro civarı tutuyor), trenle ( üniversiteye gittiğiniz de yaklaşık 250 euro karşılığında aldıgınız NRW Ticket la Nord-Rhine Westphalia eyaleti içinde hemen her trene bir dönem boyunca ücretsiz biniyorsunuz ki sadece okul ve Bochum merkez arasını değilde bu eyalet içinde de gezebileceğiniz bir çok yer olduğunu düşünürseniz en ekonomik ulaşım şekli bu.) birde otobüsler var merkezden ulaşım için ancak bir kere binmedim çünkü tren seferleri gündüz sık aralıklarla gece de en kötü saat başı bulunuyor bu yüzden otobüs e çok ihtiyaç duymuyorsunuz

Kişisel Görüşler: Temel ihtiyaç harcamaları Türkiye’den ucuz olmakta. Aylık 700-800 Euro ile geçinmek mümkün. Ayrıca dönemlik harç ücretini ödedikten sonra eyalet içindeki tüm toplu taşıma araçları ücretsiz olarak kullanılabildiği için özellikle eyalet içerisinde bir çok şehri gezme imkanınız olmakta.

Vize İşlemleri: Erasmus öğrencisi olarak Almanya’ya vize almak oldukça kolay olmakta. Evraklar tam olduğu takdirde 1 hafta içinde vizeniz çıkmakta. Ücret istenmemekte.

İkamet İzni ve Ücretleri: İkamet izni almanız gerekmekte ve vize süresine göre ücret değişiklik göstermekte. 3 aylık vize süresi boyunca oturma izni alınabilmektedir.

Belkide en sıkıntılı konu burası. İkamet izni almanız gerekiyor ancak giderken aldığınız vizenin süresine bağlı olarak bu ikamet izni ücretli olabiliyor. Benim vizem 3 aylıktı ,konsoloslukta çalışan biri de dert etme gidince zaten oturma izni alıcaksın, sıkıntı çıkmayacak dedi. Ben oturma izni alırken para ödemedim ancak 6 aylık vizeyle gelen arkadaşlardan ikamet izni için 100’er euro aldıklarını biliyorum, bunun sebebini tam olarak bilmesem da anladığım kadarıyla, 6 aylık vizeniz olduğu zaman ikamet iznine gerek kalmadan sadece vizeyle Almanya’da bulunma imkanınız var yani size ikamet belgesi vermek zorunda değiller ama 3 aylık vizeyle gittiğinizde daha uzun bir süre orada kalacağınız için ücretsiz ikamet belgesi vermek zorundalar

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.