Hollanda’nın Nijmegen şehrinde bulunan Radboud Üniversitesi (Radboud University) yaklaşık 20.000 öğrencisi ile Eğitim dili İngilizce olan bir üniversitedir. Erasmus yada yurtdışında okumak isteyenler için tercih edilmesi gereken Radboud Üniversitesi Akademik takvimi ODTÜ ile aynı dönemlerdedir ve Üniversitenin web sitesinde mevcuttur.
Oryantasyon programı:Oryantasyon programı mevcut. Yaklaşık olarak 1 hafta sürüyor. Oryantasyonu kaçıran öğrenciler için ayrıca “after orientation” programı düzenleniyor. Mentorler oldukça ilgililer. Öğrencileri tren istasyonunda karşılıyorlar ve kayıt işlemlerinde oldukça yardım ediyorlar. International Office’de çalışanlar da oldukça güleryüzlü ve ellerinden geldiği sürece yardım etme potansiyelinde kişiler.
5 gün sürdü. Oryantasyon gruplarımız ile beraber mentorlarımızın öncülüğünde beraber yemek yedik, üniversite tanıtımları oldu, partiler düzenlendi, çeşitli aktivitelere katıldık. Kısaca diğer arkadaşlarımız ile tanışmamız kaynaşmamız için yeterince dolu bir program içerisindeydik.
Dil kursu var mı?: Okulun öğrenciler için sağlamış olduğu dil kursu mevcut. Ücreti oldukça pahalı gelmişti benim için. Yaklaşık olarak 200 euro kitaplarla beraber. 2 ay süren bir dil kursu ve maalesef kredi olarak kabul edilmiyor. “İngilizce dersler oldukça fazla. Hatta bu noktada dikkatimi çeken exchange öğrencisinden fazla Dutch öğrencilerin bu dersleri almış olmasıydı. Internet sayfasından ulaşılabiliyor ancak bazı sayfalar Dutch dilinde olabiliyor.”
Radboud Üniversitesi ODTÜ ile kıyaslama: Buradaki derslerde sınav yapılmamakta. Daha çok proje verilmekte. Dutch’lar İngilizceyi fazlasıyla iyi bir şekilde konuşabildikleri için başta İngilizcemin yeterli gelmediğini gördüm bu nedenle de derslerde zorlandım. Bunun dışında zorluk derecesi ODTÜ’den oldukça fazlaydı. Erasmus öğrencilerine tanınan imtiyaz hiçbir şekilde yoktu. 1 dönem 2 periyoda ayrıldığı için dersleri ikişer ikişer alabilirsiniz. Sayı olarak az gözükmesine rağmen 1 periyot içinde 2 ders de oldukça zorlayabiliyor.
ECTS / Transkript: Transcript konusunda ellerinden geldiği kadar hızlı bir şekilde halletmeye çalıştılar.
Radboud Üniversitesi Yurt olanakları: Üniversite konaklama konusunda bize 3 farklı öneride bulunmuştu. Bunlardan herhangi birinde konaklamak istersek eğer okul evraklarından birinde bunu belirtmemiz yazıyordu. Ben en düşük ücretli yurdu tercih etmiştim ve ödediğim miktar aylık 365 Euro idi. Kendime ait odam vardı. Bulunduğum binada aynı katı 16 kişi ile paylaştım. Ortak mutfağımız vardı ve sosyalleşmek için çok iyi bir olanaktı bu. Tek şikayetim ortak kullanılan banyo-lavabo-mutfak gibi alanların temiz olmamasıydı.
SSHN adında bir yurt şirketi, ofisin aracılığı ile öğrencinin bütçesine göre yurt ayarlayabiliyor. Yurt fiyatları da konforuna ve olanaklarına göre 280 – 500 euro arası değişiklik gösterebiliyor. Depozitoyu odasını kiraya veren bazı öğrenciler isterken, bazıları istemeyebiliyor.
Radboud Üniversitesi Ulaşım olanakları: Ulaşımda bisiklet kullanmanız oryantasyon programında tavsiye edilmekte. Her yere ulaşım bisiklet ile sağlanabilmekte. Şehirlerarası ulaşım daha pahalı olmakta.
Tabii ki Hollanda denince ilk akla geldiği gibi ulaşım bisiklet ile sağlanıyor. Bunun dışında ülke içinde gezmek için konforlu ve oldukça rahat olan trenleri var. Öğrenci pasosu var ancak pasosuz da idare edilebiliyor. Paso için de 20 euro’ya yakın bir ücret ödenemeniz gerekebiliyor.
Türkiye’den giderken okula ulaşım kolaydı. Hava alanından trene bindim ve Nijmegen’de istasyonda bizi karşılayıp okula götürdüler.
Radboud Üniversitesi Oryantasyon haftasında bize bisiklet almamız için mentorlarımız yardımcı oldu. Onun dışında ilgili Facebook sayfa ve gruplarından bisiklet satın almak çok kolay. Okula, alışverişe, şehir merkezine kısacası her yere bisikletle ulaşım sağlanabildiği için diğer ulaşım araçlarına Nijmegen dışına çıkmadığım sürece gerek kalmadı. Şehirler arası ulaşım oldukça pahallıydı ancak ‘group ticket’ denilen yine facebok gruplarında elde edebileceğiniz bir biletle ulaşımı çok ucuz hale getirebilmek mümkün.
Vize: Vize süreci diğer ülkelere kıyasla en kolay geçiren ülke diyebilirim. Arkadaşlarım vize alma telaşıyla uğraşırken, Hollanda’daki okullar sizin belgeleri okula posta ile yollamanız sonucunda her şeyi kendisi hallediyor. Vize zamanı okul gerekli bilgileri mail yoluyla öğrenciye detaylı bir şekilde anlattığı için, ekstra bir internet sitesine gerek kalmıyor.
“Vize için 400 Euro istenmekte. Vize ile ilgili detay bilgiler
İkamet: Ücretsiz olan izni almanız gerekmekte. Bir öğrenciyi en fazla zorlayabilecek şeylerden biri de bu olabilir. Hollanda maalesef vize ücreti istiyor ve bu yaklaşık sigorta masraflarıyla beraber 500 euroyu bulabiliyor. Vize noktasında hassas olunacak konu, okula eksik belge göndermemek; olur da eksik belge gönderilirse başvurunuz geçersiz kılınabilir.
Kişisel görüşler: Hibe sadece yurt masraflarınızı karşılamanıza yetmekte. Aylık masrafım gezme durumuma göre değişiklik gösteriyordu ancak başka ülkeye gitmediğim zaman yaklaşık olarak gıda harcamalarım 300 euroyu buluyordu. Ancak dışarıda yeme lüksünü buna dahil ederseniz bu miktar oldukça artacaktır. Dutch öğrencilerin çoğu kendi evlerinde ve yurtlarında yemek yaptıkları için, dışarıda yemek yemek bir öğrenci için oldukça lüks olarak gözüküyor.
Hollanda genel olarak fazlasıyla parti yapmayı seven bir ülke, bu nedenle bir erasmus öğrencisinin sıkılması imkansız gibi bir durum. Bunun yanı sıra yeniliklere açık olmanız gereken de bir ülke. Yan odanızdan esrar kokuları gelmesi ya da karnaval zamanı sokakta sarhoş gezen bir sürü insan görmeniz çok normal bir durum.
Dil konusunda hiçbir problem yaşamayacağınız cennet gibi bir ülke. Çöpçüsünden tutun kasiyerine kadar herkes İngilizce konuşabiliyor – hem de 7’den 70’e.
Bisiklet almak için çok aceleci davranmayın, yeni gelecek öğrencilerin bu durumundan istifade etmek isteyecek bir sürü insan olacaktır etrafınızda. Bu nedenle en uygun fiyatı bulmanız yaklaşık 1 ayı bulabilir.