İsveçin en kuzeyinde ve oldukça soğuk bir iklime sahip Luleå şehrinde bulunan Lulea Teknoloji Üniversitesi (Luleå University of Technology) Luleå, Kiruna, Skellefteå ve Piteå’da bulunan dört kampüste yaklaşık 20.000 öğrencisi ile Erasmus anlaşmalı bir üniversitedir.
Akademik takvimi:www.ltu.se adresinden ‘academic calendar’ aratılarak ulaşılabilir.
Oryantasyon programı: Dönem başlamadan önce öğrencilerin tanışabilmesi ve şehre uyum sağlaması için çeşitli aktivitelerin yapıldığı program 2 hafta sürmektedir. Bu dönemde gelen öğrenciler şehrin hava alanında karşılanıp konaklayacakları yere kadar ücretsiz götürülüyorlar. Daha sonra LTU’nun ESN toplulugu bu iki hafta boyunca gelen exchange öğrencilere çeşitli aktiviteler ile önce üniversiteyi sonrada şehri tanıtıyor, tavsiyem buraya gidecek arkadaşların oryantasyon sürecini kesinlikle ve kesinlikle kaçırmamaları yönündedir. Zira bütün tanışma bu süreçte oluyor, bütün arkadaşlıkların coğu bu periyod içerisinde kuruluyor.
Eğitim dili: Lisans dersleri İsveççe, ancak belli lisans dersleri exchange öğrenciler için İngilizce açılmaktadır. (İsveç tarihi, İsveç Kültürü gibi). Lisansüstü dersler ise İngilizce verilmektedir.
Dil kursu var mı? Dil kursu yok. Onun yerine dönem başına “swedish for beginners” dersleri açılıyor, isteyen erasmus öğrencileri bu dersleri alıp sıfırdan isveççe öğrenmeye başlayabiliyor. Dersler kredili fakat tüm dönem sürmediği için ve ders yükü olarak çok ağır olmadığı için swedish for beginners-1 dersi 3 kredi, swedish for beginners-2 dersi ise 4.5 kredi bundan sonra devam etmek istenirse 7.5 kredilik isveççe dersleri devam ediyor.
ODTÜ ile kıyaslama: Dersler zor geçmemektedir. Bir sene 4 dönemden oluşmaktadır. 2 ay süren dersler ODTÜ’de bir dönem boyunca alınan derslerden ağır olmamaktadır. Pratiğe önem verilmekte ve projeler hazırlamanız gerekmekte. Bu projelerin tamamı bilgisayar programları üzerinden yapılmaktadır.
Aldığım dersler lisanüstü dersleri idi ancak zorluk acısından bizim okulumuzun lisans dersleri ile denk diyebilirim. Ancak dersin yükü daha ağır, İsveç’te bir akademik dönem iki çeyreğe bölünmekte ve bizim okulumuzda bir döneme yayılan bir ders İsveç’te bu dönemin yarısında verilmekte. Bu da ders saatleri ve ders ile ilgili verilen ödev, proje, sunum gibi şeylerin daha kısa sürede yapılması anlamına gelmekte. Ayrıca bizim okulumuzda pek öğrenmediğimiz bilgisayar programları (Mathlab, mathematica vb) ve en önemlisi MS Office Excel’in cogu dersteki yoğun kullanımı , bunları kullanmayı bilmeyen kişileri başlarda zor duruma sokmakta. Ancak burada İsveç’in bu üniversitesinin akademisyenleri size sanırım dünyada başka hiç bir yerde göremeyeceğiniz yardımseverlik ile yaklaşıp bu problemi çözmektedir.
Ders yükü ODTÜ’ye kıyasla daha az ve zorluk derecesi daha kolay. Fakat ders işleme yöntemi olarak, öğrencileri daha bilinçli bir şekilde bilgilendiriyorlar ve derslerde kullandırılan software’lar güncel ve piyasada kullanımı olan programlar ve bir mühendis için faydalı çalışmalara yönlendiriyorlar. Ayrıca herhangi bir program anlatılması durumunda ODTÜ’deki gibi asistanlar değil de o programı piyasada kullanan profesyonel bir mühendisi getirip anlattırıyorlar.
Genel olarak değerlendirildiğinde ODTÜ’deki derslerden daha kolay denilebilir. Burada alışık olunanın aksine haftalık ders sayısı daha az; ama öğrencinin hazırlaması gerek ödev ve proje sayısı daha fazla. Bu sebeple ders çalışmaya zaman ayırmanız gerekiyor. Ayrıca bazı derslerin zorluk derecesi daha fazla. Sınavı olan dersler ve proje ile geçilen dersler neredeyse aynı sayıda.
ECTS / Transkript:Evet.
Yurt olanakları:LTU’ya exchange öğrenci olarak gelen hiç kimse üniversitenin sağladığı konaklama olanaklarından mahrum kalmadı. Sadece çok geç veya çok erken geldiğiniz durumlarda 1-2 gün şehirde size üniversite tarafından yer ayarlanana kadar konaklama durumunuz olabilir. Yurt için tıklayınız.
Değişim öğrencileri için okula 20 dakika yürüyüş, 10 dakika bisiklet mesafesinde 4 yurt ayrılmış. Lakin bu imkanı kullanan son değişim öğrencileri 20151 döneminde gidenler oldu. Bu yurtta katlarda 5-6 (Väderleden 9-11) ve 11-12(Väderleden 3A-3C) oda var ve kattakilerin kullanımına açık bir ortak alan ve mutfak.
Şu an ve bundan sonraki bir yıl, değişim öğrencileri havalimanının yakınında Nordkalotten isimli bir otelde kalıyor/kalacak. Burada odalar iki kişilik.
“Karşı üniversite konaklama konusunda yardımcı oluyor. Aylık 2682 SEK (yaklaşık 750 TL) ödemekteydim. Fakat odam tek kişilikti. Okuduğum üniversitede Fredrik Carlsson bu işlemlerle ilgileniyordu. Ayrıca http://www.lurc.se/housing-information sitesinden detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Ulaşım olanakları: Lulea Teknoloji Üniversitesi şehirden biraz uzakta, bu mesafe ODTÜ-Kızılay arasının yarısı kadar, hatta az bir miktar daha az. Kışın sert olmadığı dönemlerde bisiklet ile çok rahat katedilebilir. Ancak kışın sert olduğu dönemlerde bisiklet kullanmanız intihar ile eş değerdir. Bu zamanlarda otobüs kullanmak en mantıklısı. Otobüslerin yaz ve kış dönem hareket saati tabloları kitapçığına ve otobüslerde kullanılan öğrenci kartına üniversiteden ulaşabilirsiniz. İETT’nin akbil mantığı ile çalışan ‘Hollo’ isimli kartları var Lulea’nın. Otobüs durakları her yerde mevcut, şehrin her noktasına otobüsler ile gidebilirsiniz. Ancak kışın sertleşmediği dönemlerde bisiklet kullanmanız iyi bir miktar parann cebinizde kalması demektir. Çünkü bir biniş 15 SEK yani 3.25 TL’ye denk gelmekte, 45 dk içinde 2.biniş ise bedava.
Luleå’ya direkt uçuş hiçbir yerden yoktur. Stockholm’den, bazen Gothenburg’dan, aktarma yapmanız gerekmektedir. Fiyat pahalıdır. 8 saat Stockholm aktarmalı bileti aldığınızda gece 12’de Stockholm Arlanda havaalanına ulaşırsınız. (Luleå aktarmalı uçuşlarda Arlanda’da bavullarınızı almanız gerekiyor). Havaalanı çok sessiz ve korkutucudur. Bavul arabalarıyla kaymacalar, ses yankılatmalar vb vb. Bu yüzden aktarma saatlerine dikkat edin.
İsveç zaten kuzeyde bir İskandinav ülkesi fakat Luleå kuzey kutup çizgisine 70 km mesafede bir şehir olarak çok kuzeyde kalıyor. Küçük bir havaalanı var, uçakla veya isterseniz trenle veya otobüsle şehre ulaşım mümkün. Şehir içinde ulaşım için öğrencilere verilen hollo card ile nispeten ucuza otobüslere binebilebilir. Bisiklet kullanımı çok yaygın, gidince bir bisiklet bulunup çoğu yere bisiklet ile gidip gelmek mümkün.
Vize süreci: İsveç’e giderken oturma izni alınıp gidilmesi gerekmekte ve çok fazla evrak işiyle uğraşmak gerekiyor. Bundan dolayı belgelerin toplanıp yollanmaya erken başlanması, vizenin çıkması için kolaylık sağlamakta.
Başvurunuzu kesinlikle İsveç Büyükelçiliğine gidip yapmayınız. İnternetten online yapılan başvuruya 24 saat geçmeden cevap veriliyor ve Büyükelçilik’e sadece fotoğraf çektirmeye ve bundan 2 hafta sonra oturma izni kartınızı almaya gidiyorsunuz. Oturma izni başvurusu sırasında kesinlikle bir ücret talep edilmiyor Erasmus öğrencisi olduğunuz için.
İkamet izni: Zaten vize verilmiyor, 90 günden fazla İsveç’te bulunulacağı için oturma izni almanız gerekiyor. Yukarıda anlattığım gibi çok kolay ,basit, hızlı ve ücretsiz şekilde http://www.migrationsverket.se/ sitesinden oturma izni konusunu halledebilirsiniz.
Kişisel görüşler: Soğuk bir şehre gidiliyor, binalarda ısı problemi yok ancak kalın kışlık kıyafetler götürülmeli. Montlar, eldivenler, kar botları kesinlikle alınmalı. Her iş internet üzerinden yürüyor, ödemelerin tamamı internet üzerinden oluyor bu yüzden kesinlikle internete açık olan bir kredi kartı alınmalı giderken. Hesap kartıyla her atmden para çekilebiliyor fakat internetten kullanılabilen kartlar en lazım olan şey çünkü heryer nakit kabul etmiyor. İsveç büyükelçiliği banka hesabınızda 2500euro en az para olduğunu görmek istiyor, bu parayı onlara gösterdikten sonra dilerseniz çekebilirsiniz bankadan tekrar. Orada nakit kullanmak isterseniz buradan hesabınıza TL yatırmanız ve oradan isveç kronu çekmeniz gerekiyor. Okulla ve günlük hayatla ilgili tüm bilgileri http://www.ltu.se/edu/Exchange-Studies?l=en adresinden bulabilirsiniz.
Lulea oldukça kuzeyde yer aldığı için Avrupa’yı gezmek maliyetli ve zor oluyor. Hayat oldukça pahalı bunu ilk markete girdiğinizde anlamanız mümkün. Aldığınız hibe dönemin yarısına gelmeden bitiyor bu konuda dikkatli olmak lazım. Çok farklı bir iklimi ve doğası var bu açıdan çok güzel bir yer. Kış sporlarının hepsi denenebilir bütün imkanlar var. Neredeyse herkes İngilizce bildiği için dil konusunda sorun yaşanmıyor.
Aylık toplam masrafım yaklaşık 850 euro civarındaydı. Bu masraflara kira ücreti de dahildir. İsveç biraz pahalı bir ülke ve verilen hibenin bu konuda yeterli olmadığını düşünüyorum. Turistik ve kültürel geziler sürekli üniversite tarafından düzenmekteydi ve uygun fiyatlarda oluyordu öğrenciler için. Bu gezilerin haberleri de hem e-mail yoluyla hemde facebook sayfasından haberleri veriliyordu.
Her şey düzenli olduğundan burada çok problem yaşamıyorsunuz. Gittiğinizde yastık-yorgan-çarşaf vs alacaksanız Storheden’de uygun fiyatlara temin edebiliyorsunuz. Perde vb için ise şehir merkezinde güney limandaki RedCross’a gidilmesi en mantıklısı. Ayrıca eğer Nordkalotten Oteli’nde kalmak istemiyorsanız Facebook gruplarında okul yakınında olup ev arkadaşı arayan kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Bu durumda diğer değişim öğrencilerinden uzakta kalınacağı unutulmamalı. Diğer sorular için gidilmeden önce karşı okulun size e-posta yoluyla ulaştığında belirttiği internet sitelerine bakılarak cevap bulunabilir.
Güneş’i ancak Mart’ın sonlarında görebiliyorsunuz. Mart’a kadar günler acayip kısa. Saat 3’te (öğlen 3’te) hava kararıyor ve sabah 10 gibi ancak gün ışıyor. Yani sabah 8.15 dersine giderken bildiğiniz zifiri karanlıkta yürüyeceksiniz. Aynı şekilde akşam(!) 15.30’da dönerken de.
Yanınıza termal içlik, kar botu, kalın çorap, eldiven, şapka, atkı, hatta kar maskesi, nemlendirici krem gibi kışlık malzemeler götürün. Varsa kayak kıyafetinizi götürün. Hele ki kış sporlarıyla ilgiliyseniz işinize çok yarar. -25C’leri görüyorsunuz. 5-10 dk sabit durduğunuzda kar botları içindeki ayaklarınız donuyor.
Nisan ve sonrası hava yine soğuk ama kış çok beter olduğundan t-shirte bile gezersiniz. Günler uzamaya başlar. Mayıs sonlarında artık hiç gece göremessiniz. İlginç bir deneyim..