Linköping Üniversitesi

İsveç’in Linköping şehrinde bulunan ve isveç’in en büyük üniversitelerden olan Linköping Üniversitesi (Linköping University) Eğitim dili İsveççe ve İngilizce olup, yaklaşık 30.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Erasmus öğrencilerinin yoğun talep ettiği üniversitede Akademik takvimi: Ocak – Haziran ve Ekim – Ocak dönemlerinden oluşmaktadır.
“Benim katıldığım dönemin (bahar dönemi) akademik takvimi resmi belgelerde 16 Ocak – 7 Haziran idi. 16 Ocak’ta dersler başlamadı fakat oryantasyon programı vardı. Dersler genel olarak 19-20 Ocak gibi başlıyor. Bölüme, alınan dersler ve sınav takvimine göre de 10 Haziran’a kadar sürebiliyor çalışmalar fakat benim derslerim ve sınavlarım çok daha öncesinde bitmişti.”

Oryantasyon programı: Oryantasyon gününe üniversitenin tanıtımı ve Erasmus öğrencilerinin yapmaları gerekenlerle ilgili kısa bir konuşma ile başlanıyor. Ayrıca bu konuşmada İsveç’in suyunun içilebilir olduğu, nerden bisiklet edinilebileceği gibi pratik bilgiler de veriliyor. Ardından okulun çeşitli kulüplerinin olduğu bir salona geçildi. Öğrencilere bir anket verildi ve masaları dolanarak bu anketi doldurması istendi. Bu yolla bütün kulüplerle az çok iletişime geçildi. Ardından ESN ve ISA gibi toplulukların tanıtımı yapılarak program bitirildi.

Oryantasyon programı bir günlük, oldukça kapsamlı bir program. Birçok etkinliğin yanı sıra bütün soru işaretlerinizi giderecek kadar da bilgilendirici bir program. Bütün dillerde “Hoşgeldiniz” denilerek karşılanıyorsunuz ve gayet rahat, sevimli ve sıcak bir ortamda Erasmus ofisi koordinatörleri ve üniversitenin değişik bölümlerinden sorumlu dekanlar, öğretim görevlileri vb. sorularınız yanıtlıyor, size gerekli bilgileri veriyor. Sadece akademik bilgiler değil, aynı zamanda İsveç’te hayat, Linköping yaşam koşulları gibisinden pratik bilgiler de programa dâhil.

İngilizce ders açılıyor mu?: Açılmakta. Okulun sitesinde ayrıntılı bilgi verilmekte. Hem İsveççe hem İngilizce dersler var ama Erasmus ve Exchange öğrencileri için açılan İngilizce dersler var.  Uluslararası öğrenciler, Erasmus ve değişim öğrencileri için açılan dersler İngilizce fakat isteğe bağlı İsveççe derslere katılmak da mümkün (genel olarak İsveçlilerin ya da İsveççesi ileri düzeyde öğrencilerin aldığı dersler). Yabancı dil olarak İsveççe dersi de veriliyor bu arada, değişik kurlarda

Dil kursu var mı?: Akademik dönem öncesinde hızlandırılmış kurslarda verilmekte. İsveççe dil kursu var ve ücretsiz. Akademik dönem ve dersler başlamadan önce açılan hızlı kursla da İsveççe öğrenebilirsiniz. Kısa süreli ama yoğun ve etkili bir kurs. İsveç’e oradaki dersleriniz başlamadan gitmeyecek ya da gidemeyeceksiniz bu kurs son şansınız değil çünkü dönem başlamadan da İsveççe dersleri alabilirsiniz tıpkı diğer dersleriniz gibi. Bir dönemlik bir ders bu. Kredilendirilebilen bir ders ama Modern Diller’de İsveççe olmadığı için saydırılamıyor.

ODTÜ ile kıyaslama: Derslerin zorluk dereceleri benzeşmekte fakat ders yükü konusunda daha rahat ve adil olmakta. Ders çakışması gibi problemler yaşanmamaktadır. Aslında bu biraz göreceli bir konu ve aldığınız derslere göre değişecek bir şey. Yoğun bir programı var ama zor olduğu söylenemez. Ama genel olarak Erasmus öğrencilerine gösterilen anlayış var. Derslerin yükü ve zorluk derecesi OTÜ’yle karşılaştırıldığında çok daha kolay ve az ders yükü var diyebiliriz.

Dersleri zorluk derecesine göre karşılaştırdığınızda büyük bir fark yok fakat ders yükü açısından daha rahat ve adil bir sistemleri var. Ayrıca bir dönem için alınan derslerin hepsi aynı anda başlayıp bitmiyor. Bir kısmı bir-iki aylıkken bir kısmı bir tam dönemlik; dolayısıyla derslerin çakışması vb. gibi problemlerle çok nadir karşılaşıyorsunuz. Ve derslere hazırlanma, çalışma, ödev/proje yapma açısından da daha rahat ve verimli bir dönem geçiriyorsunuz.

Aldığım dersler değişim öğrencileri için açılan dersler olduğu için yüküm çok fazla değildi. Ama genel olarak da ders saatleri fazla değil, grup ödevleri ve projelere ayrılan zaman ağırlıkta. Dersler ODTÜ’deki derslerle zorluk derecesini karşılaştırabileceğimiz şekilde değil bana göre. Dersleri ders gibi görmüyorsunuz çünkü, daha çok pratik olarak sürekli bir şeyler öğrendiğiniz eğlenceli, arkadaş ortamına benzeyen anlardı. Fakat ödevlerde hocaların beklentileri yüksek ve onları tatmin etmek biraz zor.

ECTS / Transkript: Evet.

Linköping Üniversitesi Yurt ve Konaklama Olanakları: Üniversiteye kabul edildikten sonra yurt başvuruları için ayrı bir mail gönderiliyor adresinize ve oradaki link üzerinden tek kişilik ya da iki kişilik bir odada mı kalacağınıza karar verip işlemi tamamlıyorsunuz. Ardından, kontenjan varsa, yerleştirildiğinize ve iki kişilik bir odada kalacaksınız oda arkadaşınızın bilgilerine dair bir onay maili alıyorsunuz. Depozito ödeme, sağlık sigortası, odalarının durumu vb. üzerine de bilgilendirildiğiniz bir mail de gönderiliyor size. Yurtlar kampüs içerisinde değil ama kampüse yakın 2-3 yerleşkeye ayrılmış apart daireler, lojmanlar, binalar şeklinde.

Linköping Üniversitesi Yurt olanakları çok sınırlıydı burada. Güz döneminde kalacak yer bulmak imkansız gibi birşey. İlkbaharda dahi kalacak yer bulunmuyor. International Office’in Ryd denen okula yakın bir yerde Studentbostader denen bir kurumla anlaşması var. Burada öğrencilere koridor odaları sağlanıyor. Bir koridorda 8 oda var. Herkesin tuvalet ve banyosu kendine özel ama mutfak ve oturma odası gibi yerler ortak kullanım alanları. Odaların temizliği kalana ait. Ama ortak kullanım alanları haftada bir kez temizleniyor. Temizlik denense gelip tezgâhları silip gidiyorlar. Katın çöp ve geri dönüşüm gibi şeylerin atılması öğrencilere ait ve koridor olarak karar veriliyor. “Şu an odama 3445 sek ödüyorum. Son iki yıldır Exchange öğrencilerinden depozito alınmıyor. Dahası eğer siz kendiniz kalacak yer bulmak istiyorsanız, ekte linkini belirteceğim bir site var. Bu siteye üye olur olmaz puan toplamaya başlıyorsunuz. Ve kazandığınız puanlara göre evler için istek gönderiyorsunuz. En yüksek puana sahip olan aday otomatik olarak odaya sahip oluyor.” https://www.studentbostader.se/en

Öğrenci evleri denilen bölgeler var Ryd, Ryds Allé, Flamman gibi. Bu yerler koridor odalarından oluşuyor. 3 katlı, toplamda 9 koridorlu binalar var, her koridorda 8 tane tek kişilik, banyosu ve tuvaleti içinde odalar var. Mutfak ve salon ortak kullanımda. Odalarda genelde büyük bir çalışma/bilgisayar masası, bir yatak (yatak takımı olmayabilir ama genelde önceki öğrenciler bırakıyor), bir sandalye ve raflı dolap tarzı bir şey oluyor. Önceki kiracı lamba, defter, çöp kutusu vs gibi basit fakat gerekli araç gereçler bırakmış olabiliyor. Odaların ve koridorun temizliği orada kalanlar tarafından yapılıyor, sadece her salı günü koridor, mutfak ve salonu süpürmek için gelen görevliler var. Odada iki kişi kalınması yasak fakat bunu kontrol eden yok. Kendi evinizden pek de farkı yok, danışma yok, sensörlerle binanıza ve koridorunuza girebiliyorsunuz, odanız içinse anahtar var. Ortak çamaşır odaları var, bazıları binaların altında (o binada yaşayanlar ve sensörü kapıyı açan yan binalarda oturanlar da o binanın altındaki odayı kullanabilir), bazıları binaların ortasında kalan boş alanlarda olan küçük odalarda. Genelde deterjan ve yumuşatıcıyı kendileri koyuyorlar her makineye ama bazılarında kendiniz koymalısınız. Kurutma makineleri de var ayrıca her banyoda da küçük bir çamaşır teli var. Bu yurtların çoğunluğu Student Bostäder denen şirkete ait, fakat bir kısmı da üniversiteye. Üniversite için doldurulan bir formda yurt için de başvuru yapabilirsiniz fakat Güz döneminde çoğu kişiye yurt çıkmıyor çok fazla başvuru olduğu için, Bahar döneminde şans daha fazla. Bana üniversiteden çıkmıştı odam. Üniversiteden oda çıkma durumu kesin olmadığı için üniversiteden kabul alanlar en kısa sürede Student Bostäder’in web sitesinden ( https://www.studentbostader.se/en/Pages/Start.aspx )üyelik almalı. Üye olduğunuz an itibaren her gün size 1 puan veriliyor. Odalara puanınıza göre başvuruyorsunuz. Bu sistem İsveçli öğrencilere de açık olduğu için puanı 1000’in üstünde olanlar olabiliyor, bu yüzden en kısa sürede başvurup puan toplayabilmek önemli. Aylık ücret 2800 kr civarı. Depozito olarak yurt çıkarsa oraya gitmeden internet üzerinden bir aylık ücret kadar ödeme yapılmalı odayı elde tutabilmek için.  Koridor odası bulunamazsa Lambohov denilen bölgede ya da Skaggetorp veya adını hatırlayamadığım diğer yerlerde  tutulabilecek evler var fakat fiyatları yüksek olduğu için birkaç kişi tutmak en iyisi. Onun dışında hosteller var fakat uzak olduğu için geçici olarak tercih ediliyor genelde.

Ulaşım olanakları: Uçak’la Stockholm’e güdülmekte buradan istediğiniz yere otobüs veya trenle gidebilmektesiniz. Aylık, dönemlik ulaşım kartları bulunmakta. Yaş grubuna göre düzenlenmiş kartlar kullanılmakta.

“Sabiha Gökçen’den Stockholm’e gitmek Türkiye’den en uygun yol. Veya mümkünse Selanik’ten Ryanair’le Stockholm Skavsta havaalanına gidilmesini öneririm. Ben öyle yaptım. Erken alınırsa bilet 15 euro. Esenler Otogardan direk Selanik’e Metro’nun otobüsü var, fiyatı 40 lira civarı. İsveç içinde ise treni tavsiye ederim.”

“İsveç’e Ankara’dan direkt bir uçak yok, İstanbul aktarmalı gidebilirsiniz ya da otobüsle İstanbul’a geçip İstanbul’dan uçabilirsiniz. Genelde Stockholm’e gidiliyor ve nerede kalacağınıza Stockholm’den rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz otobüs ya da hızlı trenle. Aylık, dönemlik, tek seferlik ya da doldurmalı ulaşım kartları alarak şehir içi otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüslerde kart okuturken öğrenci yerine “Ungdom” seçiliyor (yaş grubuna göre).”

Linköping şehrinin kendi havaalanı var ama Stockholm Arlanda havalanından İstanbul’dan direkt uçuşlar olduğundan o havaalanını kullanmak çok daha mantıklı. Arlanda’dan Linköping’e trenle ya da otobüsle (Swebus and Nettbus) gelebilirsiniz. Şehir zaten küçük olduğundan central stationdan Ryd’e gelmek 15 dk alıyor en fazla. İsveç demir yolları bakımından da gayet gelişmiş bir ülke. İsveç’in pek çok şehrine trenle gidebilirsiniz. Hatta Kopenhag’a da direkt trenler var. Ayrıca Avrupa ülkelerine seyahat etmek için kullanılan Ryanair havayolu şirketinin havaalanı Skavsta denen bir havaalanı ve bu havalanına Linköping’ten direkt otobüsler var (otobüsler sadece Linköping, Norrköping ve Stockholm’den var.)

Şehir içi ulaşımda bir kart ediniyorsunuz ve içine para koyuyorsunuz Ankara kart gibi. Tek yön 14 sek öğrenci için. Aslında bu çoğu Avrupa ülkesiyle karşılaştırıldığında çok da fazla değil.

Ben Türkiye’den Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus ile Stockholm’deki Arlanda Havaalanı’na uçtum. Havaalanının Arlanda Express denen 20 dk’da Stockholm’daki tren istasyonuna (Central Station) varan bir treni var, oradan da SJ şirketine ait trenlerle (http://www.sj.se/start/startpage/index.form?l=en) Linköping’e ulaşılabilir. Linköping tren istasyonundan her numaradaki şehiriçi otobüse binilinebilir. Ryd’e gidilecekse 3 numaralıya, üniversiteye gidilecekse 12 ya da 20 numaralıya binilmeli. Şehir içinde bisikletle ulaşım çok yaygın ve çok kolay. Ek olarak sık sık ve zamanında geçen otobüsler var. Resekortet denen kartlardan alınıp para yükleyerek kullanılabilir (tek kullanım: 12 kr) , otobüs duraklarının yakınlarında olan otomatlardan tek kullanımlık bilet alınabilir (tek kullanım: 15 kr), sms ile bilet alınabilir ya da internetten alıp şoföre gösterebilirsiniz. Şehirlerarası ulaşım için tren (SJ) ve otobüs çok yaygın fakat ben hep tren kullandım. Öğrenci olduğunuzu söylemeniz yeterli, ispatlamak için LiU kartınızı kullanıyorsunuz. Linköping-Norrköping arasında ulaşım için üniversitenin sağladığı 73 numaralı otobüs var. Binerken öğrenci kartınızı okutmanız yeterli. Üniversiteden binebilirsiniz ve Norrköping’de kampüse ulaşabilmek için en yakın durak Väster Tull. Şehir içi isinse Söder Tull. 

Vize süreci: 3 aydan kısa kalacaksanız vize istenmemekte. Oturma izni almanız istenmekte. Diğer ülkelerle karşılaştığında İsveç aslında o kadar da zor bir vize sürecine sahip değil. Daha doğrusu vizeden ziyade oturma izni alıyorsunuz. Öncelikle pasaport edinmeniz gerekiyor. Onu da ailenizde belli bir süre memur olan varsa yeşil yoksa bordo pasaport alıyorsunuz.  Ekte belirteceğim bir site var. Önce belgeleriniz toplayıp taratıp başvuru yapıyorsunuz buradan. Online başvuru yaparken sizden bu belgeleri yüklemeniz isteniyor. Online başvuruyu tamamladıktan sonra büyükelçiliğe gidip parmak izi ve fotoğraf vermeniz gerekiyor. Bütün bu işlemlerden sonra başvuru yaptığınız siteden geri dönüş bekliyorsunuz. Oturma izni kartınız geldiğinde onlar sizi bilgilendiriyorlar. Gidip yine elçilikten alıyorsunuz kartınızı. Size bir önerim erken gitmeniz çünkü elçilik çok kalabalık olabiliyor. Bu süreç yaklaşık 2 ya da 3 hafta sürüyor.

Yeşil pasaportunuz varsa ülkeye giriş sıkıntılı olmuyor. Vize istenmiyor sizden çünkü zaten 3 ay gibi bir süreliğine vizesiz ya da oturma izni kartınız olmadan orada kalabiliyorsunuz. Yeşil pasaportunuz yoksa 1-2 ay öncesinden oturma izni kartı almanız gerekiyor, aynı işlem 3 aydan fazla ülkede kalacak yeşil pasaportlular için de geçerli. Oturma izni kartı, başvuru yaptıktan sonra 2 hafta içinde çıkabilecek bir belge aslında ama elçiliğin ve gerekli birimlerin tatilde olup olmadığını önceden kontrol edersiniz işlemlerinizde bir aksama olmaz en azından. Acil durumlar için geçici bir vize verilebiliyor ve küçük bir belge yapıştırılıyor pasaportunuza fakat durumunuzu ilgili birime bildirmelisiniz ve ısrarcı olmanız gerekebilir. Oturma izniniz olmadan ya da oturma izniniz çıkmadan da bu geçici vizeyle ya da yeşil pasaportunuzla ülkeye girebilir ve oradayken başvuru yapabilir ya da Türkiye’de başvurduğunuz oturma izni kartınız hazırlandığında İsveç’teki adresinize gönderilmesini isteyebilirsiniz. Size yardımcı olacak linkler aşağıda:

http://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals.html

isvec konsolosluğu

Online başvuruyu öneririm. Gereken belgeleri taratıp, başvuru sonunda yüklemek yeterli. Birkaç güne size maille dönüş yapılıp parmak izi örneği ve fotoğraf çekimi için konsolosluğa çağırıyorlar. Çalışma saatlerinden dolayı erken gitmek önemli. Gerekenler alındıktan sonra eğer bir sorun olmazsa 3-4 haftaya vize çıkıyor. Benim yaşadığım tek problem konsolosluğa ilk gidişimde sistemden dolayı parmak izin ve fotoğrafımda sorun oluşmuş, beni aramışlar fakat ulaşamamışlar o yüzden daha sonradan tekrar gitmek zorunda kalmıştım, bu yüzden emin olmak için bir sorun olup olmadığı  sorulması önerimdir.

İkamet izni: İsveç oturma izni kartı istiyor uzun süreliğine ülkede ikamet edecekler için fakat öğrenciler için ücretli değil. Tabi gerekli belgeleri eksiksiz hazırlamanız çok önemli. Yukarıda yazılanlar ve linkler ikamet izni sürecinde size yardımcı olacaktır.

Kişisel görüşler: Genel masrafıma gelecek olursak aldığım hibenin tümü nerdeyse kalacak yere gitti benim. Geriye kalan ufak bir kısmıyla da yeme ihtiyacımı kısmen karşıladım. İsveç cidden pahalı bir ülkeymiş. Geldiğim ilk bir ay nerdeyse ayak uyduramadım. Her şey Türkiye’nin iki üç katı kadar pahalıdır. Eğer Müslüman iseniz bu kadar pahalılığın üstüne domuz eti için de dikkatli olmak lazım. Çünkü kahvaltılarda yenilen salamdan barbeküde pişirdikleri marshmallow lara kadar her şeyde domuz eti var. Ne alırsanız alın kontrol etmeniz gerekiyor (domuz etinin İsveççesi griskött). Marketlerde alınan ürünlerin üstünde İngilizce açıklamalar yok. O yüzden ilk bir ay deneme yanılma yoluyla ne yemeniz gerektiğine karar veriyorsunuz. Bunun dışında travelling için kendinize bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Çünkü verilen hibe temel ihtiyaçlar için bile yetersiz olabiliyor.

Linköping kendisi küçük bir şehir gibi görünmesine rağmen İsveç’in en büyük 7. şehri (58 şehir içinden).  Ben bu 58 şehirden 9 şehri ziyaret ettim. Ama genel olarak hissedebileceğiniz bir şey şehirler gerçekten çok sessiz ve insanlar çok huzurlu kendi hallerinde. Dünyanın geri kalanıyla hiçbir bağlantıları yokmuş gibi. En yaşlısından en gencine, akademisyeninden markette çalışan kasiyerine kadar herkes İngilizce konuşabiliyor. 8. 9. Sınıf öğrencileri bile ileri İngilizceye sahip.

Linköping Üniversitesi’nde ESN ve ISA toplulukları var değişim öğrencileri için ve iki grup da gerçekten çok etkin. 15 günde bir olan partilerden tutun İsveç’in çeşitli yerlerine gezilere kadar pek çok etkinlikler yapıyorlar. Gidip gitmemek sizin elinizde tabii, kimse sizi bir şey yapmaya zorlamıyor.

İsveç benim Erasmus tercih listemdeki tek okuldu. Burası olmasa başka bir yere gitmek istemiyordum. Şimdiki fikrimi sorarsanız yine tek tercih yapar ve buraya gelirdim. Siz de geldiğinizde daha iyi anlayacaksınız. Her geçen gün biraz daha âşık olacaksınız bu güzel ülkeye.

İsveç pahalı bir ülke ve gitmeden önce maddi açıdan gözünüz korkabilir ya da korkutabilir ama iyi bir planlamayla hiçbir geziden, kültürel etkinlikten, yemeden-içmeden geri kalmadan yaşayabilir ve eğlenebilirsiniz. Hibe ve aylık bursunuz, size gönderilen harçlık vs. neyse o fiyatın 200-300 TL fazlasıyla rahatlıkla geçinebilirsiniz.

Linköping küçük bir şehir ama Arap marketlerde ve bazı büyük marketlerde Türk ürünleri bulabilirsiniz. Şehrin dışına doğru outletler, büyük mağazalar ve marketler size daha fazla çeşidi daha uygun fiyatlarla sunabilir. 

Aylık masrafım 1000 tl civarı veya üzerindeydi (kira hariç). Her şey çok pahalı, dışarıdan yemek yemektense kendiniz yapmak daha iyi olabilir maddi açıdan. Özellikle ESN tarafından düzenlenen pek çok etkinlik var, Sea Battle kesinlikle kaçırılmamalı! Şehir içi ve çevresinde de sürekli partiler, etkinlikler oluyor. Vaktinizi bol bol bunlarla değerlendirmenizi öneririm. Mümkünse hepsine katılmaya çalışın! Turistik açıdan “Old Town” diye geçen yerler ve eski kaleler, şatolar gezilmeli (http://visitlinkoping.se/en/). Aklıma gelenler bunlar, daha fazla sorusu olanlar mail atarlarsa en kısa sürede dönerim.

Yurtdışı gezilerim de dahil aylık yaklaşık 800-900 Euro arası giderim olduğunu söyleyebilirim. İsveç, diğer Avrupa ülkelerine göre pahalı bir ülke. İlk zamanlar çok daha yüksek olabiliyor gideriniz, fakat daha sonra düzeninizi kurunca ve daha ekonomik yaşam şartları geliştirdikçe masrafınız da azalıyor. Utangaç insanlardır İsveçliler, fakat yardım istediğinizde çok canayakın davranırlar, ellerinden geleni yaparlar. Ülke insanının neredeyse hepsinin İngilizce konuşabilmesi harika bir şey. Tek kelime İsveççe öğrenmeden aylarca yaşayabilirsiniz. Fakat dili de az çok öğrenmenizi tavsiye ederim, farklı ve tınısı çok hoş bir dil, kesinlikle zevkle öğrenirsiniz.

Stockholm’den ulaşım çok kolay. Taksilere pazarlık etmeden binmeyin ve mümkün olduğunca otobüsleri kullanın. Kampüse yurtlardan otobüs yok, bisiklet kış şartlarında zorlamazsa kolaylık sağlar. Restoranlar ve cafeler Türkiye’dekinden çok pahalı, yemek yapmayı öğrenmeden gitmeyin derim. Okulun yemekhanesinde bile bir öğün 50 kron, yani 12-15tl civarı. Sağlık hizmetleri de çok pahalı. Hastalanmamaya çalışın J Şehirde hemen hemen herkes çok iyi İngilizce konuşuyor, İsveççe öğrenmek zorunluluk değil. Aylık masrafım yurt hariç 1000-1300 tl arasıydı. Okulun gezilerine katılmaktansa kendiniz planlayarak daha ucuza getirebilirsiniz, okulun pek etkinliği zaten yok.