1946 yılında Polonya’nın Krakow şehrinde kurulan Pedagogical University of Cracow (Krakow Pedagoji Üniversitesi) 1946 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 15.000 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede Eğitim dili: İngilizce’dir.
Akademik takvimi: ODTÜ ile aynı olup Güz, Bahar ve Yaz dönemlerinden oluşmaktadır.
Krakow Pedagoji Üniversitesi Oryantasyon programı: Oryantasyon programı var, 1 gün sürüyor. Kısaca okulun genel yapısı ve erasmus öğrencilerinin ders seçim süreçleriyle ilgili bilgi veriliyor. Daha çok soru cevap ve belgelerin teslim edilmesi şeklinde geçiyor.
İngilizce ders açılıyor mu?Krakow Pedagoji Üniversitesi’nde Erasmus Öğrencileri için birçok ders İngilizce. Ders listesi yine Pedagogical University of Cracow’un resmi sitesinin erasmus kısmında bulunabilir
Dil kursu var mı?: Ücretsiz ve kredilendirilen 4 haftalık bir kurs verilmekte. Bölümün ders olarak verdiği Polish kursu vardı. Ücretlendirilmedi.
Krakow Pedagoji Üniversitesi’nde 2 dil kursu var ve bunlar kredili olarak ders yerine geçebiliyor. Bir tanesi Intensive Polish Course, bu ders okulun ilk haftası oluyor ve bitiyor, size 3 kredi sağlıyor. Daha sonrasında ise bir dönem sürecek olan Polish Language Course A1 açılıyor. Bu ders karşılığında da yine 4 kredi veriliyor.
Hibeli yoğun dil kursları var ve bu kurslar ücretli. Fakat tarihleri uygun olmayabiliyor. Tarihler benim için final sınavlarımın olduğu zamana denk gelmişti. Bu yüzden yoğun dil kursuna katılamadım. Yine de gittiğim okul, 1 haftalık ücretsiz yoğun bir dil kursu düzenledi. Bundan sonra ise, tüm dönem boyunca devam edecek bir dil ve kültür dersi açtı. Bu fırsattan yararlanarak da hem kredi saydırabilir hem de dil öğrenebilirsiniz.
ODTÜ ile kıyaslama: ODTÜ’ deki dersler daha zor ve ders yükü daha fazla olmakta.
Eğitim ve dil bilimlerinde okuyan ODTÜlü arkadaşlarımız için dersler okulumuzdaki kadar zorlayıcı değildi ancak bu dersler öğretici ve yüksek bir kalite standardına sahipti. Fakat benim Krakow’da aldığım dersleri ve ODTÜ’deki dersleri kıyaslarsak; içerik, kalite ve zorluk açısından Krakow’daki dersler ODTÜ’nün derslerinin yanından dahi geçemez. Ders anlamında Krakow bilgi dağarcığıma kayda değer hiçbir katkı sağlayamamıştır. Dersler için haftada ya da iki haftada bir toplanırdık, üniversitenin eğitim dili lehçe olduğu için 4-5 erasmus öğrencisi için ayrı dersler verilirdi. Bu bir avuç erasmus öğrencisi için kendilerini eğitim anlamında geliştirmeleri hiçkimsenin umrunda değildi. Bir dönem içinde en fazla 5 saat ders yapıldı. Hocalar formalite icabı ellerinde yazılı bir döküman bulundurmak amacıyla ödevler istediler ve herkesi excellent ile geçirdiler. Ödevimi okumadan transkriptime excellent yazan hocalar oldu. Durumun vehametini şu örnekle daha iyi anlatabilirim: erasmus grubundaki bazı kişiler Vikipedia’dan kopyala yapıştır yaparak ödevler teslim ettiler ve çok iyi notlarla derslerden geçtiler. Uzun lafın kısası, benim için erasmus dönemi, ders anlamında büyük bir kayıp ile noktalandı.
Genelde Erasmus öğrencileri için İngilizce dersler açılıyor. Okulun bazı bölümlerindeyse dersler zaten İngilizce işleniyor. Ders listesini gösteren bir Doküman var fakat güvenilir olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gitmeden bana verilen listeden özenle seçip Öğrenim Anlaşma’sında dahil ettiğim derslerin çoğu bir önceki dönemden verilmiş ve benim gittiğim dönem açılmadı. Bu konuda büyük bir sıkıntı meydana geldi çünkü bir anda herşey rastgele oldu ve rastgele dersler seçmek zorunda kaldım. Daha açık ve kesin bir liste oluşturmuş olmalarını dilerdim.
Şahsen ders yükü anlamında ODTÜ’deki kadar zor değil burdaki dersler. Dersten derse değişse de ödevler o kadar zor değil ancak erasmus öğrencisi olmamız sebebiyle burda verilen her ödev her sınav bizim için büyük bir yük olmakta. Çünkü Avrupa’da olma fırsatını Avrupa’yı gezerek veya burdaki bu multi kültürel ortamda eğlenerek zaman geçirmekteyiz. Dolayısıyla bir Polonyalı öğrenci kadar derslere veremiyoruz kendimizi. Derslerin zorluk derecesi ise yine ODTÜ’ye kıyasla zor değil ancak hocaların dersi anlattıktan sonra sınavı kolay kılmak için öğrenciyi desteklediği görülmekte ve birçok ekstra materyal sunması ve sınav hakkında öğrencinin aklında bir taslak oluşturması hem dersi ve konuları anlama açısından hem de sınavın bir stres aracı olmasını engellemesi açısından oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
ECTS / Transkript: Transkript Türkiye’ye dönüş yapıldıktan sonra Uluslararası Ofise gönderiliyor.
Krakow Pedagoji Üniversitesi Yurt Olanakları:Üniversitenin kendine ait 2 tane yurdu var. Erasmus öğrencilerini genellikle yeni olan yurda alıyorlar ve bu yurtta odalar çift kişilik. Odanın içinde sadece 2 kişiye ait banyo ve tuvalet mevcut. Her katta ortak bir mutfak var. Odalar ODTÜ yurtları ile kıyaslandığında daha geniş. 2750 zloty gibi bir ücreti dönemlik nakit olarak alıyorlar ve yurttan çıkarken bu paranın 500 zloty gibi bir miktarını depozito kapsamında geri ödüyorlar.
** Erasmus programı kapsamında giden her öğrenci için yurtta yer ayrılmakta. Aylık 100 Euro ücret talep edilmekte. Yurt ihtiyacı olan öğrenciler için bir çok yurt ve hostel bulunmakta.”
**Yurt konusunda karşı üniversite yardımcı oluyor. 500 zloti depozito dahil bir dönem için 2750 zloti ödedim. http://www.ach.up.krakow.pl/ adresinden üniversitenin akademik hosteline ulaşabilirsiniz. Ev hakkında bilgim yok ama şehirde ucuz birçok hostel mevcut.
**Academic Hotel Centre “Za Kolumnani” yurdunda dönemlik 2750 zlotye (500zloty depozito dahil) diğer Erasmus öğrencileriyle aynı katta kalınılabilir. Ücreti Türkiye’den ödemek ekstra masraf olacağından oraya varınca hepsini peşin ödeme konusunda üniversite danışmanıyla önceden mutlaka konuşun. Yurtta kalınması tavsiye edilir çünkü üniversiteye 10dk yürüme yolunda ve 2 kişilik odalar gayet konforlu ve geniş. Evde kalmak ise daha masraflı diye biliyorum çünkü Krakowda kiralar oldukça yüksek.
Okulun kendi öğrencilerini ve bütün Erasmus öğrencilerini konaklattığı Akademik Otel tarzında bir yurdu var. Yurda yerleşmeden önce iki aylık ücreti olan 200 Euro para vermeniz gerekiyor. Yurt ücreti iste aylık 100 Euro. Odalar iki kişilik ve tuvalet-banyo odanın içinde bulunuyor. Odalarda çalışma masası elbise dolabı ve çeşitli eşyalarımızı koyabilmemiz için yapılmış raflı dolaplar mevcut. Oda temizliği öğrenciye ait. Yurttan ayrılırken odanıza herhangi bir zarar vermemiş ve çok iyi bir şekilde temizlemiş olmanız gerekiyor. Aksi takdirde depozitonuzu vermeyebiliyor veya kesinti yapabiliyorlar. Hem Erasmus öğrencilerinin kaldığı yurtta hem de sürekli öğrencilerin kaldığı yan taraftaki yurtta yemekhaneye benzer küçük restoranlar mevcut. Yurtta çamaşırhane ve her katta mutfak mevcut. Genel olarak her şekilde rahat edilebilinecek bir yer. Evde kalmak yurtta kalmaya göre daha pahalı olabiliyor. Ev kiraları 750 Zloti gibi fiyatlardan başlıyor. Okulun yurduna şu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.up.krakow.pl/ach/ds/
Okulun kendi yurdu oldukça lüks ve kullanışlı. Daha gelmeden önce uluslararası ofisten Magdalena hanım konaklamamı ayarlayıp bilgilendirmişti beni. Aylık 100 euro yanı 405 pln ödeniyor. Depozito ise 200 euro yaklaşık olarak 810 pln parası. Ayrıca ODTÜ’de bir Ebi yurtlarını bu ayarda sayabilirsiniz belki. Odalar iki kişilik ve tuvalet banyosu odanın içerisinde. Oldukça ferah ve kullanışlı bir oda. Ranza yerine tek kişilik yataklar var. Ve yurt yeni ve çok temiz bir yurt. Her imkan sunuluyor burda öğrencilere. Yurtla ilgili her türlü bilgi burada bulunabilir : http://www.up.krakow.pl/ach/ds/index2.php3?lang=en_ds
Günlüğü 20 veya 30 Polonya parasından (zloty) hostel bulunabilir. Ev kiraları ise bulunulan bölgeye göre değişmekte ancak genel anlamda aylık 400 zloty’den başlıyor ev kiraları ve elektrik su gibi şeyler dahil değil.
Krakow Pedagoji Üniversitesi Ulaşım olanakları: Polonya’ya ve Krakow’a Türkiye’den ulaşım Avrupa’nın diğer yerlerine oranla daha pahalıya mal olabiliyor. Fakat Ukrayna-Lviv üzerinden Krakow’a otobüs geçişi çok ucuza denk geliyor, zira İstanbul’dan Lviv uçuşları da gayet ucuz. Şehir içinde ulaşım için otobüs ve tramvay kullanılıyor. Şehir içi ulaşımı genelde engelsiz ve rahat oluyor. Öğrenci pasosu alabiliyorsunuz. Önceden ödemenizi yapıp istediğiniz kadar ay boyunca şehir içi yönünde giden otobüs ve tramvaylara sınırsız olarak binebilirsiniz.
Direkt uçuşlar sayesinde Türkiye’den Krakow şehrine ulaşabilirsiniz. Şehir içinde ve şehirler arası ulaşım oldukça kolay. Üniversitenin kampüsü yok bu yüzden bazı binalar farklı yerlerde bulunmakta. İngilizce öğretmenliği okuyanlar yurttan bölüme (Neophilology) gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak durumundalar. Bölüm Krakow’un merkezi bir yerinde, yurttan bölüme otobüsle 15-20 dk civarı sürmekte fakat otobüslerin durağa varış saatleri sabit ve sık olduğu için ulaşım konusunda çok sıkıntı yaşamıyorsunuz.
Diğer bölümlerde okuyanlar genellikle ana binaya gidiyorlar, ana bina yurtlardan yürüme mesafesiyle yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Fakat Lehçe dil kursu genellikle Neophilology binasında oluyor. Bu dil kursunu almak isteyenler Lehçe dersinden bir önceki veya bir sonraki dersleri arasında boşluk bırakmalılar çünkü Lehçe dersi için tramvay ile yaklaşık yine 15 dakika yol gitmeleri gerekecek.
Ulaşım olanakları oldukça gelişmiş, şehrin bütün bölgelerine giden otobüs bulmak mümkün. Kullanmak istediğiniz belli dönemlere özel ulaşım kartları alınabilmekte. Ayrıca diğer ülkelere otobüslerle seyahat etmek isteyen öğrenciler şehir merkezinde yer alan otogara kolaylıkla gidebilirler.
Krakow Pedagoji Üniversitesi ‘nin verdiği öğrenci kartıyla bir dönemlik 180 zlotiye şehir içi ulaşım kartı aldım. Taksiler Türkiye’ye kıyasla daha ucuzdu. Şehrin bir havaalanı vardı ve hem taksi hem de şehir içi ulaşım araçlarıyla erişim sağlanıyordu.
Türkiye’den ulaşım genelde çift uçuşlu. Almanya üzerinden daha çok uçuş var. Bileti çok uygun fiyata ayarlayabilirsiniz denk getirebilirseniz. Takip etmek gerekiyor. Şehir içi ulaşım çok güzel, çok rahat. Tramvay ve otobüs var. Dönemlik bilet alabiliyorsunuz (185 PLN). Kart veriyorlar. Herhangi bir kontrolde bu kartı göstermeniz yeterli. İstediğiniz gibi kullanıyorsunuz ulaşım araçlarını. Bilet basma vs derdi yok.
Aktarmalı olarak Varşova’ya oradan trenle Krakow’a gelmek daha mantıklı. Veya Berlin’e inip oradan PolskiBus firmasıyla Krakow’a da gelinebilir. Şehiriçinde ulaşım ise gayet elverişli ve öğrenci kartınızı üniversiteden aldıktan sonra %50 indirimli bilet alabiliyorsunuz. Ayrıca 1 aylık, 3 aylık, dönemlik biletler de mevcut.
Krakow’da en çok beğenimi kazanan husus ulaşım meselesidir. Şehir içi ulaşım ağı tramvay ve otobüs hatlarıyla kullanışlı ve ekonomikti. Dönem başında yaklaşık 120 TL karşılığında 6 ay kullanabileceğimiz şehir içi ulaşım kartı alabiliyoruz. Bu kart ile şehir içindeki bütün tramvay ve otobüsleri sınırsızca kullanabiliyoruz. Şehir dışı ulaşım olanakları da gayet güzeldi. Polonya’nın her köşesine tren ile ulaşmak mümkün. Ayrıca bu trenlerin biletleri öğrencilere %51 indirimli olarak satılıyor.
İlgili şehre (Krakow) Türkiye’den herhangi bir büyük kentten (İstanbul, Ankara gibi) direkt ve aktarmalı pek çok uçak bulunabiliyor. Lufthansa gibi hava yolları göreceli olarak daha ucuz uçak bileti sunabiliyor. İndirimli bilet alabilmek için havayolu şirketlerinin anlaşmalı olduğu indirim siteleri takip edilebilir. Krakow içi şehir ulaşımı oldukça rahat ve ucuz. Şehir içi ulaşım araçları olan tramvay ve otobüsler her zaman tam vaktinde olmaları gereken durakta oluyorlar. Öğrenci pasosu alınabiliyor. Ya da isteğe bağlı olarak tek seferde toplu para ödeyip tek dönemlik ulaşım kartı alınabiliyor (ki bu daha mantıklı, kullanışlı ve ekonomik bir yol) ve bu kartla otobüs ve tramvaylar tüm dönem boyunca ücretsiz kullanılabiliyor. Kartların süresi belli bir gün sayısından hesaplanıyor, bu yüzden kartların takibi önemli. Aksi takdirde pek çok arkadaşımın yaptığı gibi, kişi bilet kontrolcülerine ceza ödemek zorunda kalabilir. Polonya’da şehirler arası ulaşım da oldukça kolay.
Krakow Pedagoji Üniversitesi Vize süreci: Erken hareket etmek süreyi kısaltmak açısından önem arz etmekte. Vize süreci gayet rahat geçiyor. Ben vize için direk konsolosluktan randevu aldım, şirkete başvurmadım. Konsolosluğun sitesinde genellikle Salı günü için randevu veriliyor ve randevular sınırlı günler içerisindedir. Başvuru için tam hatırlayamıyorum ama sanırım 180-190 TL civarı bir para ödeniyor konsolosluğa. Tabi şirket ile başvuru yapacaksanız biraz daha ödemeniz gerekiyor ama miktarını bilmiyorum. Gerekli belgeleri götürdükten sonra yaklaşık 1 hafta içinde vizem çıktı. Erasmus öğrencisi olduğunuz için belgeler tam olduğu sürece hiçbir sıkıntı çıkmıyor, hatta ben belgeleri teslim ettikten sonra direk bir hafta sonra vizemi almam için fiş vermişlerdi.
Sanırım en ciddi sorunu vize sürecinde yaşadım, çünkü vizem gidiş tarihimden bir gün önce elime ulaştı. Normal şartlarda 1-2 hafta içersinde alınıyor diye biliyorum fakat benim 1.5 ayda kendi kişisel çabalarımla ancak ulaştı. Sanırım garantiye almak için işlemlere erken başlamak en doğrusu olsa gerek. Ulaştırılması gereken belgeler konusunda hiçbir sıkıntı yok, aksine diğer ülkelere kıyasla oldukça kolay, tek önemli sorun zamanlama olsa gerek.
Polonya’dan vize almak için iki seçenek var. Birincisi, aracı şirket (VFS Global) kullanmak ki başvuru sürecinde Ankara veya İstanbul’da hâlihazırda bulunacakların kullanmasını önermiyorum. Ama eğer başvuru yapıldıktan sonra şehir dışında olunacaksa ve vizenin adrese gelmesi isteniyorsa bu şirkete başvurulabilir. Başvuru ücretini ben 65 TL olarak ödedim. Ve vizenin gelmesi anlamsız bir şekilde 2 hafta sürdü. Başvuru için ikinci seçenek ise direkt Polonya elçiliğine bireysel başvuruda bulunmak. Bu başvuru ücretsiz olarak randevu ile yapılıp, 4 gün içinde -eğer belgelerde bir sorun yoksa- vize alınabilir. Polonya elçiliği genel olarak öğrencilere vize ile ilgili sorun çıkarmıyor. Gerekli bilgi için:
http://www.polonyakonsoloslugu.com/
http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/
Krakow Pedagoji Üniversitesi için vize bir hafta gibi kısa bir süre içinde çıkmıştı. Vize ücreti 191 tl olup eğer VFS aracılığıyla vize başvurusu yapmak istenirse 20 euro hizmet bedeli ödenmesi gerekiyor. Ancak Polonya elçiliğinden hizmet bedeli ödemeden kendiniz randevu alarak da başvuru yapılabilir. http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/participants_application.html
İkamet izni: İkamet izni 6 aydan fazla kalacak öğrenciler için gerekli olmakta ve belli bir ücret ödenmesi istenmekte.
Kişisel Yararlı Bilgiler: 200 euro ile standart bir geçim sağlanabilir. Öğrenci yoğunluğunun olduğu bir bölge. Her güne bir etkinlik bulup eğlenip öğrenebileceğiz harika bir şehir.
Yurt parasını toptan ödediğim için aylık 600 tl yeterliydi. Turistik ve kültürel açıdan bir sürü etkinlik mevcuttu. Krakow eski şehir ve Yahudi mahallesi olarak ikiye ayrılıyor ve iki kültürü yakından tanımanıza olanak sağlıyor. Ayrıca öğrenciler için her üniversitenin belirli dönemlerde şenlikleri vardı ve yılın belli zamanlarında paskalya gibi günler olup panayırlar kuruluyordu. Krakow’a yakın olarak Tuz Madeni ve Auschwitz-Birkenau kampı var. Wawel kalesinin önünde sıcak günlerde açık hava sinema etkinlikleri de mevcuttur. Ayrıca görülmesi gereken birçok müze de mevcut. Bunlardan en ünlüsü Schindler Factory. Yemek kültürü açısından biraz farklı ama zapiekanka hem ucuz hem de lezzetli ve mutlaka denenmesi gereken bir tat.
Krakow geçinmeniz açısından gayet rahat bir şehir, hibe genellikle harcamalarınız için yetiyor. Sadece eğer yurtta kalacaksanız, 2.750 zloty gibi bir miktarı nakit olarak ödemeye hazırlıklı olun, yurt ücretini aylık değil dönemlik peşin alıyorlar. Başvuru sürecinde bu parayı sizden banka hesabına göndermenizi isteyecekler, Türkiye’de zloty cinsinden para transferi yapamadığınızı belirtirseniz onlar yurda gelince ödeyebileceğinizi söylerler. Gelirken bu paraya denk gelecek cinsten euro veya tl ile gelmeniz önerilir. Bankamatik günlük 1.000 zloty’den fazlasını vermiyor. Bu yüzden 2.750 zloty gibi bir miktarı 3 günde çekmek sıkıntı yaratabiliyor. Size tavsiyem eğer parayı yanınızda götürmek istemiyorsanız ayrı ayrı 3 kartınıza 1.000-1.000-750 zloty’e denk gelecek miktarda para yükleyin. Bu şekilde bir günde 3 farklı kartınızdan 2.750 zloty gibi bir miktarı çekebilirsiniz. Aksi takdirde tek karttan o miktarda bir parayı tek seferde çekemiyorsunuz. Mümkünse yanınızda birden fazla bankamatik kartı olsun. Bazen sebepsiz yere kartlardan para çekme konusunda sıkıntı olabiliyor. Ziraat Bankası bankamatik kartı kullanmanızı tavsiye ederim çünkü ziraat bankasının oradaki WBK ile anlaşması var. Para çekerken komisyon almıyor. Genellikle Yapı Kredi’nin de Pekao ile antlaşması olduğu söyleniyor fakat bazı durumlarda Yapı Kredi’nin komisyon çektiği durumlar da oluyor, bu konuda çok fazla bilgim yok açıkçası.
Yaşam koşulları Türkiye’ye gayet yakın. Alınan hibe bile rahatlıkla yurt, yeme-içme, yakın Avrupa ülkelerine planlanmış geziler için yeterli olacaktır. Yemeği yurt mutfağında kendiniz yapacaksanız ortalama 350-500zloty civarında aylık harcamanız olacaktır.
Dönemlik ulaşım kartı kesinlikle alınmalı. Ucuz marketler zaten biliniyor, yemeğinizi yurdun mutfağında yaparak hem lezzetli hem uygun karnınızı doyurabilirsiniz. Eğlence mekanlarının belli kartları ve günleri var onları da siz araştırırsınız.
Yanınızda götürebiliyorsanız mutfak eşyaları götürmenizi öneririm çünkü bu tarz şeyler genellikle çok ucuz olmuyor Polonya’da. Onun dışında ülkenin para birimi Zloti olduğu için gitmeden yanınızda bir miktar Zloti bulundurmanızı öneririm ne olur ne olmaz. Aynı şekilde yurtta giyebileceğiniz terlik vs. şeyleri de yanınızda götürmenizde fayda var. Giderken yanınıza Türkiye’yi tanıtıcı şeyler (lokum, anahtarlık, nazar boncuğu vs.) şeyler almanızı öneririm çünkü yabancı insanlar böyle küçük jestlerden çok hoşlanıyorlar ve bu da Türkiye’yi tanıtmamız ve insanlara sevdirmemiz açısından dikkate alınması gereken bir tavsiye bence. Yanınızda çok fazla eşya götürmeyin daha sonra orada aldıklarınızla beraber geri dönmesi zor olabiliyor. Kıyafet alışverişi, hediyelik eşya, yemek masrafları ve diğer giderlerinizi de göz önünde bulundurarak, aylık harcamanız için en az 250 Euro ayırmanızı tavsiye ederim. Kişisel giderleriniz daha fazla ise bu miktar 300-350 Euro’ya kadar çıkabilir.
Size verilen hibeyle geçinebileceğinize inanıyorum. Yemek içmek çok ucuz. Euro değerli. TL de PLNnin 1.5 katından fazla değerde. Oldukça fazla etkinlik var. Başka şehirleri gezmek isterseniz ekstra para lazım olabilir ama çok ucuz uçak ve tren biletleri de bulabilirsiniz.
Krakow, Polonya’nın en eski ve muhteşem kentlerinden biri olarak gerek kendi vatandaşlarına gerekse turistlere ve orada yaşayan diğer ülke vatandaşlarına kültürel olarak pek çok fırsat sunmaktadır. Genel olarak konserler, spor müsabakaları, Erasmus öğrencilerine yönelik şehirde düzenlenen sosyal aktiviteler ziyadesiyle memnun edicidir. Ancak, gittiğim okul olan Akademia Pedagogiczna w Krakowie göreceli olarak şehirdeki diğer üniversitelere göre daha küçük olduğu için bir ESN topluluğuna sahip değildir. Bundan dolayı, ben ve arkadaşlarım zaman zaman diğer üniversitelerin ESN’lerinin yaptıkları organizasyonlara katıldık. Ayrıca gittiğim okulun mentor öğrenci programının pek de iyi olmaması okulun Erasmus öğrencilerinin şehirle ve insanlarla entegrasyonu açısından pek iyi olmamaktadır. Leh vatandaşlarından bahsetmek gerekirse; muhtemelen iklimin ya da ülkenin bahtsız tarihinin etkisiyle insanların yabancılara karşı çok da sıcak kanlı olduğu söylenemez. Lakin, bu elbette demek değildir ki tüm Lehler yabancılara karşı soğuktur. Çok iyi insanlarla çok iyi ve kaliteli vakitler geçirdik ancak ne yazık ki Lehlerin çoğunun bize karşı tutumu pek iç açıcı değildi.
Krakow ile ilgili tavsiyelerim ise; gidecek öğrenciler günlük hayata dair temel Lehçe kelimeleri öğrenip, bunları kullanmaya çalışırlarsa Lehlerden genel olarak daha olumlu bir tutum göreceklerdir. Ayrıca, şehirde hırsızlık olayları fazla olduğu için (bir dönemde, içinde bulunduğum Erasmus grubundan 2 telefon, 3 cüzdan, 1 mont çalınması) gidecek öğrencilerin bu konuda ihtiyatlı olmalarını öneririm.