Frankfurt Goethe Üniversitesi

Frankfurt Goethe Üniversitesi (Goethe University Frankfurt) (Johann Wolfgang Goethe Universität) 1914 yıllarında şehir üniversitesi olarak kurulmuştur. 45.000 Öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede eğitim dili Almanca ve ingilizcedir. Birçok ödülleri bulunan okul özellikle sosyal bilimler alanındaki öğrenciler için kaçırılmaz bir fırsat. Uluslararası adı Goethe University Frankfurt olan Goethe Üniversitesi Akademik takvimi Güz ve Bahar dönemlerinden oluşmaktadır.

Oryantasyon programı ve içeriği: Üniversitenin düzenlediği bir program bulunmamaktadır.

İngilizce ders açılıyor mu? Evet

Dil kursu var mı? : 1 aylık bir dil kursu ile birlikte kredili ufak bir programları var ama genelde bu dönemi ESN isminde bir öğrenci, topluluğu üstleniyor. Mart ayı süresince üç hafta ücretsiz Almanca kursu verilmekte. (3 ECTS). Dönem içinde de kursa devam edip 9 ECTS daha almak mümkün.

ODTÜ ile Kıyaslama: Genelde seminer dersleri olduğu için ODTÜ’deki derslerden oldukça farklı. Derse katılım çok önemli, bunun için de haftalık okumaları yapmak gerekmekte. Sunum ve yazılı ödevlerle not alınmakta. Zorluk derecesi yakın ama sistemin işleyişi oldukça farklı.

ECTS / Transkript : verilmektedir.

Barınma ve Yurt Olanakları: Zamanında başvurmuş olan öğrencilere genelde yurt çıkıyor. Bu konuda dikkatli olmak lazım, çünkü yurt çıkmayan az sayıdaki öğrenci önemli zorluklar çekti. Frankfurt’ta kiralar yüksek ve boş oda bulmak zor, o yüzden okuldan yurt çıkması çok önemli. Frakfurt’ta kiralar yüksek ve ev bulmak zor olmakta. Bu nedenle zamanında yurtlara başvurmak gerekmekte. Okulun sağladığı yurtlar için 200-300 Euro ücret talep edilmekte.

*** Yurt odamı gitmeden önce ayarladılar, bir form dolduruyorsunuz ve depozito yatırıyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam 500 euro. Ben herhangi bir özel istek bildirmedim. Tek kişilk, banyo-mutfak ortak bir odam vardı. Aylık 230 Euro civarında. Onun dışında kendiniz bulmak istiyorsanız WG denilen öğrenci evleri var aylık 300-500 arası olabiliyor. Ev kiralamak her zaman daha pahalı. Yurt olanakları gayet güzel, kısıtlı bir alanda yaşamıyorsunuz Türkiye’deki gibi..

Ulaşım Olanakları: Goethe University Frankfurt ulaşım rehberi: Her Alman şehrinde olduğu gibi, Frankfurt’ta da ulaşım son derece gelişmiş seviyededir. Dönem başında yaklaşık 250 EU vererek alınacak Semesterticket ile hem Frankfurt’taki hem de tüm Hessen eyaletindeki ulaşım olanaklarını sınırsız kullanabilmektesiniz. Türkiye’den Frankfurt’a ulaşım da, şehirdeki yoğun Türk popülasyonunu düşündüğünüzde, hiç zor değil. Hemen her havayolu şirketinin uygun fiyata seçenekleri var. 

Goethe University Frankfurt için vize: Erasmus öğrencileri 60 Euro luk harçtan muaf tutulmakta ve kolaylık sağlanmakta. Bir başka öğrencimize göre: Vize sürecinde sıkıntılı olan kısım randevudur genelde. Ama bana 1 hafta sonraya verildi ve vizem başvurudan 3 gün sonra elimdeydi. Ama Ankara Alman Konsolosluğu tam bir hayal kırıklığıydı. İstanbul’da oturduğum halde yazın beni Ankara’ya gelmeye mecbur ettiler (İstanbul, Ankara’da okuyanlar için vize vermiyormuş) Bu süreç sonucunda bana 3 aylık uzatılmak üzere bir vize verdiler ve ben uzatma işlemlerinde çok zorlandım. Benimle Almanya’da ilgilenen bayanın Erasmus süreçleri hakkında en ufak bir fikri yoktu dolayısıyla çok zorlandım. İzmir’den vize alan arkadaşlarım aynı vize ücreti ödediği halde 6 aylık vizelerini aldılar ve bu süreçlerle uğraşmadılar. Almanya’ya götürmemiz gerektiği söylenen TA11 sigorta belgemi kabul etmediler ve bana Almanya’da bir de aylık sigorta parası ödettiler (80 Euro aylık) . Siz yine de mutlaka götürün, her memur farklı bir prosedür takip ediyor..

İkamet İzin ve Ücretleri: 1 gün içinde alınabilen izin için ücret talep edilmemekte. Almanya dışında bir SCHENGEN ülkesine hava yoluyla seyahat edecekseniz ikamet izniniz olmalı. “Ben seyahatlerimi hep kara yoluyla yaptığım için ikamet izni almaya gerek duymadım.”

“Bence gerekmiyor çünkü yeni vize anlaşmasında böyle bir gereklilik yok. Ama vizeniz uzatılmalıysa almanız gerekiyor. Herkese çok farklı prosedürler uygulandı. Benden sadece sigorta yaptırmam istendi, başka arkadaşlarımdan 100-50 euro istendi. Normalde ödenmemesi gerekiyordu.”

Kişisel Görüşler: Yurt konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmekte, bunun dışındaki problemlerle hem okul hem de üniversitenin ERASMUS kulübü yakından ilgilenmekte.

2 ay acemilik döneminde para çok çabuk gidiyor. Okulun verdiği toplam para maximum 3 ay gider.  Geri kalan 2 ay için size yetecek kadar paranız olmalı gitmeden. Harcamalarınıza ve gezilerinize bağlı olarak yurt dahil aylık 600-800 civarı para gider.

Almanya ODTÜ Anlaşmalı Üniversiteleriçin tıklayınız