Ecole Polytechnique Fransa’nın Paris yakınlarındaki Palaiseau bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Özellikle Araştırma ve Bilim üniversitesi olarak da bilinen Ecole Polytechnique Erasmus Öğrencileri için büyük bir fırsattır. Fransada “Grand Ecole” denilen 3 üniversiteden biri olan Ecole Polytechnique sınavla girilen ve dünyanın en iyi üniversiteleriyle yarışan bir okuldur.
Ecole Polytechnique Üniversite Fransızca eğitim yapmakta olup ingilizce dersler açılmaktadır. Ecole Polytechnique güz, kış ve bahar dönemlerinden oluşan Akademik Takvim 3 dönemden oluşmaktadır.
Oryantasyon programı:Oryantasyon Programı 1 gün sürüyor, genel olarak üniversite, dersler, sosyal ve spor aktiviteleri hakkında bilgi veriliyor. Kampüs içerisinde bulunan bankanın, kütüphanenin ve yemekhanenin yerleri gösteriliyor ve gereken bilgiler veriliyor
Eğitim dili: Fransızca. Fransızca bilmiyorsanız epeyce zorlanırsınız.
Dil kursu var ve ücretsizdir. Tüm akademik dönem boyunca, haftada 2 saat olup kredilendirilmemektedir.
ODTÜ ile kıyaslama: Zorluk derecesi ve ders yükü ODTÜ’den aldığınız derslerden biraz daha fazla olmakta. İçerik zamana kıyasla daha yoğun, alınan ders sayısı daha azdı fakat dersler çok daha zordu özellikle sınavlar.
ECTS / Transkript: Evet verildi.
Yurt olanakları:Ecole Polytechnique, kampus içerisinde sadece mutfağın ortak kullanıldığı tek kişilik odalar kiralıyor. Aylık 435 Avro kira bedeli ve 300 Avro depozito isteniyor. Fakat 240 Avro Fransız hükümeti tarafından CAF desteği sağlanıyor. Ecole Polytechnique, Erasmus öğrencileriyle yurtlar konusunda kendisi irtabat kuruyor.
Ulaşım olanakları: Ulaşım havaalanından tren ve metro ile sağlanmakta. Orly Havaalanı’na inen uçak tercih edilmesi daha iyi olur çünkü trenle kampüse 15 dakika sürüyor sadece.
Vize süreci: Vize beklediğim tarihte çıktı ama internette belirttikleri kriterler başvuru sırasında istenilenden farklı olabiliyor. Mesela internet sayfalarında aylık minimum 450 euro istenilen tutarın vize görüşmesi esnasında 650 euro olduğunu öğrendim ve 2 saat içinde 200*6=1200 euro bulmak zorunda kaldım. Bir de sadece Ankara’daki Fransız Konsoloslugu 3 aydan uzun süreli öğrenci vizesini yeşil pasaporta vermiyor, ama İstanbul’daki veriyor. Pasaportumu da değiştirmek zorunda kaldım. Ecole Polytechnique’te bütün yazışmalara çok geç cevap veren bir kurum, kabul mektubum baya geç geldiği için yeni pasaport çıkarıp vizeye başvurmamdaki süreç benim için baya sıkıntılı olmuştu ve final zamanıma da denk geldiği için çok gerilmiştim. Başvuru ücreti de Fransız Kültür Merkezi dosya kontrol ücreti altında 100 tl alıyor. “10 günde alabileceğiniz vize işlemleri için Campus France ile görüşülmesi gerekmekte. Aracı kuruma başvuru ücreti ödenmekte.”
İkamet: Ücretli olan ikamet belgesini almanız gerekmekte. 6 aydan kısa süreli kalışlarda gerekmiyor.
Kişisel görüşler: Kişisel harcamalar, okul ve sosyal hayat için ortalama 800 avro gerekmekte. 435 Avro kira bedeli (Caf desteğiyle birlikte bu miktar 2. Aydan itibaren 190 Avroya düşüyor) 270 Avro yemek harcamaları ve kişisel ihtiyaçlara göre değişmekle birlikte 80-100 Avro okul, sosyal hayatınız için gerekli harcamalar Toplam 800 Avro.
Ortalama 600-700 euro arasındaydı. Paris’te uzun süreli öğrenci vizenizi ya da okul kimliğinizi gösterdiğinizde birçok müze ücretsiz. Zamanla yerel arkadaşlar da edinmeye başladıktan sonra yemek içmek ya da eğlenmek için turistik yerlerdense normal yerlere gitmeye başlıyorsunuz ve oralar o kadar da pahalı değil. Aylık ev alışverişim de ortalama 120-150 euro tutuyordu ki buna çikolata, içki, temizlik malzemeleri gibi şeyler de dahil.