Duisburg Essen Üniversitesi

Duisburg Essen Üniversitesi

Almanya’nın eski ve ODTÜ ile anlaşmalı Erasmus Üniversitlerinden olan Duisburg-Essen Üniversitesi 2003 Yılında kurulmuş ve 40.000’e yaklaşan öğrenci sayısı ile ALmanya’nın en büyük üniversitelerinden biri olmuştur. Bu yazı Erasmusa giden öğrencilerin doldurdukları formlardan hareket edilerek Duisburg Essen Ünviversitesi’ne gidecek öğrencilere rehber olmak amacıyla hazırlanmıştır.

Oryantasyon programı ve içeriği: Oryantasyon Programına 60 Avro vererek katılabiliyorsunuz. İki hafta sürüyor. Yaşadığınız şehri ve okulu tanıma turları var. Haftasonları yakın bölgelere kültürel ve turistik geziler düzenliyorlar. Uluslararası toplantılar düzenliyor, çeşitli buluşmalar ve etkinlikler yapıyorlar. İlk gün ödüllü bingo yarışmaları ve dil sınavı yapıyorlar. Dil sınavında belirlenen seviyeyle okuldan alınan Almanca kursundan ayrı ek yoğun bir dil kursuna erişilebiliyor. 
Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Öğrencisi: “1 Haftalık bir oryantasyon programı var. Üniversite binalarının yerlerinin tanıtımı, kayıtlar, sınavlar, kent ve ülkeye dair genel bilgiler aktarıldı.”

“Oryantasyon programı var ve bir hafta sürüyor. Bu program çerçevesinde, uluslar arası öğrencilerin ihtiyacı olan her türlü bilgi veriliyor ayrıca öğrencilerin daha kolay uyum sağlaması ve kaynaşması için bir takım geziler düzenleniyor.  Benim gittiğim üniversitede oryantasyon programı çok başarılıydı, uluslar arası ofiste çalışan herkes çok yardımseverdi ve bizim orada sorunsuz yaşabilmemiz için gereken tüm bilgileri ve hizmetleri bize sağladılar.

Eğitim dili: Almanca-İngilizce (ancak master dersleri İngilizce )
“Açılan derslerin çokluğu ve niteliği bölüme göre değişmekle beraber, ben genel olarak ders seçimi konusunda fazla sıkıntı yaşamadım. Üniversitenin internet sayfasındaki bilgiler açıkçası kısıtlı ve güncel değiller. Bu nedenle, daha önce gidenlerden bilgi almak ya da gideceğiniz üniversitenin danışmanıyla yazışmak daha faydalı.”

Duisburg Essen Ünviversitesi Akademik Takvimi: Ekim- Subat  ve Nisan- Agustos dönemlerini kapsamaktadır.

Dil kursu: Ücretli olan kurs dönem içinde 3 ay sürmekte ve kredilendirilmekte.
“Evet dil kursu var gittiğin dönem boyunca incoming course adı altında veriliyor. Ücretsiz ve kredilendiriliyor.”
“Ne yazık ki, diğer üniversitelerdeki gibi okul başlamadan önce belirli bir süreliğine açılan, çoğunlukla yoğunlaştırılmış dil kursları yok. Ancak, Erasmus öğrencilerine yönelik tüm dönem boyunca süren bir dil dersi vardı.”

ODTÜ ile Kıyaslama: Ders yükü az ve kolay olmasına rağmen zorluk derecesi ODTÜ’ye yakın olmakta. Dersler genellikle seminer şeklinde yapılmakta.

“Derslerin ve hocaların nitelikleri ODTÜ’ de karşılaştığımdan çok daha iyiydi. Ders yükü açısından herhangi bir zorluk çekmedim, bu açıdan çok fazla bir farklılık olduğunu düşünmüyorum. Eğitim sistemlerinin farklılığı, derslerin işleniş biçiminin farklılığı daha önemli bir sorundu. ”

ECTS / Transkript:Evet

Konaklama Olanakları: 600 euro depozito ücreti olan yurtlar için aylık 250-320 euro talep edilmekte. Erasmus öğrencisi olarak yurtsuz kalma ihtimaliniz olmamakta.

Sosyoloji Bölümüne Erasmus için giden öğrencimiz: “Karşı üniversite yurt konusunda yardımcı olmuyor. Bana yurt çıkmamıştı. Israrlarım ve defalarca mail atmam üzerine yurt ayarlandı. Depozitosu 600 euro idi ve onu vermemek için ellerinden geleni yaptılar. Hala alamadım. Kirası da 300 euro civarıydı.”

“Karşı üniversitede uluslararası ofisteki öğrenciler yurt dahil her türlü sorununuzla yakından ilgilenmeye çalışıyorlar. Studentenwerk’le ilgili tek sıkıntı İngilizce kullanmak kaçınmaları. Fakat ODTÜ yurtlarıyla kıyaslandığında çok iyi kalıyor.”

“Yurt olanakları herkesi memnun edebilecek düzeydeydi. Bir Erasmus öğrencisi olarak açıkta kalmanız, yurt bulamamanız söz konusu değil.yurtta kalmak istediğinizi belirttiğiniz anda karşı üniversite gerekli ayarlamayı yapıyor. Yurda kaydınızı gerçekleştirdikten sonra da 400 Euro depozito ödemeniz gerekiyor. Bu depozitoyu döndükten sonra 4 ila 6 hafta arasında size geri ödüyorlar. Aylık yurt kirası yurda göre değişiyor; ama genel fiyat aralığı; 250-300 Euro aralığında.”

Ulaşım Olanakları: Ulaşım genel olarak kolay ve ucuz. Ayrıca benim üniversitem örencilerine 255 Euro karşılında bir kimlik kartı veriyordu ve bu kimlik kartı sayesinde o eyaletteki her yere sınırsız olarak bedava gidebiliyordunuz. Bir Erasmus öğrencisi için çok faydalı ve ekonomik bir sistem.  Almanya’ da yaşayan ciddi bir Türk nüfusunun da olması sebebiyle Türkiye’den Almanya’ya uçuşlar çok sık yapılıyor. Bu nedenle uygun fiyatta ve tarihte uçak bulmak da hiç sıkıntı değil

En yakın havaalanı Dusseldorfta. Trenle 20 dakika uzaklıkta. Erken alınırsa ucuz uçak bileti bulunabiliyor. Şehir içinde tramway veya otobüs, şehirlerarasında tren kullanılmakta. 245 euro ya alınan öğrenci kimliği ile toplu taşıma araçları kullanılabilmekte.

“Ulaşım için 300 euroluk bir semester ticket çıkarılıyor bu sayede eyalet içi ulaşım oldukça ucuza geliyor. Fakat, ücret çok fazla.”

Vize İşlemleri: Erasmus öğrencileri için vize ücreti istenmemekte. Vize süreci çok sancılı değil. Evraklar tamam olursa 1 hafta içerisinde çıkıyor.

“Vize randevusu aranılan tarihten çok sonra bir tarihe verilebildiği için gitmeden birkaç ay önce vize başvurusunda bulunmak da fayda var. Eğer vize almaya hak kazanırsanız 3-4 gün içerisinde vizeniz hazır oluyor. Erasmus öğrencisi olduğunuz için herhangi bir harç ödemiyorsunuz. Gerekli tüm bilgiler ülkenin büyükelçilik sayfasında mevcut.”

İkamet İzni ve Ücretleri: Ücretsiz olan izni almanız gerekmekte. İstanbul ve Ankara’daki konsolosluklar sadece 3 aylık giriş vizesi veriyorlar. Bu nedenle kalacağınız diğer üç ay için ikamet izni almak gerekiyor. Çok zahmetli bir iş değil,  oryantasyon haftamızda uluslar arası ofisin çalışanları yardımıyla gayet kolay halletmiştik. Erasmus öğrencisi olduğunuz için para ödemiyorsunuz.

Kişisel Görüşler: Yurt parası, turistik ve kültürel etkinliklere katılma, yemek ve seyahat dahil aylık 800 euro yeterli olmakta. Verilen hibe sadece yurda ve ufak tefek masraflara gittiği için, kendi cebinizden de para götürmeniz gerekmekte. Aylık 650 euro gibi düşünebilirsiniz.
“Erasmus programı, bir öğrencinin gittiği yeri keşfedebilmesi ve oraya kolayca adapte olabilmesi için çok yararlı bir program. Kısa süreli gidiyor olsanız bile zamanınızı doğru değerlendirmenizi sağlayacak pek çok kültürel etkinlik içinde yer alabiliyorsunuz.”

“Yaklaşık aylık masrafım 600 euroyu geçiyordu yurt ücreti de dahil olmak üzere. Bu genelde gece hayatına bağlı. Şehir genel olarak çok fazla kültürel aktiviteye ev sahibi değil ancak diğer şehirlere çok yakın ve eyalet içi ulaşım ücretsiz olduğu için bolca aktiviteye katılmak mümkün.”

 Hastanelerden hizmet alamadım. Çoğu konuda sıkıntı çıkardılar. Her ihtimale karşı yanınızda öksürük, ateş, mide hapı vs. gibi bazı ilaçları yanınızda almanızda yarar var.

Duisburg Essen Ünviversitesi hakkında daha detaylı bilgileri almak için tıklayınız

Almanyadaki diğer üniversiteler için tıklayınız