Romanya’nın ve dünyanın tanınmış tarihi üniversitelerinden Babeş Bolyai Üniversitesi (Babes Bolyai University) Erasmus öğrencilerine geniş imkanlar sunmaktadır. Cluj şehrinde bulunan Babeş Bolyai Üniversitesinde yaklaşık 50.000 öğrencisi ile ingilizce eğitim vermektedir. İsteğe bağlı olarak Fransızca, Romence ve Almanca da seçebililirsiniz.
Akademik takvimi ve İngilizce dersler: Bahar ve Güz dönemlerinden oluşan Babeş Bolyai Üniversitesinde İngilizce dersler açılmaktadır. Hem çeşitlilik hemde kredi açısından yeterli düzeydedir. Ders listesini gösteren internet sayfasına bakabilirsiniz ama dersler kredi, ders kodları ve hocalar açısından değişkenlik göstermektedir.
Oryantasyon programı: Oryantasyon programı Erasmus Student Network tarafından bir hafta süreli yapılmakta. Gündüzleri şehir gezileri ve şehir hakkında pratik genel bilgiler verilmekte. Akşamları partiler ve yemek programları olmakta. Okul yönetimi tarafından bir gün tanıtım yapılmakta. Genel olarak nereye nasıl ulaşabileceğimiz konusunda bilgiler verilmekte.
Dil kursu: Romence dil kursu verilmektedir. Normal derslerin başlamasından 1 ay önce yoğun dil programı oluyor ve ücretsizdir. Katılmak isteğe bağlı. Eğer ister de katılırsanız ve dönem içinde almaya devam ederseniz döndüğünüzde Free elective olarak saydırabilirsiniz.
ODTÜ ile kıyaslama: Babeş Bolyai Üniversitesi da ders alanlara ODTÜ’deki derslerin daha zor olduğunu belirtmektedir. Ancak ders yükü açısından yine sunum ve dönemlik sunuşlarınız bekleniyor ve sınalar da eklenebiliyor bunlara.
ECTS / Transkript: Evet.
Babeş Bolyai Üniversitesi Yurt olanakları:Yurtlar gayet güzel. Erasmus öğrencileri için ayrı bi yurt açıyorlar zaten ve aylığı 40 euroya denk gelicek bir rakam. “Ben gittiğimde depozito alınmadı ama aldıkları zaman oluyormuş.” Yurt odaları 2 kişilik, mutfak banyo mevcut. Temizliği ve çöpü size ait. Balkonu var havadar. Her katta ortak mutfak olduğundan kültürel yemek geceleri, toplanma, dogumgünü ve parti öncesi gibi aktiviteler mutfakta başlıyor ve sosyalleşmek açısından güzel. Erasmus yurdu olduğundan gürültü problemi olabilir ama ben öyle birşey yaşamadım.
Ulaşım olanakları: Şehir içi ulaşım kolay olmakta. Her yer yürüme mesafesinde bulunmakta. Erasmus öğrencileri için indirimli kart bulunmamakta. Taksi kullanımı da yaygın keza ucuz olması avantaj.
Vize süreci:Vize için çok detaylı belgeler istemiyorlar. Belge toplamanız çok gergin ve uzun olmuyor. Randevu sistemiyle çalışıyor Romanya konsolosluğu ve çok soru sormuyorlar. 15 günün sonunda vizeniz hazır oluyor genelde.
İkamet izni:Avrupa birliği ülkesi olmadığımızdan kaynaklı ikamet belgesi gerekli. Çok maliyetli bir şey değil ama belgeleri toplamak için biraz koşuşturuyorsunuz. Gittiğiniz gibi başvurmanızı tavsiye ederim
Kişisel görüşler: Tren çok şart olmadıkça kullanmayın çok güvenli olduğu söylenemez. Ama bölümünüzden indirim kartı isteyin şehirlerarası otobüs ve tren kullanımında ücreti %50 daha az ödüyorsunuz aşağı yukarı. Banka transilvanya’dan para çekmeniz daha güvenli ve daha az maliyetli. Bordo pasaportluysanız direk schengene başvurun ki gezmek isterseniz daha kolay olsun. Alabildiğiniz kadar fazla ders alın geçmek kolay.
Be the first to comment