Tübingen Üniversitesi

Almanya’nın Tübingen şehrinde bulunan ve adını kurucusu Eberhard Karls’dan alan Tübingen Üniversitesi (University of Tübingen) 1477 yılında kurulmuştur. Eğitim Dili Almanca ve İngilizce olan Tübingen Üniversitesi’nin Almanya’da ve uluslararasında bilinen diğer ismi Eberhard Karls Universität Tübingen’dir. Yaklaşık 28.000 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversiteye özellikle araştırma ve inceleme amaçlı “Erasmus Öğrencileri” yoğun talep göstermektedir.

Akademik Takvimi: Ekim- Şubat ve Nisan- Ağustos dönemlerinden oluşmaktadır. İngilizce dersler açılıyor ve ders listesini gösteren bir internet sitesi olmasına rağmen yetersizdir. İnternet veya sistem üzerinde görülmemesine rağmen açılmış olan İngilizce dersleri ancak final haftasından 1-2 hafta önce öğrenilebiliyor.

Oryantasyon programı ve içeriği: 4 gün süren programda şehir ve üniversite küçük gezilerle tanıtılmakta, kayıtlar hakkında bilgi verilmekte ve 15 euro ücret alınmakta.

Dil kursu: Almanca kursu belirli bir seviye şartıyla ve ücretli olarak verilmekte. Düşük kurlar için fiyat artmakta. Kurs eylül ayında ve 4 ECTS. Farklı dönemlerde açılan 3 kurs bulunmakta ve 4 ects olarak kredilendirilmekte.

“3 farklı Dil kursu vardı ve hepsi ücretliydi. 5 Eylül’de başlayıp 23 Eylül ve 7 Ekim’de biten ve 12 Eylül’de başlayıp 30 Eylül’de biten şekilde yoğunlaştırılmış Almanca kurslarıydı.”

ODTÜ ile Kıyaslama: Dersler daha zor olmakla birlikte sınavlar ODTÜ’ den farklı olarak insanları elemek üzerine değil, dersi ne kadar öğrendiğinizi ölçmek üzerine olduğu için çok şey kazandırmakta. Bunda ders yükünün daha az ama yoğun olması da etkiliydi. Ayrıca öğretim üyelerinin ve asistanlarının İngilizce’yi çok iyi kullanmaları da dersleri ODTÜ’ye göre daha iyi anlamamda etkili oldu. Sınavlar genelde essay type fakat zorlayıcı olmamakta. Yüksek lisans derslerinde sözlü sınav olabilmekte.

Dersler dönemlik ve notlandırma genellikle sadece bir final sınavı üzerinden yapılıyor, bu yüzden sadece düzenli ve iyi çalışıldığında yapılabilir. ODTÜ’deki derslerin notlandırması vize, final, ödev ve yoklama gibi birçok farklı kriter üzerinden yapıldığı için dersi takip etmek ve geçmek daha kolay.

ECTS / Transkript: Evet

Konaklama Olanakları: Karşı üniversite yurt konusunda yardımcı olmakta. 260 Euro’ya banyo ve tuvaleti içinde tek kişilik bir odada kalabilme imkânı bulunmakta. Küçük bir şehir olduğu için hostel olanağı çok fazla bulunmamakta ve yüksek ücretler talep edilmekte. Hafta sonu yurtlara giriş yapılamamaktadır.

Okulun online başvuru formunda yurt merkezine otomatik yönlendirme var. Bu sayede yurt merkezinin online formunu da doldurarak yurda başvuruluyor. Yurtların ücretleri aylık 250 ile 300 Euro arası. Yurda ilk giriş yapılırken depozito olarak 400 Euro ödeniyor.

Ulaşım Olanakları: Tübingen’e gidebilmek için öncelikle Stuttgart’a gitmek gerekiyor. Oradan da metroyla veya havalanından Tübingen’e direkt olarak giden 828 nolu otobüsle Tübingen’e gidilebilir. Şehiriçi ulaşım otobüsle sağlanıyor, çok sistemli ve rahat. Şehirlerarası ulaşım ise metroyla sağlanıyor. Öğrenciler için Semesterticket adı verilen bir bilet var. Bilet bütün dönem (5 ay) için geçerli. Üniversiteden öğrenci kimliği alındıktan sonra Tourist Info’dan 66,50 Euro karşılığında satın alınabilir

Şehirde toplu ulaşım sadece otobüsle yapılıyor, otobüs seferleri sık ve sorunsuz. Diğer şehirlere gitmek için de tren kullanılabilir. Türkiye’den Stuttgart Havalimanı’na indikten sonra otobüsle Tübingen’e ulaşılabilir. Öğrenci bileti dönemlik olarak bir seferde alınıyor, üniversiteye kayıt olunduğunda verilen bir kağıtla alınıyor (60-65 euro civarı).

“Stuttgart havalimanından 828 otobüsleriyle veya taksiyle tübingene gidilebilir. Otobüsle gidilirse ücret 7-8 avro tutuyor, taksi ise 60 avroya götürüyor. Okula kayıt yaptırdıktan sonra bir dönemlik öğrenci biletini satın alabilirler. 75 avro civarında ve Tübingen ve çevresindeki neredeyse bütün toplu taşıma araçlarında kullanılıyor.”

Ankara’dan uçakla Stuttgart Havaalanı ‘na gitmek gerekiyor çünkü en yakın havaalanı orası. Daha sonra havaalanından direk otobüsler var Tübingen’ e. Bilet fiyatı da 5 euro civarı. Tübingen içinde de ulaşım otobüslerle sağlanıyor ve otobüs sistemleri çok iyi.Hersey saatinde gerçekleşiyor ve durakları saatleri her duraktan öğrenebiliyorsunuz. Zaten üniversite de size Semester Ticket verecektir. Bu bilet 72 euro ve Tübingen ve yakın çevredeki yerlere giden tüm otobüs ve tren seferlerini kapsıyor.

Vize İşlemleri: Vize almak için belgelerin eksiksiz olması ve görüşmeye gitmeden randevu alınması gerekmekte. 2 günde alınabilen vize için randevu ücreti alınmakta.

İkamet İzni ve Ücretleri: Vize D tipi ( 3 ay ve üzeri kalımlar için ) ise ikamet izni istenmemekte sadece şehirde register etmeniz gerekmekte. Turist vizesi ise ikamet zorunlu ve 50 Euro ücret alınmakta. İkamet izni almak gerekmekte ve 50 Euro gibi bir ücret istenmekte fakat Erasmus öğrencisi olduğunuzu söyleyince bu ücretten muaf olmaktasınız.

Kişisel Görüşler: 85 Euro okul kayıt ücreti bulunmakta. Yurtta kalacaklar için yastık vs almanız gerekmekte ve 40 Euro ya satılmakta. Okuldan ve yurttan gelen mailleri takip etmek önem arz etmekte.

“Aylık masrafım 700 euro civarındaydı. Wohngeld adı verilen kira yardımı parasına da başvurmuştum ve giden herkesin mutlaka başvurmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca Startkurs adındaki Almanca kursu çok gerekli ve yararlı bir kurstu, bunu da herkese tavsiye ediyorum.”
“Benim aylık kiram 237 euro idi. Ayrıca ilk gidişte 400 euro depozito alındı. Kira harici aylık ortalama 580 euro harcadım tabi bunun içinde gezilerde var ( farklı şehirlere ve ülkelere). Ayrıca gidince Almanya’ da bir banka hesabı açmanız gerekiyor çünkü kiranız otomatik olarak ordan çekiliyor.”

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.