Stuttgart Üniversitesi

Almanya’nın Stuttgart şehrinde bulunan Stuttgart Üniversitesi (University of Stuttgart) 1829 yılında kurulmuş olup iki kamüste eğitim yapmaktadır. Mühendislik ve Fen Bilimleri Stuttgart-Vaihingen bölgesinde Sosyal Bilimler ve Mimarlık ise şehir merkezindeki kampüsünde eğitim yapmaktadır. Yaklaşık 30.000 öğrencinin öğrenim gördüğü Stuttgart Üniversitesi’nde Akademik Takvimi: Ekim- Subat ve Nisan- Agustos aylarını kapsamaktadır.

Oryantasyon programı ve içeriği: Oryantasyon yerine wellcoming service vardı. Başvurduğunuz koşulda sizle birlikte birkaç kişiye bir buddy atanıyor. Sizi havaalanından alıyor, yurdunuza getiriyor. Banka, internet, kayıt gibi zorunlu işlemlerde yardım ediyor. ayrıca kampüsle ilgili bilgiler, alışveriş yerleri ile ilgilide bilgilendiriyor. Çoğu buddy yapmıyor ama normalde dönem boyu sizinle ilgilenmeliler. Sosyal olarak kaynaşmanıza yardımcı olmalılar.

Eğitim dili: Almanca-İngilizce

İngilizce ders açılıyor mu? Uluslararası eğitim veren Master programlarının dersleri genelde İngilizce olmakta.

Dil kursu: Okulun sağladığı dil kursu eylül ve mart aylarında ücretli olarak gerçekleştiriliyor ve 400 saat Almanca dersi almamış herkes için katılım zorunlu tutulmakta. 6 kredilik dil dersi 4 hafta sürmekte ve 180 Euro ücret alınmakta.

ODTÜ ile Kıyaslama: Derslere katılma zorunluluğu bulunmamakla birlikte kişisel faydaları ve sınavı kolay geçmek için katılımda bulunmak tavsiye edilmektedir. Derslerimizi genellikle WASTE programından almıştık. Dersleri geçmek için finaline girmemiz yeterliydi. Derse katılmak bile zorunlu değil ama kişiye katacakları ve sınavı kolay geçmek açısından kesinlikle tavsiye ederim. Zorluk derecesi hocanın soru tarzına göre değişse de ODTÜ’den daha zor değildi.

ECTS / Transkript:Evet

Konaklama Olanakları: Gelen ERASMUS öğrencilerinin çoğu üniversitenin vaihingen kampüsündeki yurtlarda konakladı. Studirendenwerk kurumuna başvurarak talep edebilirsiniz. (http://www.studierendenwerk-stuttgart.de/en). Hangi yurt olursa olsun kendi odanız oluyor. Allmandring 2 ve 3’te bir daireyi 3-5 kişi arasında kişilerle paylaşıyorsunuz. Allmandring 1’de 11 kişilik bir koridorda kalıyorsunuz. Tuvalet, banyo, mutfak ortak. Strausaccker ve pfaffenwaldring yurtları da allmandring 1’e benzer.Allmandring 2-3 diğerlerine göre daha pahalı (nasıl bir odaya düştüğünüze göre – balkonlu, teraslı…- aylık 300 euro’dan biraz az veya fazla olabiliyor. Yaşam koşulları daha rahat. Diğer yurtlar 250 euro civarı. Yaşama koşulları daha zor. Mutfak ve tuvaletler genelde pis oluyor. Daha gürültülü. Bunlara rağmen çok kişi kalınan bu yurtlar yerine göre daha çok insanla yakınlaşmanızı sağlayabilir ve daha eğlenceli olabilir. Yurt parası kadar depozito ödüyorsuuz. Yurtlara taşınma işlemi ayın ilk mesai gününde olabiliyor. Çıkışınızı yaparken hausmeister’dan randevu alın, kontrol edip size bir kağıt veriyor. Bununla rosenbergerstrasse 18’den nakite çevirebilirsiniz. Almanya’da mesai saatleri 8-5 arası olmuyor. Kurumların sitelerinden mutlaka kontrol edin kapıda kalmayın. Mesela parayı alacağınız bu kurum öğlene kadar çalışıyor.

Ulaşım Olanakları: Direk ankara-stuttgart uçuşları bulmak mümkün. Dönem dönem bu uçuşlar çok ucuz olabiliyor. THY ve sun exspress’i kontrol etmeyi unutmayın.

Şehir içinde ulaşım otobüsler, s-bahn ve u-bahn’larla gerçekleştiriliyor. Ulaşım ücetleri genelde pahalı. Bu yüzden semesterticket denilen 6 aylık biletlerden alabilirsiniz. Bu üzerinde resminiz bulunan bir kimlik. 6 aylık 196 euro ve bütün hatlar ve zone’ları kapsıyor. Yaz dönemi için nisan-eylül ayları, kış dönemi için ekim-şubat ayları için alabilirsiniz. Dil kursu için gittiğiniz ilk ay bu bileti alamazsanız 56 euro’ya aylık biletler var. Hergün kursa gideceğiniz için bunlardan alabilirsiniz. Aylık biletle sadece 2 zone içinde hareket edebilirsiniz. Akıllı telefonunuz var ise VSS uygulamasını indirip kolayca Stuttgart içinde nereden nereye neyle kaç saatte gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Haftasonları ve saat 6’dan sonra öğrenci kartınızla heryere bedavaya gidebilirsiniz.

Almanya içinde ulaşım için tren rahat bir seçenek. Baden-Württemberg eyaletinde bir yere gidecekseniz baden-württemberg ticket alıp ucuzca gezebilirsiniz. Eğer haftasonu eyalet dışına çıkacaksanız schöneswochenende ticket alıp 5 kişiye kadar 44 euro ödeyip birgün içinde istediğiniz heryere gidebilirsiniz.Trenle ilgili bilgilere DBahn uygulamasını indirip bakabilirsiniz. Ayrıca meinfernbus otobüs şirketiylede ucuza seyahat edebilirsiniz. Bunun dışında baden, frankfut HAHN ve memmingen (münihe yakın)’den ryanair ile yolculuk edebilirsiniz. blablacar.de adresinden internetten ödeme yapmadan uygun ücretlerde araç bulabilirsiniz.

Vize İşlemleri: Vize için iDATA’dan randevu almanız gerekmekte. Randevu alırken bir miktar ücret ödemiz istenmekte. Sonra size gerekli belgeleri mail atmaktalar. Genelde 1 hafta sonraya randevu vermekteler. Aylık bursla birlikte toplam 675 euro para kaynağınızın olduğunu garantilemeniz gerekmekte.

İkamet İzni ve Ücretleri: Vizeniz olduğu sürece ikamet almanız gerekmemekte. Okula kayıt olurken verecekleri burslu öğrencidir yazılı kağıdı rathaus’a götürdüğünüzde ücretsiz olarak oturma izni alabilmektesiniz.

Kişisel Görüşler: Kısıtlı bir şekilde yaşarsanız almanyanın koyduğu kota olan 675 euro mantıklı. Ama ERASMUS partileri, gezileri, müzeler derken aylık 800-900 euro olabiliyor. İlk ay çok para harcayacaksınız. Bu sizi korkutmasın diğer aylarda normale binecek. Hausmeisterlar 45 euro’ya yastık, yorgan, nevresim satıyor ama bunu ikea’dan çok daha ucuza getirebilirsiniz. Internet bağlatmaya gittiğinizde selfnet’te wifi routerlar 20 euro’ya mevcut. Fiyatı gerçekten çok uygun hemen alın derim. Ya da aynı evdeki arkadaşınızla ortak kullanabilirsiniz. Gittiğinizde mümkün olduğunca çok aktiviteye katılın. Almanca kursu kaynaşmak için güzel bir ortam. Excursionlardan mutlaka birine gidin. ESN ve AEGEE’nin ayarladığı etkinlikleri kaçırmayın. Erken dönmek istiyorsanız hocalara dönem başında temmuzda oral exam almak için talepte bulunabilirsiniz. Yazılı onay almayı unutmayın, sonradan öyle bir şey konuştuğumuzu hatırlamıyorum diyebiliyorlarmış. Kasımda ve nisanda öğrenci bit pazarı oluyor. Çok ucuza eşyalar bulabilirsiniz. Bunun dışında her cumartesi 10.00-16.00 arası karlmarkt’da bit pazarı kuruluyor. Çok güzel hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Almanya’da genelde yolda sokakta başınız sıkışırsa dönercilerden yardım istemekten çekinmeyin. Türkiye’den okumaya geldiğinizi söylerseniz hemen ilgilenirler.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.