Saarland Üniversitesi

Erasmus Değişim Programı üyesi olan ve Almanya’da Saarland Bölgesi Saarbrücken şehrinde bulunan Saarland Üniversitesi (Saarland University) 1949 yılında kurulmuş olup yaklaşık 18.000 öğrencisi vardır. Saarland Üniversitesi tanıtım filmi için tıklayınız

Akademik Takvimi: Ekim- Subat ve Nisan- Agustos dönemlerinden oluşan üniversitede Eğitim dili: İngilizce ve Almanca olup ingilizce ders açılmaktadır. Eylül-Mart (Dönem 6 ay görünüyor ama dersler Eylül ortasında başlıyor. Çoğunluğu Şubat sonuna kadar bitiyor ama derslerin programını kontrol etmek lazım.

Oryantasyon programı ve içeriği: 1 gün süren programda alınabilecek dil dersleri ve okuldaki faaliyetler hakkında kısa bilgiler verilmekte. “Toplantı şeklinde yapılıyor. Kısaca neler yapılması gerektiği, kimlerden yardım alınabileceği anlatılıyor. ZiS (Zentrum für internationale Studierende) kendi etkinlikleri ile ilgili bilgi veriyor.”

İngilizce ders açılıyor mu? Açılan dersler eğitim dili ve içeriği ilgili sayfalarda vardır.

Dil kursu: Dönemle paralel devam eden başlangıç kursu ve dönem başlamadan yoğunlaştırılmış dil kursları ücretsiz olarak verilmekte. “Dil kursu var. Ücretsiz ve kredilendiriliyor. Dönem başlamadan verilen yoğun dil kursları da var. Ben dönem içinde verilen başlangıç kursuna katıldım. Tarihleri dönemle paralel.”

ODTÜ ile Kıyaslama: ODTÜ ‘deki eğitime kıyasla daha zor daha yoğun bir program izlenmekte. Dersler için her hafta ödev talep edilmekte. ODTÜ Bilgisayara göre ders yükü daha fazla, teorik, pratik alan az. ODTÜ deki gördüğümüz sistemden farklı alışması zor.

İki tane bölüm dersi aldım, biri Cryptography diğeri Computer Graphics. ODTÜ ‘deki eğitime kıyasla daha zor daha yoğun bir programa sahipler. Her iki ders için de her hafta ödev teslim etmem gerekti. Cryptography’den kaldım, Computer Graphics’ten geçer not aldım. Döndüğümde bölüm tarafından sayıldı.

ECTS / Transkript: Evet

Konaklama Olanakları: Üniversite yurt olanakları hakkında bilgilendiriyor. Erasmus öğrencilerine sınırlı sayıda kontenjan ayrılıyor. Başvuru sırasına göre seçiyorlar. Bana yurt çıkmadığı için Carl Duisberg Haus’tan oda kiralamıştım. Yurt ücretleri 180 Euro’dan başlıyor. Ben kaldığım oda için aylık 260 Euro verdim. Depozito isteniyor.

Konaklama konusunda oldukça yardımcılardı. Bana ve arkadaşıma yurt buldular. Ancak önerim karşı üniversiteyle çok çabuk irtibata geçilmesi bu konu hakkında, yoksa kalacak yer bulmak çok sıkıntı olabilir. Aylık 189 euro kira veriyordum ve depozitosu 2 aylık kiraydı ve çıkarken geri verdiler. Yurtlar için önereceğim sayfa bu: http://www.studentenwerk-saarland.de Karşı üniversiteyle mailleştiken sonra zaten gerekli linkleri onlar atıyor. Hostelde sadece bir gün kalmak zorunda kaldım çünkü oraya gittiğimde akşam saatleriydi ve sadece sabah 8-12 arası yurda kayıt alınıyordu.

Saarland Okulun yurtları

Carl Duisberg Haus evleri hakkında bilgiler

Ev arama sitesi:

Ulaşım Olanakları: Saarbrücken’e gitmek için öncelikle İstanbul-Frankfurt uçağına bindim. Sonra Frankfurt’tan trenle Saarbrücken’e geçtim. Dönerken yine Frankfurt’a otobüsle geçip oradan Frankfurt-Ankara uçağına bindim. Şehirlerarası otobüsler gerçekten çok ucuz. Genellikle Almanya’da faal olup Avrupanın birçok yerinde sefer yapan ve oldukça ucuz olan bir firma var: https://meinfernbus.de Özellikle gezerken çok ucuza ulaşım sağlanabiliyor. Bunun dışında, Saarbrücken’de şehiriçi ulaşım çok düzenliydi. Öğrenci kimliğiyle eyaletiçi(Saarland eyaleti) bütün ulaşımlar ücretsizdi.

Saarbrücken’de havalimanı var. Antalya’dan hergün uçak kalkıyor. Frankfurt üzerinden de gidilebilir. Frankfurt Havalimanından Saarbrücken’e trenle geçilebilir.

Şehirlerarası ulaşım için tren ya da otobüs kullanılabilir. Otobüsler Fernbusbahnhof’tan kalkmakta. Okul kaydında verilen kimlik kartı semesterticket olarak kullanılmakta. Toplu taşıma ücretsiz olarak kullanılabilmekte. http://www.saarfahrplan.de/ ile daha detaylı bilgiye ulaşılabilir.

Vize İşlemleri: Vize için erken başvuru yapılmalı. http://idata.com.tr/tr/ sitesinden detaylı bilgi alınabilir. Randevular idata’dan alınmakta ve belli bir miktar ödemek gerekmekte. Belgeleriniz tam ise 2-3 güne vize verilmekte.

Vize sürecine idata’yı arayıp ulusal vize almak için randevu istedim. 20 lira civarı bir para randevu almak için ödeniyor. Bunu gerçekten erkenden halletmek gerekiyor çünkü çok sonraya randevu çıkabiliyor özellikle Almanya için. Bunun dışında vize almak için herhangi bir para vermenize gerek yok eğer hibeliyseniz. Hibesizseniz işlem biraz daha zor ve farklı sanırım. Bana gönderilen belge listesini tamamladıktan sonra randevu gününde 1saat içinde belgelerimi teslim ettim. Eğer karşı taraf size istediğiniz süre için vize vermiyorsa birazcık ısrar edip erken gitmeniz gerektiğine inandırın. Ben öyle yapınca vizem bir hafta öncesi bir tarihten başlatıldı. Konsolosluktaki işlemden iki gün sonra da pasaport-vize kargoyla evime geldi.

İkamet İzni ve Ücretleri: Almak gerekmekte. Ücretsiz. Bürgeramt’tan alınıyor. Çalışanlar İngilizce biliyor. Şehirden ayrılırken uğrayıp iptal ettirmek gerekmekte.

“Adı ikamet izni mi bilmiyorum ancak banka hesabı açabilmek için şehre kaydolmak gerekiyordu. Ayrıca bir keresinde pasaportumu yanıma almayı unuttuğumda Alman polisi şehre kaydımı kontrol ederek geçişe izin vermişti. Bu işlem tamamen ücretsizdi ve ısrarla yapmamız söyleniyordu.”

Kişisel Görüşler: Aylık masrafım 400-450 Euro arasında oluyordu.(Yiyecek, Kira, İnternet) ZiS etkinlikleri takip edilebilir. Yakın şehirlere geziler düzenliyor, buluşmalar ayarlıyor, kültür tanıtım günleri düzenliyor. Şehir merkezinde de birçok festival, etkinlik oluyor.

Aylık harcamam yaklaşık olarak 700 euro civarıydı. Gezdiğim zaman artıyordu ancak hiç gezmediğim ve dışarı çıkmadığım bir haftda 15euro ile geçinmiştim. Tavsiyem marketlerdeki ürünler çok kaliteli ve ucuz olduğu için alışveriş yapıp kendi yemeğinizi yapmanız üzerine. Almanya güz döneminde çok farklı. Noelin en güzel yaşandığı ülke olduğuna şüphe yok. 1 ay boyunca hiç kalkmayan noel pazarları normalde saat 8de ölü olan şehrin gece 1’lere kadar canlı olması vs. Tavsiyem noel döneminde Almanya’da imkan dahilindeki her yerin gezilmesi yönünde. Bunun dışında Saarbrücken şehri Paris’e, Amsterdam’a ve daha birçok turistik şehre çok yakın. Bu yüzden konumu sayesinde çok fazla yer gezilebiliyor.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.