Nantes Üniversitesi

Fransa’nın Nantes şehrinde bulunan Nantes Üniversitesi (Université de Nantes) 110 ülkeden gelen yaklaşık 35.000 öğrencisi ile Parası çok olan Erasmus öğrencileri için tavsiye edilen bir üniversitedir.
Erasmus için bu üniversiteye gittim ve bir dönem boyunca orada okudum. Bölümüm tarih ve master öğrencisiyim.
Aşağıda vereceğim bilgiler haricinde sorusu olan arkadaşlar çekinmeden sorularını email ile sorabilirler.
Université de Nantes/Nantes Fransa’nın 6.büyük kenti ve güvenli bir şehir Erasmus için uygun bir yer.

Oryantasyon programı var ancak ben biraz geç geldiğim için kaçırdım.Oryantasyon programında okul kütüphanesi ile ilgili bilgi veriliyormuş. Ben kütüphane görevlilerine durumu belirttiğimde beninle 30 dakika kadar ilgilenip, her şey tek tek tanıttılar.
Eğitim dili: Fransızca, başvururken Fransızca bildiğimi kanıtlayan bir belge istediler. (okulun modern diller bölümünden alınan belge kabul)
İngilizce ders açılıyor mu? Université de Nantes’da İngilizce dersler açılmıyor.Hocalarla veya çalışan personelle de İngilizce irtibat kurmanız neredeyse imkansız. Ders listesini gösteren sayfa mevcut:
http://mob4in.univ-nantes.fr/Accueil.do?rubrique
Dil kursu var mı? Ücretli mi? Hangi tarihler arasında? Kredilendiriliyor mu?
Sadece güz dönemi için bir dönem boyunca Fransızca destek dersleri veriliyor. Fransızca dersleri ücretli değil; ancak kayıt olduğunuz takdirde eksiksiz katılımınız bekleniyor. Kurs Eylül-Aralık ayları arasında, haftada 6 saat. Kurs
kredilendirilmiyor; ancak belirli bir not sistemleri var, yeterli puanı toplayan öğrencilere katılım sertifikası veriliyor.

ODTÜ’ye kıyasla dersler, daha hafif geçiyor.Her şeyden önce öğrenciler kendi dillerinde eğitim alıyor ve sınava giriyorlar. Ancak burada öğrencinin derse katılımı daha çok bekleniyor. Her dersin CD ve TD gün ve saati var. CD’de hoca ders anlatırken, TD’de öğrencinin sunum yapması, dersle alakalı okuduğu bir kitabı sunması bekleniyor. Bunlar ayrıca notlandırılıyor, bazı derslerde öğrencinin TD’deki performansı ara sınav notu yerine
geçebiliyor.
Yurt Olanakları Fransız sisteminde yurt olanakları en çok doktora öğrencisine, sonra yüksek lisans sonra da lisans öğrencilerine tanınıyor. Yüksek lisans ya da doktora öğrencisiyseniz devlet yurdu çıkması olasılığı çok yüksek. Lisans öğrencilerinin Fransa’ya gelmeden bu konuyu göz önüne getirmelerini öneririm. Zira yabancı öğrencilere yurt verileceği garanti edilmiyor.Yetkililerin ilk baktıkları kriter öğrenim durumunuz.

Yurt işleri Crous denilen devlete ait bir ofis tarafından yürütülüyor. Erasmus işlemleriniz sırasında karşı okul başvurunuzdan 1 ay sonra yurt çıkıp çıkmadığını size bildiriyor. Eğer çıkmamışsa başınızın çaresine bakmanız için gerekli zamanınız oluyor. Eğer yurt çıkmazsa bir oda kiralayabilir ya da yarı özel durumdaki yurtlardan bir oda
kiralayabilirsiz. Bu durumda fiyatların yükseldiği unutulmamalı. Crous’un size sunduğu yurtlar, her şey dahil (gaz, elektirik vs) olmak üzere aylık 254 Euro. Bu rakam Fransa şartlarında gayet uygun. Bu yurtlardaki odalar 9 ve 13 metrekare olarak sunuluyor. Yurtların çoğunda mutfak kat tarafından ortam kullanılırken tuvalet ise her odada mevcut.

Özel yurda çıkmanız durumunda aylık 300-350 Euro gibi ücret sizden talep edilir. Bu ücrete ek olarak 30 Euro da elektrik ücreti istenebilir. Crous yurtlarının depozito ücreti 350 Euro. Crous’un sayfasından yurt ve ücretleri incelenebilinir http://www.crous-nantes.fr/logements/nos-logements-2/

Ulaşım her yere ulaşım mevcut. Haftaiçi saat 00:00’den sonra tramvay ve otobüsler duruyor; ancak
haftasonları gece 02h00’a kadar tramvay mevcut. İlgili şehre Türkiye’den ulaşım en kolay Paris’ten trenle sağlanabilmekte. Dileyenler Paris’ten Nantes’a uçakla da geçebilirler; ancak bu durumda uzun aktarma saatleri ve fahiş uçak bileti fiyatlarına da hazır olsunlar. Bu durumda ekonomik yol Paris’ten iki saat yapacağınız tren yolculuğuyla Nantes’a gelmek, Nantes Tren Garı şehrin içinde olduğu için oradan yurdunuza ya da apartmanınıza
gitmek çok basit. Tren garınının hemen önünden tramvaya binebilirsiniz.Nantes’da öğrenciyseniz aylık sadece 30 Euro’ya aylık paso alabilir toplu taşımadan bir ay boyunca sınırsız yararlanabilirsiniz.
Vize İşlemleri
Vize süreci Campus France’ile beraber yürütülmek zorunda. Kampüs France’dan onayaldıktan sonra vizede her türlü kolaylık sağlanıyor. Belgelerimi verdikten sonra vizenin bana ulaşması 3-4 gün kadar sürdü. Vize başvurusu için ve Campus France için ayrı ücretler talepediliyor. Campus France için 80 lira, vize için 90 Euro gibi bir ücret ödediğimi hatırlıyorum. Fransa’da yabancı öğrencilerin eğitimleri Campus France tarafından gerçekleştiriliyor. Vize alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus Campus France’a belgeleri tam teslim etmek. Eğer Campus France’dan onay çıkmazsa öğrenci vizesi alamıyorsunuz.
İkamet İzni Süreci
3 aydan fazla kalanlara ikâmet izni almak zorunlu, eğer 3 ay geçmesine rağmen hâlâ almamışsınız sınır dışı  edilebilirsiniz. İkâmet izni için, Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelen öğrenciler için doktor randevusu veriliyor.  Doktor sizi kısa bir muayeneden geçirdikten sonra, bazı temel aşılarınız var mı gibi sorular soruyor.  Muayene sonrası  da oturma izniniz veriliyor. Oturma izni ücretli, 58 Euro değerinde pul almanız gerekiyor. Pulile ilgili bilgiler Erasmus ofisi tarafından öğrencilere anlatılıyor.
Genel Bilgi
Fransa’yı tercih edecek ODTÜ öğrencilerine söyleyebileceğim en temel şey, kesinlikle Fransızca bilip gelmeleri ve İngilizcelerine güvenmemeleri. Fransa’da profesörlerle ve diğer öğrencilerle İngilizce iletişim kurabilmek çok zor ve zahmetli. Erasmus öğrencilerine okulu tanıtan broşürlerin ve öğrencilere yönelik her türlü broş ürün sadece Fransızca hazırlandığını belirtsem sanırım durumun ciddiyeti anlaşılır.

Fransızlar yemeyi, içmeyi ve gezmeyi çok sevdikleri için gelecek öğrencilere sunabilecekleri imkânlar çok fazla. Nantes için konuşursam perşembe akşamından itibaren Fransızlar barlarda eğlencelere başlar, sinema ve tiyatroları doldururlar. Trenle çevre illere gezebilir, Pays de Loire şatolarını ziyaret edebilirsiniz. Müzeler için de yıllık paso almak mümkün, yıllık pasoyla müzeleri sınırsız gezebilirsiniz.

Fransa’da Avrupa Birliği dışından gelen öğrenciler için oturma iznini alanlara neredeyse bütün müzeler ücretsiz.  Louvre, Musée  d’Orsay gibi ünlü müzelerin giriş ücretleri yüksek olmalarına rağmen ücretsiz gezebilirsiniz. Şunu belirtmekte fayda var, eğer oturma izniniz yoksa ücret ödersiniz. Bunu mutlaka bilet satıcısına belirtiniz.

Aylık toplam masrafım 1000 euroya yakın oldu; yemeklerimi genellikle okulun yemekhanesinde yedim (3.80 Euro) ya da kendim pişirdim. Okul yemekhanesi sadece öğlenleri öğrencilere hizmet veriyor. Öğle yemeğini Fransız restoranlarında yemek isteyenler en az 12 Euro’yu gözden çıkarmaya hazır olmalılar.

Son  olarak  Paris’i Erasmus için kesinlikle tavsiye etmem. Yurt çıkma olasılığı çok az ve apartmanlar aşırı pahalı. Erasmus harcınızın tümünü Paris’te sadece bir odaya en fazla iki aylık kira olarak verebilirsiniz. Ayrıca Paris’teki yaşam da çok pahalı ve daha lüks.
Kolay Gelsin
Oğuz Cabar
oguz.cabar@metu.edu.tr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.