Hague Üniversitesi

Hollanda’nın Lahey (Hague) kentinde bulunan Hague Üniversitesi (The Hague University) 140 ülkeden 26.000 öğrencisi ile uluslararası eğitim veren bir üniversitedir. Hague Üniversitesi’nin Eğitim dili İngilizce olup ODTÜ ile Akademik takvimleri farklıdır. Genel olarak derslerin büyük çogunluğu ingilizcedir. Başvuru sürecinde exchange ofis ile devamlı iletişim halinde oluyorsunuz, bu ofisten yeni dönemde açılacak dersler ve bunların içeriğiyle ilgili bir talepte bulunabilirsiniz.

Oryantasyon programı: Oryantasyon programı var ancak ODTÜ’de finallerle çakışmaktadır. Oryantasyon programı hem okulun ve derslerin işleyişini anlatmak açısından ve dığer exchangelerle tanışmak açısından çok faydalı olmaktadır. Ders ekleme ve seçme konusunda bilgilendirme sonrada kısa bir şehir ve bot turu yapılmaktadır. Bu yüzden tarihleriniz çakışmıyorsa erken gidip oryantasyona katılmanızda fayda var. Bir hafta süren programda, dersler, kayıt gibi konulardan Hollanda’ya dair günlük pratik konulara kadar geniş yelpazede bilgiler verilmektedir.

http://www.thehagueuniversity.com/exchange-programmes/registration Bu adresten akademik takvime ulaşılabilir. Oryantasyon proğramı vardı, bir gün sürdü. Üniversitenin imkanlarından bahsedildi. Üniversitenin kütüphane spor salonu kafateryası vb tesisleri tanıtıldı. Üniversitenin başarıları hakkında genel bir bilgi verildi. Hague Üniversitesi konferans salonlarından bir kaç tanesi gösterildi. Bir kaç akademisyen eşliğinde oryantasyon tamamlandı.

Hague Üniversitesi tanıtım günlerinde ilk gun universite binasi hakkinda bilgi veriliyor ve gosteriliyor. Sonraki bir kac gun sehir turlari oluyor ve sehirdeki onemli yerler hakkinda bilgiler veriliyor. Haftanin son 1 veya 2 gunu ise dersler ve ders kayitlari islemleri hakkinda bilgilendirme yapiliyor.

Dil kursu var mı?: Çeşitli dil kursları verilmekte. www.hhs.nl adresinde ilgili bolume girerek ders listesi gorulebiliyor. Ayrica Hollanda’ya gelmeden once de mail olarak dersleri gonderiyorlar.

ODTÜ ile kıyaslama: Dersler daha çok interaktif olarak yapılmakta. Ders yükü yok denecek kadar az olmakta. Eğitimin zorluk derecesi odtüdeki derslere göre oldukça kolay. Ders yükü de seçtiğiniz derse göre değişiyor.Bazı dersler için hem sınav, sunum ve proje teslim etmeniz gerekiyor, bazılarını ise iki essayle finale girmeden geçebiliyorsunuz. Hollanda’da sömesterlar ikiye ayrılıyor bu sebeple bahar döneminde giderseniz üçüncü ve dördüncü dönem dersleriniz olucaktır. Bazı dersler sadece üçüncü veya dördüncü dönem açılırken bazı dersler iki dönem de devam ediyor. Vize diye birşey yok yalnızca final var.
Dersler Odtü’deki derslere nazaran daha kolaydı. Dersler doyurucu bir içeriğe sahip değildi. Genelde karşılıklı muhabbet şeklinde geçti dersler, ders geçmek kolaydı çünkü geçirmek için 50 tane sınava girebiliyordun tekrar tekrar.
ECTS / Transkript:Transkript Odtü’nün Erasmus ofisine gönderildi

Hague Üniversitesi Yurt imkanları: Okulun yurdu bulunmamakta, Hollanda genelinde hizmet veren özel bir kuruma yönlendirilmektesiniz. Okulun kampüsü olmadıgı için doğal olarak yurt olanagı da saglamıyor ögrenciye. Okul anlasmalı oldugu Duwo isimli sirkete yönlendiriyor yurt olanagı için. Burda fiyatlar aylık 300-600 euro arası değişiyor. Temizliğinden kendiniz sorumlu oldugunuz bir daire bulabiliyorsunuz bu şirket aracılığıyla.Ancak arkadaslarım ve ben, genel olarak butun ogrenciler, duwonun pahalılıgından ve ilgisizliğinden şikayetciydik. Bunun dısında okula yakın ev kıralama olanakları da mevcut.

Hague Üniversitesi yurtlara sahip değil, ama okul özel bir şirkete yönlendiriyor. Özel şirketle şartlarda anlaşırsan, henüz Türkiye’deyken yurtta bir kişilik yer ayırtabiliyorsun. Bunun için ciddi miktarda paraları peşin olarak yurda yerleşmeden bir ay once yatırman lazım. (1500 euro). Yurdun aylık ücreti 300 euro ile 750 euro arasında değişiyordu.

Okul sizi DUWO adli bir sirkete yonlendiriyor. Buraya gelmeden once internet sayfasindan rezervasyon yapilmasi gerekiyor ve bu konuda acele edilmesini oneririm cunku cabuk doluyor. Bizdeki yurt kavramindan farkli. Ben bir apartman dairesinde (Waldorpstraat 47) 3 kisi ile birlikte kaldim. Mutfak malzemeleri mobilyalar, nevresim takimlari gibi malzemeler sirket tarafindan kisiye ozel ve yeni olarak saglaniyor. Temizlikten kendimiz sorumluyduk. Ayrica ev tutulmasini onermiyorum cunku DUWO cok da ucuz olmasa da kendi basiniza ev kiralamak cok daha pahaliya geliyor.

Ulaşım imkanları: Bisiklet varken toplu taşımaya gerek olmamakta. Şehirler arası da trenlere grupça daha düşük miktarlarda bilet alınabilmekte. Bir yıldan az kalan öğrenciler için indirimli kart olmadıgı için bizler için pahalıydı. Bir yıllıgına erasmusa giden arkadasların %40 indirim hakkı kazandıgı bır kart cıkartmaları mumkun. Bunun dısında sehır ıcı tramvaylar 3 euro, şehirlerarası tren biletleri de oldukca pahalı bir öğrenciye göre. Hollandaya gelir gelmez edinmeniz gereken en önemli sey bisiklet,burada bisikletiniz olursa her yere rahatca ulasım saglar ve butun etkinliklere rahatca katılabilrsiniz.Civardaki küçük sehirlere de trenle gitmek yerine bisikletinizle gidebilirsiniz.

Herkes bisiklet kullaniyor. bcycleit diye non-profit organization’dan iyi durumdaki bisikletleri kiralayabilirsiniz. Cok daha kolay oluyor. Ben 4 aylik 75 euro vermistim, donem arasinda kontrolunu de yapiyorlar. Ancak cok fazla kullanamadim cunku fazlasiyla yagmur yagiyor ve hava Turkiye’dekinden cok daha fazla ruzgarli oldugu icin bisiklet surmek benim icin neredeyse imkansizdi (surebilen insanlar vardi ama…). Onun disinda Tramvay ve Otobusle heryere ulasim cok rahat. OV-Chipkaart aldiginizda o kadar pahaliya da gelmiyor.

Vize süreci: Yüksek vize ücreti haricinde sıkıntı yaşanmamakta. Randevu alınmasıyla pasaportun dönüşü 1 hafta kadar sürmekte. Oturma izni için yaklasık 300 euro gibi bi rakam ödemeniz gerekiyor. Bunun dışında gerekli evrakları hazırladıgınız surece vize surecınde herhangı bır problem cıkmıyor. İlk asamada uc aylık vıze verıyorlar,daha sonra hollandaya gıdınce bazı testlerden gecıp oturma ıznı cıkarıyorsunuz ve oturma ıznı kartınızı alıyorsunuz hemen. Bu testlerı okulun ayarladıgı bır gunde rahatca yapmak mumkun.

İkamet:İkamet izni almak gerekiyor fakat ücretli değil

Kişisel görüşler: Aylık masraf kira dahil 550 euro civarında olmakta. İşlemleri zamanında ve ertelemeden halletmek önem arz etmekte. Residence Permiti aldığınızda kaybetmemeniz önemli çünkü yeşil pasaportunuz yoksa Residence permit geçerli olmakta. Ülke çapında neredeyse herkes İngilizce konuşmakta ve çok yardımcı insanlar var o yüzden hiç bir konuda sıkıntı yaşanmamakta.

The Hague Amsterdam’ a yakın olması dolayısıyla güzel bi şehir. Şehir merkezine okul cok yakın,öğrenciler olarak kullanılabılecek cafe,bar ve pubların sayısı yeterli. Bunun dısında sehır içerisinde havanın guzel oldugu zamanlarda arkadaslarınızla vakıt gecirmek için gidebileceğiniz çok sayıda parklar var, bisikletinizle gittiğiniz zaman her yere ulasım 15 dakika en fazla yarım saat sürüyor.Şehrn kumsalı olması gercekten hollanda da bulunmaz bir nimet. Güneş gören hollandalılar soluğu sahilde alıyor,ve yine burada da kıyı seridi boyunca bir suru cafe,restoran ve beach clublar var.(fiyatları genel olarak pahalı özellikle yemek yemek isteyenler için). Şehrin içinde iki tane sinema var benim bildiğim.Bunun dısında gidebileceğiniz müzeler de mevcut. Inci kupeli kızın tablosunun bulundugu müze,Escher müzesi ve maduradam bunlardan birkaçı.

Aylık toplam 1000 euro civarında masraf oluyor. Turistlerin pek tercih ettiği bir şehirde yaşamıyordum. Güzel bir sanat galerisi ve müze gezdim. Kültürel etkinlik olarak daha fazla yapacak bir şey bulamadım. Hava şartları pek iyi olmadığından turistler tercih etmiyordu sanırım.

Islemleri zamaninda ve ertelemeden halletmek cok onemli. Residence Permiti aldiginizda kaybetmemeniz onemli cunku yesil pasaportunuz yoksa Residence permit gecerli oluyor. Vizelerin suresi 6 ayi kapsamiyor genelde. Ulke capinda neredeyse herkes Ingilizce konusuyor ve cok yardimci insanlari var o yuzden hic bir konuda sikinti yasanmiyor.

Derslere gidilmesi ve calisilmasi tarafimca onerilir cunku saygiya cok onem veriyorlar ve butun bir donem boyunca gormedikleri bir ogrencinin not istemesinden hoslanacaklarini sanmiyorum.