Hamburg Üniversitesi

Almanya’nın Hamburg şehrinde bulunan ve Erasmus Öğrencileri için cazip bir üniversite olan Hamburg Üniversitesi (University of Hamburg) 1919 yılında kurulmuş ve yaklaşık 45.000 öğrenci öğrenim görmektedir.

Akademik Takvimi: Ekim- Subat Nisan- Agustos dönemlerinden oluşmaktadır.

Oryantasyon programı ve içeriği: 3 gün süren bir oryantasyon programı var. Hamburg Üniversitesi ve dersler hakkında genel bilgiler verilerek kitapçıklar dağıtılıyor. Hamburg’da bir gezinti tertip ediliyor.

Eğitim dili: İngilizce (Avrupa Çalışmaları bölümü için)

İngilizce ders açılıyor mu? Evet, derslere üniversitenin internet sayfasından ulaşılabilmekte.

Dil kursu: Dil kursu var. Dönem başlamadan iki hafta önce yoğun kurslarla birlikte, dönem boyunca alınabilen birçok dil kursu var. Sadece Almanca ile de sınırlı değil. Bunlardan bazıları: İngilizce, Türkçe, İspanyolca, Korece vb. Dersler kredi başı 3 ECTS.

ODTÜ ile Kıyaslama: ODTÜ’de eğitimin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Burada da çok ilginç dersler var. ODTÜ’ye kıyasla Hamburg Üniversitesi’ndeki dersler daha çok pratiğe dayalı olmakta. Yani sunum, makale yazımı, simulasyon gibi öğeler derslerde daha ön planda yer almakta. Ayrıca blok ders yöntemi uygulanmakta.

ECTS / Transkript: Evet

Hamburg Üniversitesi Konaklama Olanakları: Üniversite yurt konusunda yardımcı olmaktadır. Hostel imkanları da son derece geniş olmakta. Onların aracılığıyla yurda başvuru için form doldurmuştum ve başvurumu onlar yapmışlardı. Bu sayede Paul Sudeck Haus öğrenci yurdunda kaldım. Yurdun aylık ücreti 264 euro. Depozito olarak da 300 avro ödedim. Hamburg’da ev olanakları da çok yaygın, ama genel olarak kiralar çok yüksek bu yüzden öğrenciler şehir merkezine yakın olmayan semtlerde birkaç kişi ev tutmayı tercih ediyorlar. Hamburg hostel konusunda da zengin bir şehir. Örneğin, Haubtbahnof’un (Merkez İstasyon) hemen yanında “Generator Hostel” diye çok tercih edilen bir hostel var.

Hamburg Üniversitesi Ulaşım Olanakları: THY, Sun Express gibi havayolu şirketleri Hamburg’a doğrudan sefer düzenlemekteler. Şehir içi ulaşım olanakları da gayet yaygın, her yere otobüs ve metro bulunmakta. Dönem başında harç olarak okula 238 euro ödediğinizde “semester ticket” verilmekte. Bu kartla öğrenciler, otobüs ve metrolarda ücret ödemeden seyahat edebilmekte, ayrıca öğrenci yemekhanesinde (mensa) indirimli yemek yiyebilmekte. Semester Ticket ile dönem boyunca ulaşım Hamburg ve çevresinde bedava. Dönem ücreti: 255 Euro.

Münih aktarmalı Lufthansa seferleri en makul ulaşım seçeneği. Semesterticket ile Hamburg içi tüm ulaşım sınırsız. Kayıt sırasında bu bilet alınıyor.

Hamburg Üniversitesi Vize İşlemleri: Evraklar eksiksiz teslim edildiğinde 4-5 gün içinde vizeniz verilmekte. Eğer D tipi öğrenci vizeniz kalış döneminizi karşılıyorsa gerek yok. Eğer ikamet izni gerekiyorsa bile, burslu öğrencilerden ücret alınmıyor.

İkamet İzni ve Ücretleri: Erasmus süresi 3 aydan fazla olduğu için göçmen bürosuna kayıt olmak gerekmekte. Bu işlem için 10-15 euro alınmakta. İlk hafta içinde belediyeden adres kayıdı yapmak gerekiyor. 15 euro civarı bir ücreti var. Bunun dışında ikamet izni gerekmiyor. Ankara’dan alınan vize yeterli.

Kişisel Görüşler: Vizeye her ihtimale karşı en az 1.5 ay öncesinden başvurulmalı. Hamburg gerçekten pahalı bir şehir, bütçeyi ona göre ayarlamak gerekiyor. Kira dışında aylık en az 320 Euro giderler için, bunun içinde bir yerleri gezip görmek dahil değil. Hamburg çok canlı bir şehir. Güz dönemi gidecek öğrencilere ‘Meine Frei KArte’ adında bir kart veriliyor. Bu kartla birçok müze, tiyatro, bale, opera, galeri vb görmek mümkün.

“Okulda Erasmus öğrencileri ile ilgilenen birim, bizim kaynaşmamız için haftalık toplantılar organize etti; ayrıca Bremen, Berlin, Sylt gibi şehirlere geziler düzenledi. Bunun dışında arkadaşlarla kendi aramızda da başka ülkelere geziler organize ettik. Aylık masrafım yaklaşık 550-600 avroydu, kendi maddi birikimimden de istifade ettim.”

Buna ilaveten, dil konusunda bir öneride bulunmak istiyorum: halkın büyük çoğunluğu İngilizce konuşamıyor. Dolayısıyla gideceklere, gitmeden önce temel Almanca dersleri almalarını öneriyorum. Aslında ODTÜ’de Bulgarca, Yunanca vb. diller için bu kurs açıldı fakat Almanca için açılmamıştı. Bunun doğru bir uygulama olmadığını düşünüyorum.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.