Delft Teknik Üniversitesi

Delft University of Technology

Hollanda’nın Delft kentinde bulunan Delft Teknik Üniversitesi (Delft University of Technology) diğer adıyla TU Delft, Erasmus anlaşmalı olup öğrencilerin en çok tercih ettikleri üniversitelerden biridir. Üniversitede yaklaşık 20.000 öğrenci öğrenim görmektedir. (2015 yılına göre). Eğitim dili yüksel lisans için ingilizce, lisans için ise yeterli miktarda ingilizce ders açılmaktadır. ECTS / Transkript: verilmektedir.

Oryantasyon programı:

***Ders döneminden önceki iki hafta ücretli “Introduction Week” yapılmaktadır. Bölümler de ayrı ayrı günü birlik oryantasyon programı açıyorlar. Program, dekan ve öğretim elemanlarının program ve bölüm hakkındaki sunumları, öğrenci işleriyle tanışma ve fakülte turu içeriyor. Okul hayatında gerekli bilgiler anlatılmakta. Bölümlerin yaptıkları yarım günlük programlara da katılmak mümkün olmakta.

***Öğrenci 2 : Hollanda’ya gidişinizde yaklaşık 75 Euro karşılığında isterseniz yararlanabileceğiniz bir oryantasyon programı servisi sunuluyor. Bu program kapsamında, havaalanı karşılaması, yurt-ev yerleştirme, şehrin bazı önemli yerlerinin gösterilmesi, yiyecek-içecek ikramları, bazı giriş dersleri bulunmakta.

***İki farklı oryantasyon programı var. İlki 3 günlük ve 50 euro, okuldan bir hafta önce, ben ona katılmamıştım. Katılanların anlattığına göre üniversiteyi ve şehri gezip hakkında bilgi ediniyorsunuz.Yararlı olabilir ama Delft küçük bir şehir ve 50 euro pahalı benim kanımca, kendiniz rahatça gezip öğrenebilirsiniz. İkincisi bölümün (Makine) kendi tanıtım programıydı. Her bölümün böyle bir programı var. Yaklaşık 1.30 saat sürüyor. Slayttan anlatılıyor ve en sonunda kayıdınız tamamlanıyor.Gün sonunda da tanışma partisi tarzı bir etkinliği var.

Dil kursu var mı?: Kredilendirilen kurs bulunmakta. Ücretsiz kurs için yoğun talep olduğundan 1 dönemlik erasmus sürecinde dersi almak mümkün olmamakta. Üniversitede lisans dersleri (aerospace engineering hariç) flemenkçe olarak verilmekte fakat yüksek lisans eğitim dili İngilizce

Kredilenen bir dil kursu var ücretsiz ama talep çok olduğu için o dersin kayıtları erasmus öğrencilerinin gelmesinden hatta okula kayıtlarının yapılmasından önceki bir tarihte oluyor bu nedenle 1 dönemlik olan bir erasmus sürecinde o kursu almak mümkün olmuyor. Ayrıca gene talep çok olduğundan bir sınavla dersi almaya hak kazanıyorsunuz eğer hiç Felemenkçe bilmiyorsanız zaten kursu alamıyorsunuz.

ODTÜ ile kıyaslama:  

Mimarlık bölümünde yüksek lisans öğrencimize göre Hollanda da master programı 3 yıllık lisans programının zorunlu devamı olduğu için dersler lisans eğitimi kıvamında ilerlemekte. Bu nedenle ODTÜ’nun programı ile ilişkilendirmek biraz hatalı olacaktır.

Endüstri ürünleri öğrencimize göre : Her ne kadar ODTU ve Tu Delft’in ikisi de teknik okul olsa da sistem işleyişi farklılıkları vardi. Çekilen zorluk ders yükü kaynaklı değil sistem farklılığından kaynaklandı. Ders yükü dönem içine paylaştırılmıştı. Birden fazla teslim olduğu için dönem sonunda çok artan bir yoğunluk yoktu.

*Dersler ODTÜ Mimarlık lisans programı yoğunluğunu bilenler için farklı gelmeyecek düzeydeydi.

Yurt olanakları: Hollanda’nın öğrenci yurtları ile DUWO adında bir şirket ilgileniyor. Erasmus başvurusuyla beraber DUWO’ya da başvurabiliyorsunuz. Yerleştirme sistemleri biraz ilginç, o yüzden sizi bir şekilde sona bırakıp çok tercih edilmeyen yurtları verebiliyorlar. Yurtlar aylık ücret olarak pahalı, ben hibemi yurt kirasına vermiştim diyebilirim. Bu arada kontrat imzalarken 3 aylık kirayı peşin alıyorlar. Hepsinin peşin yatırılması oradayken banka hesabı açtırmanın zorluğu ve hesap açtırmadan transfer yapamama sıkıntısından ötürü daha mantıklı olabilir.

Yurtlar şehirde farklı yerlerde ve farklı özelliklerde olduğundan tercih yapılmadan DUWO nun sitesinden incelenebilir. https://www.duwo.nl/en/home/

Hostel ücretleri sürekli kalım için pek uygun değil. Ev kirası aslında DUWO’nun yurt kiralarından daha uygun olabiliyor, fakat EU vatandaşı hariç kişilere ev kiralayan en sahibi bulmak kolay olmamaktadır.

Tu Delft’in Önerdigi DUWO adında konaklama sağlayan bir şirket var. Bu şirket Hollanda genelinde çesitli kiralık oda ya da daireler sunuyor. Fiyatları çok düşük değil ancak kısa süreli ikamet edileceği için kişinin herhangi bir şirket aracılığıyla daire ya da oda kiralama ihtimali düşük oluyor. DUWO’ nun sagladığı oda ya da dairelerin fiyatları 300-500 euro arası değişiyor. Daha uygun fiyatlı opsiyonlar ya da ev arkadaşları için ‘ find a room(mate) in Delft’ adli Facebook grubuna göz atılabilir.

Ulaşım olanakları: Ulaşım gerçekten kolay Delft küçük bir yer olduğu için bisikletle her yere gidebilmektesiniz. Daha uzak mesafeler içinde çok gelişmiş raylı ulaşım sistemleri bulunmakta.

Gidiş ve dönüşte uçakla Schipol Havaalanı ve oradan da Sprinter tren ile Delft tren garına ulaşmak mümkün, gidilecek yere göre gardan tramvay ve otobüs hatları bulunmakta. Varıldığında havaalanından ulaşım için kart almak başlarda bilet almakla uğraşmamak için iyi olabilir, aldığınız yerden nakitle para da yükleyebiliyorsunuz. Tüm ulaşım istasyonlarında info’lar bulunuyor, ve gerçekten çalışanlar oldukça fazla yardımcı olabiliyorlar, tabi ki İngilizce biliyorlar.

Şehir içi ulaşım için tramvay ve otobüs hatları bulunmakta ama genel olarak arazinin uygunluğu ve Hollanda’nın Konya ile kıyaslanan yüzölçümü göz önüne alındığında bisiklet tercih ediliyor.

Şehirlerarası, Hollanda içinde tren ulaşımı çok yaygın ve tren ağı gerçekten çok geniş.
http://9292.nl/en sitesinden ulaşım için detaylı bilgi alınabilinir.

Öğrenci pasosu alabilmek için Hollanda’da bir banka hesabınız olmalı, kısa dönem için banka hesabı açmak konusunda çok istekli olmayabiliyorlar ama ikametiniz geçtikten sonra posta yoluyla gelen evrakta yer alan BSN number’ı ile hesap açmanız çok da zor değil. Aylık ücreti olan veya direk öğrenci için olan ulaşım kartları mümkün, yalnız bunlarla ilgili İngilizce bilgi verilmiyor, veren başka siteler mevcut.

Amsterdam Schiphol hava alanından Delft’e doğrudan giden trenler var. Şehirlerarası ulaşım da trenler vasıtasıyla çok rahat sağlanıyor. Bisiklet ise şehir içi ulaşım açısından çok önemli bir ulaşım aracı bu nedenle ne kadar erken sağlanırsa o kadar iyi oluyor. Tren, tramvay ve otobüsler açısından da bilet alınabildiği gibi OV chipkaart diye bir kart da alınabiliyor, hatta bu kartın alınması daha faydalı. Belirli saatler arasında %40 indirim sağlayan bir türü de bulunuyor.

****Amsterdam’a uçakla, ordan Delft’e trenle gidiliyor. Tren sistemleri gayet organize ve rahat. Öğrenci pasosu tarzı bir indirim kartı var fakat almak için biraz uğraşmak gerekiyor.

Vize : Okulla başvurduğunuz zaman onlar sizin için vize işlemlerini başlatmaktalar, sadece konsolosluğa gidip vizenizi almanız gerekmekte.

*****Vize süreci yaklaşık 2 hafta sürüyor. Vize alabilmek için oldukça yüksek bir ücret ödüyorsunuz. Ayrıca vize fotoğrafı Hollanda için çok önemli. Anlaşmalı oldukları bir fotoğrafçı haricindeki fotoğrafçıları kabul etmiyorlar. Fotoğraf konusuna kesinlikle dikkat edilmeli.

******İkamet işlemleriyle de vize işlemleri gibi ücretli olarak TUDelft ilgileniyor, vize süresinin geçerliliği kısıtlı olduğundan sonradan kişi adına bir kimlik kartı çıkarılıyor, bunun nasıl ve ne zaman alınabileceği konusu size mail atılıyor. Bu kart Hollanda’da kimlik olarak geçiyor bu yüzden alındıktan sonra ülke içinde pasaport taşımanıza gerek kalmıyor.

***** Vize süreci biraz sıkıntılı ve uzun.Yaklaşık 2,2-5 ay içinde işlemleri halletmek gerekiyor.Başvuru ücreti yok diye hatırlıyorum, olsa da çok cüzi bir miktardır. Dikkat edilecek nokta, belgeleri zamanında toplamak ve teslim etmek. TU Delft’teki koordinatörlerle irtibata geçmeleri en iyisi.

İkamet: İkameti vize ile birlikte almanız gerekmekte, bunun içinde 600 euro gibi bir ücret istenmekte. Gri pasaportla yapılan başvurular kabul edilmemekte.

Kişisel görüşler: Size verilen hibe dışında başka bir ekonomik kaynağınız olması gerekmekte. Hollanda pahalı bir ülke bu unutulmamalı.

GENEL PRATİK BİLGİLER

Mümkünse bahar döneminde gidin, güz dönemi pek bir etkinlik olmuyor ve Hollanda’da günler çok kısa ve hava neredeyse hep yağışlı ve kapalı(biri Ankara’ya gri şehir mi dedi?) baharda günler uzun ve havalar daha güzelken daha çok zevk almanız mümkün olacaktır.

Hollanda, Rotterdam haricinde mimari olarak birbirine çok benzer şehirlere sahip. Gezip ve tavsiye ettiğim yerler: Amsterdam(ne kadar önemli bir bilgi), Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Kinderdijk(Yeldeğirmenleri için) bunun yanında HollandPass’ın sitesi turistik mekanlar için gözden geçirilmeli. http://www.hollandpass.com/

Bisiklet edinmek çok önemli, Delft içinde birçok bisiklet tamirhanesi bulunmakta bunun yanında ulaşması daha zor olsa da bu işi kendi evinde imkanları dahilinde yapan insanlar da var. Bu dükkanlardan ikinci el bisiklet 80-100 euro civarlarında temin edilebilinir. Bunun yanında iyi bir kilit almamanız durumunda bisikletiniz bir haftada çalınabilir(tecrübeyle sabittir).

TUDelft’in Erasmus Topluluğu(ESN) aktif denebilecek bir topluluk, en azından gelen diğer değişim öğrencileriyle tanışmak için. Facebook grubundan takip edin.

https://www.facebook.com/search/top/?q=student%20sale%20delft sitesi öğrenci eşya satışlarının yapıldığı aktif bir site, bir çok ihtiyacınızı buradan karşılayabilirsiniz.

http://delta.tudelft.nl/ sitesi TUDelft içinde çıkartılan Delta dergisinin resmi sitesi olmakla beraber Delft hakkında dükkanlar ve gezilecek yerler gibi bir çok pratik bilgi içermekte.

Tercihe göre müzekart veya haftalık geçerli Holland Pass alırsanız, dolaşırken oldukça karlı çıkarsınız.

Market olarak AlbertHeijn’dan uzak durun fazlaca pahalı.

Diğer erasmus öğrenci görüşü:

Mimarlık bünyesinde STYLOS geziler düzenleyebiliyor, Facebook sayfasından takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/D.B.S.G.Stylos/?fref=ts . Aylik toplam masrafim kira dahil 800-1000 euro arasindaydi.

Bisiklet aldiktan sonra ulasima sadece sehirler arasi yolculuk yapmak için para harcadim. Bisiklet kullanmak gundelik hayati oldukca kolaylastiriyor. Universitenin acildigi ilk haftalarda bisiklet fiyatlari oldukca yuksek. Biraz beklenip alinirsa daha uygun fiyatli bisikletler bulunabilir. Ilk haftalarda bisiklet fiyatlari 40 eurodan basliyor ve satilan cogu bisiklet calinti ve oldukca eski. Ulkede bisiklet hirsizligi cok yaygin. Mutlaka bisiklet kilidi alinmasi gerekli. Bisiklet almak için ‘ *student* sale in Delft!’ isimle facebook sayfasina ya da Marktplaats’a bakilabilir.

******Hollanda’da gida genel olarak Turkiye’den daha pahaliydi. Ancak alkol hemen hemen ayniydi. Eger evde yemek yapilirsa butcede bir miktar rahatlama yasanir. Muze ve kulturel etkinlikler için muze kart mevcut. Cogu muze ve sergi salonlarinda ogrenci indirimi uygulamasi var. Hollanda rahat bir ülke. Bisiklet ve tren kullanılması eğlenceli. Çalışkan, sportif ve disiplinli vatandaşları var ama kendilerine eğlenmek için ayırmaları gereken zamanı da iyi ayarlıyorlar. Genelde hava rüzgarlı ve soğuk oluyor, dikkat edilmesi lazım. Euronun pahalı olmasından dolayı Türkler için çok ucuz bir ülke değil. Gidilip gezilecek çok yer ve yapılacak çok aktivite var, özellikle Hollanda’nın sağ şeridi boyunca.

*****Kalacak yer dışında yiyecek-ulaşım- masrafları için aylık en az 400 euro ayırmakta fayda var. (Delft’te yemek için çok uygun seçenekler yok, sağlıklı ve ucuz beslenmek için yemeğinizi kendiniz pişirmek durumundasınız.) Ulaşım masrafı ise eğer bisiklet kullanıyorsanız sadece şehirler arası ne kadar gezeceğinize bağlı. ns.nl linki fiyatlar konusunda fikir verecektir.

İlk ay mutfak malzemesi alımı, bisiklet alımı gibi ekstra masraflar olacaktır. Bunları da göz önünde bulundurun.

Aylık toplam mastafım ev kirası dahil çoğunlukla 1000 euroya yakın bir miktardı ancak aştığı zamanlarda oldu. Hollanda kuzeyden güneye çok rahat gezilebilecek bir ülke. Trenler Hollanda’daki her şehre sıkıntısız ulaşım sağlıyor. Bunun yanı sıra pek çok müzik festivaline katılmak da olası ve bahar dönemi gidecek olanlar için lale festivali ve Keukenhoff ‘taki lale bahçeleri güzel görüntüler sunuyor. Bunun yanı sıra Belçika, Almanya, Fransa ve İngiltere’ye Hollanda’dan ulaşım da rahat.

www.tudelft.nl adresinden üniversiteyi inceleyebilirsiniz.