Bordeaux Üniversitesi

bordeaux üniversitesi

Fransa’nın Bordeaux şehrinde bulunan Bordeaux Üniversitesi (University of Bordeaux) Fransa’nın en büyük 3. üniversitesi olup Erasmus ve Yurtdışı öğrenim görmek isteyenler için süper bir fırsattır. Kuruluşu 1441’lere dayanan Bordeaux Üniversitesi’nde yaklaşık 50.000 öğrenci Fransızca Eğitim yapmaktadır. Akademik takvimiise 3 dönemden oluşmaktadır.

Oryantasyon programı: “Vardı ancak kendi üniversitemde finallerim bitemediği için Fransa’ya geç gitmek zorunda kaldım ve programa katılamadım.”

İngilizce ders açılıyor mu? Normalde açılmıyor. “Benim dönemimde bir öğretmen Sosyoloji’yi İngilizce dökümanlarda okuma becerisini arttırmak amacıyla İngilizce bir ders açmıştı.”

Bordeaux Üniversitesi ders listesine bölüm web sitesinden (http://ecogestion.unistra.fr) ulaşabilirsiniz. Güz dersleri güz döneminde bahar dersleri bahar döneminde açılıyor. İngilizce ders lisansta hiç yok, bazı masterların ikinci senelerinde birer tane olabiliyor.

Dil kursu var mı?: Akademik dönem boyunca yabancı öğrenciler için açılan dil dersleri mevcut. Extra bir ücret vermeden, okulun bünyesinde, öğrenci ders programına uygun olan Fransızca derslerine katılabilirsiniz. Derslerin hocasıyla konuşularak, dersler ister kredili ister kredisiz alınabiliyor.

ODTÜ ile kıyaslama: Zorluk derecesi aşağı yukarı aynı. Tabi bu derslerin dilinde ne kadar yetkin olduğunuza çok bağlı. Ders yükü ODTÜ ye göre kesinlikle daha az. Dönem boyunca hiç vize yok. Eğer dersin hocası ödev verirse onlar yapılıyor. Birde dönem sonunda finaller var.

ECTS / Transkript: Evet

Yurt ve Konaklama Olanakları: Bordeaux Üniversitesi’nin yenilenen yurtları dışındaki yurtlar rezalet. Korkunç böceklerle ve pis ortamlarda kalmanız gerekebiliyor. Üstelik odalar soğuk oluyor. Size yatak için nevresim takımı, yorgan, yastık vs. yurt tarafından verilmiyor. İlk gidişinizde yurt işleri çok sancılı olabiliyor. “Kendi danışmanımda bu konuda bana hiç yardımcı olamamıştı. Bana sürekli kendisine geri dönmediklerini söylüyordu ancak ben mail attığımda bana dönüyorlardı.” Yinede öğrencinin talep etmesi o kadar da yeterli olmuyor. Birde diliniz henüz oturmamışken, zaten tamamen yabancı bir yerde yalnızken yurt işini ayarlayamıyorsunuz. Eğer benim kendi tanıdığım Fransa’da yaşayan biri olmasaydı yenilenmiş yurtlara beni geçirmezlerdi. Avrupalı değilseniz size pek öncelik vermiyorlar. Yenilenen yurtlar 200-250 avro arası, yenilenmemiş yurtlar 150-200 avro civarında. Sizden belli bir miktar depozito alınıyor. Okulun kendi internet sitesinde yurtlarla alakalı bilgilerde mevcut. Hostel ya da evde kalmakla alakalı hiçbir fikrim yok.
Başvurular Nisan ayında başlıyor, geç kalmadan bu süreci tamamlamak gerekiyor. Onun dışında ev de tutulabilir fakat depozito genelde 3 aylık alınıyor, o yüzden fazla oluyor. Bir de öğrencilere verilen CAF diye bir devlet yardımı var. Verilen kiraya gore öğrenciye belli bir miktar geri ödeme yapılıyor.

Bordeaux Üniversitesi Ulaşım olanakları: Ulaşım olanaklarında pek sorun yaşanmıyor. Genellikle tramvaylarla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ancak onların saatlerini kaçırmamak lazım. Şehirlerarası bizim ülkemizde olduğu gibi otobüsle ulaşım mevcut değil. Fransa’da şehirlerarası ulaşımı sağlayan hızlı trenler var. Kesinlikle tavsiye edilir.
Fransa’yı kuzeyinden güneyine hızlı trenlerle gezebilirsiniz. Çok güzeldir ve çok memnun kalırsınız. Trenlerin bilet fiyatları gideceğiniz yere göre farklılık gösteriyor. Tahmin edeceğiniz gibi önmli ve büyük şehirlere (Paris vs.) gitmek diğer illere göre daha pahalı. Bordeaux’ta tramvaylar ve otobüslerde kullanılabilen bir aylık kart vardır. Çeşitli belgelerle birlikte gidip aylık 28 avro karşılığında bu karttan alıp aylık istediğiniz kadar yolculuk edebiliyorsunuz. O kartlarla aynı zamanda bisikletlerde kiralanabiliyor. Bordeaux’ta bisikletle ulaşım çok yaygın. Gece 12-1 den sonra tramvay olmadığı için bisikletle ulaşım çok daha rahat. Ayrıca şehirlerarası yolculuklar kullanabileceğiniz öğrencilere çıkartılan bir indirim kartıda mevcut. 12-26 yaş kartı diye geçiyor. 60% a varan indirimlerle tren biletlerini alabiliyorsunuz.

Şehirde her yere ulaşım sağlayan tramvay var ve bunun yanında otobüsler de kullanılabiliyor. Onun dışında şehir dışına gitmek için demiryolu ve havayolu kullanmak mümkün.

Bordeaux Üniversitesi Vize İşlemleri: Fransa için Ankara’daki konsolosluktan vize almak bayağı sıkıntılı bir süreç. Belgelerin tamamlanma aşamasında birden fazla kez sizi yoruyorlar. Randevu alsanızda saatlerce beklemeniz gerekebiliyor. Ben sırf vize alırken gitmekten vaz mı geçsem diye düşündüğüm oldu açıkçası. Vize için bir ücret talep ediyorlar. Ankara’daki Fransız Konsolosluğunun kendi sitesinden gereken tüm bilgiler edilinebilir.

Vize almak yaklaşık 2 hafta sürüyor. Başvuru ücreti her Avrupa ülkesi gibi var, bunun için konsolosluk sitesinden takip etmek gerekiyor, çünkü sürekli değişiyor. Belgelerin eksiksiz tamamlanması önemli çünkü eksik belge olması durumunda süreç uzayabiliyor.

İkamet: Eğer öğrenci vizesiyle giderseniz gerekiyor. Ücretli.

Evet, oturma izni almak gerekiyor. Bu süreç yaklaşık 1 ay sürüyor, ve yakından takip edilmesi lazım. O izin alındıktan sonar Avrupa içinde seyahat etmek mümkün fakat o yoksa ülke dışına çıkmak mümkün değil. (Kendi ülken hariç)

Kişisel görüşler: Aylık ortalama masrafınız 700-800 avro civarında olacaktır. Yiyecek fiyatları bir hayli yüksek. Kendinize hiçbirşey almasanız da odanıza aldığınız eşyalarla ve yiyeceklerle epeyce para harcanıyor.
Bordeaux inanılmaz derecede güzel bir şehir. Erasmus için Paris’i seçerseniz daha çok memnu olursunuz. Çok düzenli, sosyoekomik seviyede çok homojen ve refah seviyesi çok yüksek bir il. Dünya’nın en kaliteli şaraplarına sahip bir yer. Çok ucuza çok güzel şarap içebiliyorsunuz. Tamamiyle tarihi bir şehir.

Bordeaux’da 2 tane önemli modern bina var. İnsan Bordeaux’ta gezdikçe bütün bir tarihi, koskoca şehri tamamıyla nasıl muhafaza edildiğine epeyce şaşırıyor. İnsanda bağımlılık yapabilecek bir şehir. Bordeaux dışında Toulouse ve Paris’i de çok beğeneceksiniz.  Ama yinede sanırım hiçbir yeri Bordeaux’a değişmem.

Fransa’nın konumu dolayısıyla istenilen birçok dış ülke ziyaret edilebilir. (Luksemburg, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya hatta İngiltere bile.) “Bende Lüksemburg ve Belçika’ya gittim. Ama açıkçası ben Fransa’yı karış karış gezmeye öncelik verdim. Fransa’da benim tavsiye edebileceğim gezilmesi gereken yerler: Bordeaux, Toulouse, Paris, Lyon, Nice, Cannes, Monacco.” Ayrıca Fransa’da bol bol müzelere gidilmeli. Çünkü öğrenci kimliğinizi gösterdiğiniz anda müzelere bedava girebiliyorsunuz.

“Yaklaşık olarak 450 euro. Çok sakin fakat aynı zamanda kültürel etkinlikleri sürekli devam eden bir şehir. Şehirde neler olup bitiyor takip etmek lazım. Bordeaux şaraplarını denemeden ve tanımadan dönmeyin.”

Diğer Erasmus ve Yurtdışı Üniversiteler

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.