Aarhus Üniversitesi

Erasmus öğrencilerinin gitmek istediği Danimarka’nın 2. büyük üniversitesi olan Aarhus Üniversitesi (University of Aarhus) 1927 yılında kurulmuştur. 45.000 öğrencinin öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede Eğitim dili İngilizce ve Danca’dır.

Akademik Takvimi ODTÜ ile aynı dönemlerden oluşmaktadır. İngilizce ders açılmakta olup bu konuda sıkıntı yaşanmamaktadır.

Oryantasyon Programı: 3 gün süren programda genel olarak okul ve bölümle ilgili tanıtımlar yapılmaktadır. Daha önce exchange deneyime yaşamış öğrenciler ve öğretmenler tarafından sunum yapılıyor. Ayrıca öğrencilerin kaynaşmasına yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.

Dil kursu: 3 yıl süren ücretsiz dil kursları olmaktadır. Tarihleri dönemlere göre değişmekte ve kredilendirilmektedir.

ODTÜ ile kıyaslama: Zorluk açısından benzer olmakla birlikte ders yükü açısından daha ağır işlenmekte. “ODTÜ ile karşılaştırdığımda daha rahat okumama rağmen bilgilerin daha kalıcı olduğunu ve eğitim anlamında bana çok şey kattığını düşünüyorum.”

ECTS / Transkript veriliyor mu? Evet.

Yurt ve Konaklama Olanakları: Yurt için Erasmus başvurusu sırasında başvurular alınmakta. University of Aarhus seçeneklerinize en uygun yerden ev de bulabilmektedir. International Office tarafından konaklama imkanı sağlanıyor ama yine de çıkmama olasılığı vardır. Yurt başvurunuzu Housing Office aracılığıyla yapanlar yurt konusunda hiç bir sıkıntı yaşamamaktadır. Aylık yaklaşık 260 euro tutmaktadır. Genelde tüm yurtlar kişisel odalar ve banyo mutfak için ortak alanlardan oluşuyor, Türkiye deki yurtlara göre oldukça konforludur.

Yurt için Erasmus başvurusu sırasında başvuru yapılıyor. Okul seçeneklerinize en uygun yerden ev buluyor. Kiralar hayli yüksek. Bunun dışında kendiniz ev bulmayı da deneyebilirsiniz ama biraz zorlayıcı olabilir.

Aarhus Üniversitesi Ulaşım olanakları: Ulaşım ağı yaygın olmakla birlikte diğer Avrupa şehirlerine oranla pahalı. Bisikletle her yere gidiliyor. Düzenli bisiklet yolları var. Bunun dışında otobüsler de düzenli şekilde işliyorlar ama Danimarka’nın genelinde olduğu gibi onlar da pahalı. 2. el bisiklet alıp dönüşte de satabilirsiniz.

Pegasus veya Türk Hava yolları aracılığıyla Kopenhag’a oradan da trenle yada otobüsle Aarhus’a ulaşım mümkün. http://www.dsb.dk/om-dsb/in-english/ & http://www.abildskou.dk/ Şehir içinde ulaşım otobüs veya bisikletle mümkün. Taksiler çok pahalı.

Vize süreci: Vize işlemi 1 ay sürmekte. Erken başvurmak ve arada konsolosluğu aramakta faydalı olacaktır.

Oturum izni başvurusu yapılmalı gerekli belgeler toplandıktan sonra çok kısa ve zorluk çıkmadan elde edilebiliniyor. Bilgiye Danimarka büyükelçiliği resmi internet sitesinden ulaşmak mümkün. Elçilik mulakata çağırmıyor ama İngilizcenizi test etmek için telefonda İngilizce bir görüşme talep ediyor.

İkamet İzni: Almanız gerekmekte. 1000 TL’yi aşan bir meblağ ödemeniz gerekmekte.

Kişisel Öneriler: Biraz pahalı bir ülke ama gidilmeye ve deneyimlemeye değer. Aylık 600 euro yeterli olabilir. (Konaklama, Yeme-İçme, Ulaşım dahil) Ancak extra eğlence, gezi biraz pahalı.